poniedziałek, stycznia 22, 2018

Aromatyczny i soczysty schab pieczony w rękawie (na obiad i kanapkę)





  Schab to mięso, które jest mało soczyste, a pieczenie dodatkowo je wysusza.
Zgadzacie się ze mną?
Przyznam, że mam kilka sposobów, aby mięso nie było wiórowate (zerknijcie np. na schab pieczony w mleku - klik), ale najprostsza metoda to pieczenie go w rękawie.
Do tego kilka podstawowych przypraw oraz czooosnek!
Tak upieczony schab jest soczysty, miękki i niezwykle aromatyczny.
Może być doskonałą propozycją na obiad, a po ostudzeniu wspaniale smakuje ze świeżym pieczywem.
Koniecznie spróbujcie! 
Ps. Więcej przepisów na pieczony schab możecie znaleźć w serwisie "Fajne gotowanie".
 

1,3 kg schabu
Przyprawy:
1 łyżka majeranku (płaska)
1 łyżka tymianku
 1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka soli (lub według gustu)
pieprz
Dodatkowo:
5 ząbków czosnku

Umyty i osuszony schab natrzeć uprzednio wymieszanymi przyprawami i naszpikować czosnkiem (w mięsie zrobić małe nacięcia i powpychać w nie małe kawałki czosnku).
  Mięso umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do do lodówki - minimum na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 10 minut w 210-220 stopniach, a następnie około 80 minut w 180.
(Po zmniejszeniu temperatury każdy 1 kg mięsa piec 1 h.)
Upieczony schab wyjąć z worka i ostudzić.
Po 10 minutach można kroić na obiad (*) (wtedy soki pozostaną w środku i mięso nie będzie suche) lub zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce, aby mięso posłużyło na kanapki.

(*) Schłodzony schab również można odgrzać.
W tym celu należy pokroić go w plastry i ułożyć na patelni z odrobiną wody.
Mięso podgrzewać jak najkrócej pod przykryciem - w międzyczasie przewrócić na drugą stronę.


(*) Wpis we współpracy.

30 komentarzy:

  1. Dziękuję za przepis, schab wyszedł soczysty, bardzo dobry 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo. A ma pan/i zdjęcie, abym mogła umieścić je w galerii na fb?

      Usuń
  2. Witam, a jak ustawić piekarnik? Termoobieg? Góra dół?

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam tym sposobem schab i karkówkę. Cudownie mięciutka i aromatyczna. Przeważnie schab po ostygnięciu jest suchy a tu wychodzi soczysty. Mięsko piekłam na termoobiegu. Świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny sposób na mięsko. Prosty i pyszny. Mięso soczyste i mieciutkie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzis sprobuje. Uda się zrobić do tego jakiś sos z odzysku ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak ktoś za czosnkiem nie przepada można dać mniej czosnku

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za podpowiedź co zrobić na obiad. Schab mięciutki i soczysty 😊

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie dodaje się żadnego tłuszczu?

    OdpowiedzUsuń
  9. Co moze byc powodem ze schab wychodzi suchy? Czy decydujacy jest sposob pieczenia? Pieke godzine na kazdy kilogram w 180 stopniach. Wczesniej w rekawie z marynata cala noc w lodowce, wychodzi suchy. :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, sposób pieczenia jest ważny. Niech pani go upiecze w rękawie.

      Usuń
    2. No przecież Ola napisała: Wczesniej w rekawie z marynata cala noc w lodowce,

      Usuń
  10. Piekłam dziś na obiad. Robiłam tak jak w przepisie. Niestety, wyszedł twardy. Nie wiem, czy to kwestia mięsa, czy ja coś zrobiłam nie tak.

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszny mięciutki, wilgotny świąteczny schabik. Nadziałam go śliwkami suszonymi, czosnek trafił do marynaty, ponieważ z rozpędziłam się i go zmiażdżyłam. Udało mi się zrobić również sos z powstałych z pieczenia soków. Wspominamy go z nostalgią...
    Dziękuję Pani za pyszny przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło. Proszę pisać do mnie na "Ty". A może zachowało się jakieś zdjęcie?

      Usuń
  12. Zrobiłem według przepisu odpoczywa w lodówce do jutra a później piekarnik i zajadamy:) :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy do pieczenia schabu w rękawie pozostawiasz trochę przestrzeni, czy raczej ciasno zamykasz? Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger