Sezon na rabarbar trwa od kwietnia do czerwca. To dobry moment, by wykorzystać jego charakterystyczny, kwaśny smak w domowych wypiekach, kompotach i przetworach. Nie wiem czy wiecie, ale rabarbar to warzywo – jadalną częścią są ogonki liściowe, czyli fragment łodygi. Z botanicznego punktu widzenia nie jest owocem, ponieważ nie rozwija się z kwiatu i nie zawiera nasion.
Warto dodać, że rabarbar jest niskokaloryczny (posiada około 21 kcal w 100 g), zawiera błonnik, witaminę C, K1, potas i wapń. Po za tym wspiera trawienie, działa lekko przeczyszczająco i przeciwzapalnie. W tym poście chciałam Wam zaprezentować moje ulubione przepisy, w których możecie wykorzystać rabarbar. Jeśli zastanawiacie się, co zrobić z rabarbaru, to już macie odpowiedź.
Aby przejść do przepisu należy kliknąć w jego nazwę.
W weekend robiłam drożdżówki z rabarbarem :D Wyszło spoko. Chociaż sam rabarbar mnie jakoś nie porwał..
OdpowiedzUsuńMiłego dnia :)
Angelika
Mniam, ile inspiracji!
OdpowiedzUsuńte racuchy mnie zaciekawiły muszę sprawdzić ten przepis :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rabarbar. Ja zawsze robię dżemy i musy na zimę do słoików.
OdpowiedzUsuńRabarbar uwielbiam pod każdą postacią!
OdpowiedzUsuńWpis na czasie. Właśnie zostałam obdarowana rabarbarem
OdpowiedzUsuńMój mąż jest wielkim fanem rabarbaru :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto serowe wygląda fenomenalnie!
OdpowiedzUsuńCudne pomysły, zwłaszcza teraz, gdy sezon na rabarbar trwa w najlepsze!
OdpowiedzUsuńŚwietne inspiracje . Aż mi się zachciało racuchów - dawno nie jadłam - Venus
OdpowiedzUsuńTy to wiesz jak namówić na rabarbar Kochana! Świetne pomysły, wszystkie przepyszne.
OdpowiedzUsuńUdanego weekendu i całego czerwca Diano 🙂🪻🪷☀️
Świetny zbiór. Uwielbiam rabarbar.
OdpowiedzUsuń