sobota, kwietnia 20, 2024

Drożdżówka bez wyrabiania z rabarbarem i kruszonką


Drożdżówka bez wyrabiania z rabarbarem i kruszonką to idealne ciasto, aby rozpocząć sezon na rabarbar. Jest naprawdę przepyszna i zawsze się udaje. Można rzec, że to takie ciasto drożdżowe dla leniwych, bo nie musimy go wyrabiać, ani ugniatać. Po prostu wszystkie składniki wsypujemy do miski, odstawiamy i praktycznie tyle! Upieczona drożdżówka jest puszysta i świetnie komponuje się z kwaskowatym rabarbarem oraz słodką, chrupiącą kruszonką. Kto się skusi?

Forma: 17 x 17 cm lub tortownica około 18 cm
Czas przygotowania: 15 minut
Czas oczekiwania: 3-4 godziny
Czas pieczenia: 35-40 minut

>> Sprawdź inne wersje drożdżówki bez wyrabiania (kliknij w nazwę):

 

Drożdżówka bez wyrabiania z rabarbarem i kruszonką - składniki:


Ciasto:

  • 150g mąki pszennej
  • 70g cukru
  • 1 jajko
  • 70 ml oleju
  • 50 ml mleka
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

  • 120g rabarbaru
  • 1 łyżeczka cukru

Kruszonka:

  • 25g masła/margaryny
  • 40g mąki pszennej
  • 40g cukru
 
 

Drożdżówka bez wyrabiania z rabarbarem i kruszonką - przygotowanie:


Ciasto:


Na dnie większej miski należy warstwami i równomiernie umieścić: pokruszone drożdże, cukier, roztrzepane jajko, olej, ciepłe mleko, przesianą mąkę oraz sól.
(Kolejność składników powinna być identyczna jak powyżej.)
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 godziny.
(Niczego nie mieszać!)
Po tym czasie całość dokładnie, ale krótko wymieszać za pomocą łyżki lub trzepaczki do ubijania. Jednolite ciasto przelać do formy uprzednio wyłożonej do pieczenia.
(Ciasto wyjdzie dość lepkie i odrobinę rzadkie, ale takie powinno być.)
 

Rabarbar:

 
Łodygi rabarbaru pokroić w kostkę i wymieszać z cukrem. Rabarbar przełożyć na ciasto.

Kruszonka:


Składniki kruszonki połączyć palcami do uzyskania grudkowatej konsystencji. Kruszonką posypać ciasto z rabarbarem.

Pieczenie:


Drożdżówkę wstawić do zimnego piekarnika i temperaturę ustawić na 180 stopni. Piec 35-40 minut (do tzw. "suchego patyczka"). Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
 

8 komentarzy:

  1. To przepis idealny dla mnie. Ale pyszna drożdżówka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha 😍 Smak z dzieciństwa. Nie pamiętam kiedy ostatnio taka jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Na sam widok tej drożdżówki aż zgłodniałam :D
    Super przepis! Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam! Jeszcze w tym roku rabarbaru nie kupiłam,pora nadrobić 😉

    OdpowiedzUsuń
  5. czas na rabarbarowe pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj ciasto z rabarbarem jest jedno z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo smakowicie. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda apetycznie, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger