sobota, września 17, 2016

Leniwiec, czyli czekoladowe ciasto z jabłkami

 
Leniwiec, czyli czekoladowe ciasto z jabłkami to naprawdę łatwe ciasto, z którym poradzi sobie każdy. Do jego upieczenia nie są potrzebne żadne umiejętności, ani nawet mikser! Wszystkie składniki należy ułożyć warstwowo i następnie po 30 minutach wymieszać łyżką. To tyle! Zapewne stąd ta nazwa ciasta, na które mówi się również Salceson. Wilgotne wnętrze wypełnione jabłkami z dodatkiem bakali naprawdę kusi. Koniecznie spróbujcie!

>> Sprawdźcie również przepis na Leniwca w wersji piernikowej - klik.

Wielkość formy: 25 x 25 cm
Czas przygotowania: 10 minut
Czas oczekiwania: 30 minut
Czas pieczenia: 50 minut
 
 

Leniwiec, czyli czekoladowe ciasto z jabłkami - składniki:


  • 7 jabłek (średnich)
  • 1 szklanka cukru (1 szklanka = 250 ml)
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
 
 

Leniwiec, czyli czekoladowe ciasto z jabłkami - przygotowanie:

 
W dużej misce warstwami umieścić: pokrojone w kostkę jabłka, cukier, cukier waniliowy, rodzynki, orzechy, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, roztrzepane jajka oraz na końcu wlać olej. Całość odstawić na 30 minut i następnie dokładnie wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia oraz wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 50 minut (to tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
(Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje tylko od dołu.)

Leniwiec, czyli czekoladowe ciasto z jabłkami

93 komentarze:

  1. Bardzo lubię to ciasto. Ja daję jeszcze cynamon :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto bez czekolady to nieczekoladowe tylko kakaowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A co jest głównym składnikiem czekolady?

      Usuń
    2. Wspaniale ciasto,pięknie wyrasta choć dałam więcej rodzynek ,orzechów .Nie wnikam do szczegółów typu czekoladowe Liczy się efekt końcowy .Bardzo dziękuję za przepis , będzie moim ulubionym

      Usuń
    3. Wg.mnie prościej dodać wszystkie składniki oprócz jabłek i zmiksować mikserem. Prościej i szybciej

      Usuń
  3. Ciasto pyszne.. dodałam cynamon i startej skórki z cytryny i też Ok

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja mama często piekła to ciasto i miało nazwę Salceson😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam to ciasto! Zgubilam przepisnik mojej mamy a bardzo chcialam zrobic ciasto dla mojego chlopaka. Skorzystam z Pani przepisu napewno bo widze ze jest w 90% taki jak mojej mamy, wiec na pewno sie uda 🙂 Robilam wiele razy ale z wieksza iloscia jablek I bez kakao oraz rodzynek. W moim domu przyjeto nazwe GNIOT 🤣🤣🤣🤣🤣🤣 Pozdrawiam!

      Usuń
  5. właśnie zapisałam sobie przepis i biore się za pieczenie. Dodam chyba troszkę cynamonu do jabłek. Mam nadzieję że nie zaszkodzi. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Własnie zapisałam przepis i biorę się za pieczenie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis w sam raz dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam proste przepisy i sama zazwyczaj sięgam tylko po takie, które mają mało składników :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Smacznie wyglądający przepis ....na pewno spróbuję ..gdy...wroce....z Holandii ....zapraszam...

    OdpowiedzUsuń
  10. Już się robi.������

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziś piekę..💖💖💖💖💖

    OdpowiedzUsuń
  12. Już upieczony, gorący..😀💖🥞

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. https://www.facebook.com/Dibloguje/photos/a.1649762971902183/2430768363801636/?type=3&theater

      Usuń
  13. Przepis wydaje się mega prosty a ciasto pyszne, więc warto spróbować:):**

    OdpowiedzUsuń
  14. To ciasto mis być pyszne!
    Kradnę przepis...

    OdpowiedzUsuń
  15. To chyba jedyny salceson, jaki mogłabym lubić ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Upiekłam dzisiaj ..bo pięknie tu wygląda. I powiem ,ze ciasto wyśmienite , bardzo łatwe, szybkie i smaczne, puszyste, pachnące , smakowite.Orzechy dodają rozkoszy podniebieniu. Pekinie wyrosło , jest wyśmienite. Dziękuję sercem za ten wspaniały przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasto posmakowało! A jest może zdjęcie, abym mogła umieścić je w galerii na fb?

      Usuń
    2. Właśnie się robi jestem bardzo ciekawa efektu i smaku końcowego tego wypieku.

      Usuń
    3. Koniecznie się pochwal.

      Usuń
  17. Właśnie czeka 30 min.
    Wyrobię i do piekarnika.
    Mam nadzieję że będzie smakować ☺️

    OdpowiedzUsuń
  18. https://photos.app.goo.gl/XmEEhwVDbZHg5Apv9

    OdpowiedzUsuń
  19. Moje ulubione ciasto, robię podobnie:)

    OdpowiedzUsuń
  20. W przepisie jest: 1 łyżki kakao. Chcę upiec to ciasto i myślę, że 1 łyżka to trochę za mało. A może ma być więcej łyżek? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  21. Czy z inną mąka wyjdzie np. Kokosowa , ciecierzycy, migdałowa ? Niestety tylko takie możemy 😐

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej będzie problem, a kokosowa od razu odpada do tego ciasta. Na blogu mam inne ciasta z mąkami, które pani może.

      Usuń
  22. Ciasto przepyszne. Szybkie, puszyste, pachnące. Na pewno nie raz jeszcze zagości na moim stole :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Super przepis! 😊 Zaraz biorę się za pieczenie tylko mam jeden problem🙈 nie mam sody oczyszczonej, nie było w sklepie😒 można ją pominąć czy może czymś zastąpić? Np dać tą łyżeczkę więcej proszku do pieczenia?:)
    Pozdrawiam!😙

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam na efekt. Soda i proszek działają trochę w innych momentach. Daj ciup więcej proszku i jak masz to odrobinę octu.

      Usuń
  24. Ależ ja ten salceson uwielbiałam w dzieciństwie. A nie jadłam... chyba ze trzydzieści lat! W niedzielę piekę!

    OdpowiedzUsuń
  25. Dziś upiekłam.... rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się. A ma pani zdjęcie do umieszczenia w galerii na fb?

      Usuń
  26. Takie ciasta są przepyszne na jesien z jabłkami ,teraz nie dawno robiłam podobne ale bez orzechow już jest na blogu pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  27. W przepisie jest 7 jabłek, dużych czy małych ? Mam duże więc ,dam 5 .Czy będzie ok ?

    OdpowiedzUsuń
  28. Pyszny, prosty do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Znam to ciasto jako ciasto włoskie fakt jest pyszne

    OdpowiedzUsuń
  30. Wygląda smakowicie. Oczywiście zapisuję przepis, to idealne ciasto na jesień, a przepis faktycznie prosty, może uda mi się go nie zepsuć :D

    OdpowiedzUsuń
  31. Jeszcze w tym tygodniu zrobię
    Zmakowicie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  32. Pyszna ciasto <3
    Pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Kiedyś robiłam podobne ciasto, pyszne i proste :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Kiedyś robiłam cos podobnego, miło wspominam efekty

    OdpowiedzUsuń
  35. To naprawdę pyszne ciasto, którego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil! Leniwiec to idealne rozwiązanie dla wszystkich miłośników słodkości, którzy nie chcą tracić czasu na skomplikowane przepisy. To ciasto z jabłkami i bakaliami jest tak proste, że z powodzeniem poradzi sobie z nim każdy - nawet osoby bez doświadczenia w pieczeniu. Nie potrzeba nawet miksera! Wystarczy ułożyć składniki warstwowo i wymieszać je po 30 minutach łyżką. Wilgotne wnętrze i intensywny smak jabłek z pewnością zachwycą każde podniebienie. Ciasto Leniwiec to również idealna propozycja na niezapowiedziane wizyty gości - zawsze robi wrażenie! Gorąco polecam wypróbowanie tego przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  36. Aż nabrałam ochoty i na pewno spróbuję je upiec, tylko na jak dużej blasze?

    OdpowiedzUsuń
  37. Nie słyszałam o takim cieście, ale przepis bardzo mi się podoba. Z pewnością upieke na niedziele. Ale nie lubię oleju w ciastach, czy mogę użyć roztopionego i schłodzonego masła? Czy w takiej samej ilości jak oleju w przepisie? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oleju absolutnie nie czuć, ale może użyć masła. Stop i odmierz ilość, aby było mniej więcej 3/4 szklanki.

      Usuń
  38. Bardzo lubię to ciasto. Piękne nie tylko z jabłkami. Często zamieniam owoce. :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Mam pytanie jaki rozmiar jajek ma być.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger