środa, grudnia 15, 2021

Leniwiec świąteczny, czyli piernikowe ciasto z jabłkami, które zawsze wychodzi

Ciasto świąteczne z jabłkami
 
Leniwiec świąteczny, czyli piernikowe ciasto z jabłkami to niewątpliwie jedno z najlepszych i najszybszych ciast, które może upiec każdy. Ciasto zawsze się udaje, a jago przygotowanie zajmuje naprawdę chwilę. Nawet nie potrzebujemy miksera, ani precyzyjnego odmierzania składników! Wystarczy wszystko ułożyć warstwowo, po 30 minutach wymieszać łyżką, przełożyć do blachy i hop do piekarnika. Prawda, że to bardzo proste! Upieczony Leniwiec jest wilgotny oraz posiada cudowny, piernikowy aromat. Ciasto z jabłkami jako a'la piernik to doskonałe połączenie na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia, ale i nie tylko. A jeśli wolicie klasycznego Leniwca to już prezentowałam go na blogu - klik i od wielu lat należy on do czołówki najpopularniejszych przepisów na moim blogu. Polecam obie wersje!

Wielkość formy: 25 x 25 cm  
Czas przygotowania: 10 minut
Czas oczekiwania: 30 minut
Czas pieczenia: 50 minut
 
 

Leniwiec świąteczny, czyli piernikowe ciasto z jabłkami - składniki:


Ciasto:

  • 7 jabłek (średnich)
  • 1 szklanka cukru (1 szklanka = 250 ml)
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao 
  • 2-3 łyżki przyprawy do piernika (zależy od składu)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki oleju 

Opcjonalnie polewa czekoladowa:  

  • 50g czekolady gorzkiej2 łyżki mleka/śmietanki kremówki


Leniwiec świąteczny, czyli piernikowe ciasto z jabłkami - przygotowanie:

 

Ciasto:

W dużej misce kolejno warstwami umieścić: uprzednio pokrojone w kostkę jabłka, cukier, cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, przyprawę do piernika, roztrzepane jajka, olej. Całość odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto dokładnie rozmieszać za pomocą łyżki i następnie przełożyć do blachy wysłanej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku (do tzw. "suchego patyczka") przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.
(Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje tylko od dołu.)

Polewa czekoladowa:

 
Kawałki czekolady roztopić z dodatkiem kremówki i wymieszać na jednolitą konsystencję. Wierzch ostudzonego ciasta posmarować polewą czekoladową. Można użyć gotowej polewy czekoladowej lub lukru, ewentualnie ciasto posypać jedynie cukrem pudrem.
 
Ciasto świąteczne z jabłkami
 
W przepisie użyłam produktów Emix, które dotarły do mnie jako cudowna niespodzianka tuż przed Świętami.
 

24 komentarze:

  1. Bardzo lubie Twoje przepisy. A wiec wypróbuje i ten ❤️

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki prosty przepis jest idealny dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszyskie moje ulubione smaki! Biorę w ciemno:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie chętnie go zrobię ❤️

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno już tego ciasta nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak dla mnie słodka rewelacja, bo i piernik i jabłka w jednym ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam kilka razy pod nazwą Wiewiórka i też dodawałam przyprawę korzenną

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie znałam takiego ciasta i jaka ciekawa nazwa

    OdpowiedzUsuń
  9. A mąkę kiedy dodać?
    W składnikach pisze o mące a w przygotowaniu brak mąki....

    OdpowiedzUsuń
  10. Przyznam, że nigdy nie piekę na Święta tradycyjnego piernika, więc chętnie zrobiłabym taką wersję :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger