poniedziałek, stycznia 22, 2018

Aromatyczny i soczysty schab pieczony w rękawie (na obiad i kanapkę)





  Schab to mięso, które jest mało soczyste, a pieczenie dodatkowo je wysusza.
Zgadzacie się ze mną?
Przyznam, że mam kilka sposobów, aby mięso nie było wiórowate (zerknijcie np. na schab pieczony w mleku - klik), ale najprostsza metoda to pieczenie go w rękawie.
Do tego kilka podstawowych przypraw oraz czooosnek!
Tak upieczony schab jest soczysty, miękki i niezwykle aromatyczny.
Może być doskonałą propozycją na obiad, a po ostudzeniu wspaniale smakuje ze świeżym pieczywem.
Koniecznie spróbujcie! 
Ps. Więcej przepisów na pieczony schab możecie znaleźć w serwisie "Fajne gotowanie".
 

1,3 kg schabu
Przyprawy:
1 łyżka majeranku (płaska)
1 łyżka tymianku
 1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka soli (lub według gustu)
pieprz
Dodatkowo:
5 ząbków czosnku

Umyty i osuszony schab natrzeć uprzednio wymieszanymi przyprawami i naszpikować czosnkiem (w mięsie zrobić małe nacięcia i powpychać w nie małe kawałki czosnku).
  Mięso umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do do lodówki - minimum na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 10 minut w 210-220 stopniach, a następnie około 80 minut w 180.
(Po zmniejszeniu temperatury każdy 1 kg mięsa piec 1 h.)
Upieczony schab wyjąć z worka i ostudzić.
Po 10 minutach można kroić na obiad (*) (wtedy soki pozostaną w środku i mięso nie będzie suche) lub zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce, aby mięso posłużyło na kanapki.

(*) Schłodzony schab również można odgrzać.
W tym celu należy pokroić go w plastry i ułożyć na patelni z odrobiną wody.
Mięso podgrzewać jak najkrócej pod przykryciem - w międzyczasie przewrócić na drugą stronę.


(*) Wpis we współpracy.

33 komentarze:

  1. Dziękuję za przepis, schab wyszedł soczysty, bardzo dobry 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo. A ma pan/i zdjęcie, abym mogła umieścić je w galerii na fb?

      Usuń
  2. Witam, a jak ustawić piekarnik? Termoobieg? Góra dół?

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam tym sposobem schab i karkówkę. Cudownie mięciutka i aromatyczna. Przeważnie schab po ostygnięciu jest suchy a tu wychodzi soczysty. Mięsko piekłam na termoobiegu. Świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny sposób na mięsko. Prosty i pyszny. Mięso soczyste i mieciutkie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzis sprobuje. Uda się zrobić do tego jakiś sos z odzysku ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak ktoś za czosnkiem nie przepada można dać mniej czosnku

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za podpowiedź co zrobić na obiad. Schab mięciutki i soczysty 😊

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie dodaje się żadnego tłuszczu?

    OdpowiedzUsuń
  9. Co moze byc powodem ze schab wychodzi suchy? Czy decydujacy jest sposob pieczenia? Pieke godzine na kazdy kilogram w 180 stopniach. Wczesniej w rekawie z marynata cala noc w lodowce, wychodzi suchy. :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, sposób pieczenia jest ważny. Niech pani go upiecze w rękawie.

      Usuń
    2. No przecież Ola napisała: Wczesniej w rekawie z marynata cala noc w lodowce,

      Usuń
  10. Piekłam dziś na obiad. Robiłam tak jak w przepisie. Niestety, wyszedł twardy. Nie wiem, czy to kwestia mięsa, czy ja coś zrobiłam nie tak.

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszny mięciutki, wilgotny świąteczny schabik. Nadziałam go śliwkami suszonymi, czosnek trafił do marynaty, ponieważ z rozpędziłam się i go zmiażdżyłam. Udało mi się zrobić również sos z powstałych z pieczenia soków. Wspominamy go z nostalgią...
    Dziękuję Pani za pyszny przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło. Proszę pisać do mnie na "Ty". A może zachowało się jakieś zdjęcie?

      Usuń
  12. Zrobiłem według przepisu odpoczywa w lodówce do jutra a później piekarnik i zajadamy:) :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy do pieczenia schabu w rękawie pozostawiasz trochę przestrzeni, czy raczej ciasno zamykasz? Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  14. Pysznie się zapowiada. Taki schabik bardzo lubię

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajny pomysł, lubię takie własnej roboty jedzonko bo wiem co jem.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger