sobota, października 15, 2022

Najłatwiejsza drożdżówka bez wyrabiania z dżemem i kruszonką

Najłatwiejsza drożdżówka bez wyrabiania z dżemem

Drożdżówka bez wyrabiania z dżemem i kruszonką to moja kolejna wersja ciasta drożdżowego dla leniwych. Chyba nie ma łatwiejszej drożdżówki niż ta. Piekę ją naprawdę często, bo moja rodzina uwielbia to ciasto. Dla urozmaicenia zmieniam dodatki np. na jabłka, truskawki oraz inne owoce i nie tylko, które zazwyczaj mam pod ręką. Jeśli lubicie lekkie i puszyste ciasta drożdżowe, ale przeraża Was ich monotonne wyrabianie, koniecznie wypróbujcie mój przepis. Polecam i życzę smacznego!

Forma: średnica 22 cm
Czas przygotowania: 15 minut
Czas oczekiwania: 3-4 godziny
Czas pieczenia: 35-40 minut


Drożdżówka bez wyrabiania z dżemem i kruszonką - składniki:

 

Ciasto: 

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki mleka
  • 50g świeżych drożdży
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

  • 6 łyżek gęstego dżemu/powideł/marmolady (ja użyłam nadzienia termostabilnego z czarnych porzeczek Lauretta)

Kruszonka:

  • 50g masła/margaryny
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • Opcjonalnie: cukier puder

 

Drożdżówka bez wyrabiania z dżemem i kruszonką - przygotowanie:


W większej mice warstwami kolejno umieścić: pokruszone drożdże, cukier, roztrzepane jajka, olej, ciepłe mleko (ale nie gorące), przesianą mąkę i sól.
(Kolejność składników powinna być identyczna jak powyżej.)
Miskę przykryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce na mniej więcej 3-4 godziny.
(Nie mieszać!)
Po tym czasie całość dokładnie i krótko wymieszać łyżką lub trzepaczką do ubijania. Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia.
(Ciasto wyjdzie dość lepkie i takie powinno być.)
Wierzch posmarować gęstym dżemem i posypać kruszonką.
(Kruszonkę przygotować poprzez połączenie palcami składników podanych w przepisie.)
Ciasto wstawić do nierozgrzewanego piekarnika i piec około 35-40 minut w 180 stopniach. Ostudzić w piecyku przy uchylonych drzwiczkach.

Najłatwiejsza drożdżówka bez wyrabiania z dżemem

Najłatwiejsza drożdżówka bez wyrabiania z dżemem

Wpis ze współpracy w firmą Kandy, która jest producentem nadzień Lauretta.
 
Najłatwiejsza drożdżówka bez wyrabiania z dżemem

Najłatwiejsza drożdżówka bez wyrabiania z dżemem

Najłatwiejsza drożdżówka bez wyrabiania z dżemem

6 komentarzy:

  1. Mam właśnie zamiar dzisiaj upiec jakieś ciasto. Może będzie to właśnie drożdżówka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda mega apetycznie. Uwielbiam tę kruszonkę z góry ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. smakowicie wyrośnięta drożdżoweczka, super patent bez tego zagniatania ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie :) Chętnie bym zjadła kawałek lub dwa ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, drożdżówka bez wyrabiania ciasta, pyszne i szybkie 👍 Czy można zamiast dżemu dodać twaróg ? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger