Schab to mięso, które jest mało soczyste, a pieczenie dodatkowo je wysusza.
Zgadzacie się ze mną?
Przyznam, że mam kilka sposobów, aby mięso nie było wiórowate (zerknijcie np. na schab pieczony w mleku - klik), ale najprostsza metoda to pieczenie go w rękawie.
Do tego kilka podstawowych przypraw oraz czooosnek!
Tak upieczony schab jest soczysty, miękki i niezwykle aromatyczny.
Może być doskonałą propozycją na obiad, a po ostudzeniu wspaniale smakuje ze świeżym pieczywem.
Koniecznie spróbujcie!
Ps. Więcej przepisów na pieczony schab możecie znaleźć w serwisie "Fajne gotowanie".
1,3 kg schabu
Przyprawy:
1 łyżka majeranku (płaska)
1 łyżka tymianku
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka soli (lub według gustu)
pieprz
Dodatkowo:
5 ząbków czosnku
Umyty i osuszony schab natrzeć uprzednio wymieszanymi przyprawami i naszpikować
czosnkiem (w mięsie zrobić małe nacięcia i powpychać w nie małe kawałki
czosnku).
Mięso umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do do lodówki - minimum na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 10 minut w 210-220 stopniach, a następnie około 80 minut w 180.
(Po zmniejszeniu temperatury każdy 1 kg mięsa piec 1 h.)
Upieczony schab wyjąć z worka i ostudzić.
Po 10 minutach można kroić na obiad (*) (wtedy soki pozostaną w środku i mięso nie będzie suche) lub zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce, aby mięso posłużyło na kanapki.
(*) Schłodzony schab również można odgrzać.
W tym celu należy pokroić go w plastry i ułożyć na patelni z odrobiną wody.
Mięso podgrzewać jak najkrócej pod przykryciem - w międzyczasie przewrócić na drugą stronę.
(*) Wpis we współpracy.
Super schab polecam
OdpowiedzUsuń<3
UsuńDziękuję za przepis, schab wyszedł soczysty, bardzo dobry 😊
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo. A ma pan/i zdjęcie, abym mogła umieścić je w galerii na fb?
UsuńWitam, a jak ustawić piekarnik? Termoobieg? Góra dół?
OdpowiedzUsuńPosiadam gazowy, który grzeje jedynie od dołu.
UsuńZrobiłam tym sposobem schab i karkówkę. Cudownie mięciutka i aromatyczna. Przeważnie schab po ostygnięciu jest suchy a tu wychodzi soczysty. Mięsko piekłam na termoobiegu. Świetny przepis.
OdpowiedzUsuńCieszę się. A może ma pani zdjęcie?
UsuńŚwietny sposób na mięsko. Prosty i pyszny. Mięso soczyste i mieciutkie.
OdpowiedzUsuńMiło mi.
UsuńDzis sprobuje. Uda się zrobić do tego jakiś sos z odzysku ?
OdpowiedzUsuńCzekam na efekt. Pewnie, że się uda.
UsuńJak ktoś za czosnkiem nie przepada można dać mniej czosnku
OdpowiedzUsuńMożna :)
UsuńDziękuję za podpowiedź co zrobić na obiad. Schab mięciutki i soczysty 😊
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę.
UsuńNie dodaje się żadnego tłuszczu?
OdpowiedzUsuńNie! Jest zbędny.
UsuńPiecze się 😄
OdpowiedzUsuńCo moze byc powodem ze schab wychodzi suchy? Czy decydujacy jest sposob pieczenia? Pieke godzine na kazdy kilogram w 180 stopniach. Wczesniej w rekawie z marynata cala noc w lodowce, wychodzi suchy. :(
OdpowiedzUsuńTak, sposób pieczenia jest ważny. Niech pani go upiecze w rękawie.
UsuńNo przecież Ola napisała: Wczesniej w rekawie z marynata cala noc w lodowce,
UsuńPiekłam dziś na obiad. Robiłam tak jak w przepisie. Niestety, wyszedł twardy. Nie wiem, czy to kwestia mięsa, czy ja coś zrobiłam nie tak.
OdpowiedzUsuńMożliwe, że mięso :(
UsuńPyszny mięciutki, wilgotny świąteczny schabik. Nadziałam go śliwkami suszonymi, czosnek trafił do marynaty, ponieważ z rozpędziłam się i go zmiażdżyłam. Udało mi się zrobić również sos z powstałych z pieczenia soków. Wspominamy go z nostalgią...
OdpowiedzUsuńDziękuję Pani za pyszny przepis.
Bardzo mi miło. Proszę pisać do mnie na "Ty". A może zachowało się jakieś zdjęcie?
UsuńZrobiłem według przepisu odpoczywa w lodówce do jutra a później piekarnik i zajadamy:) :)
OdpowiedzUsuńCzekam na efekt i zdjęcie :)
UsuńCzy do pieczenia schabu w rękawie pozostawiasz trochę przestrzeni, czy raczej ciasno zamykasz? Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńZawsze zostawiam miejsce.
Usuń