piątek, kwietnia 16, 2021

Pierś z kurczaka z pieczarkami w kremowym sosie śmietankowym




Pierś z kurczaka z pieczarkami w kremowym sosie śmietankowym to moja propozycja na szybki obiad, który smakuje rewelacyjnie.
Możecie go przygotować w mniej niż 30 minut!
Mocno śmietankowy, kremowy sos doskonale otula pieczarki i delikatne mięso.
Uwielbiam takie połączenie!
Całość doskonale komponuje się z ryżem lub makaronem, ale jak podacie z ziemniakami to też będzie smacznie.
Koniecznie sami się przekonajcie!
 
 
 Pierś z kurczaka z pieczarkami w kremowym sosie śmietankowym - składniki:

około 500g piersi  kurczaka
500g pieczarek
1 cebula
200 ml śmietany 30%
1 pęczek natki pietruszki
papryka słodka
 sól, pieprz
 Dodatkowo:
olej do smażenia
 
 
 Pierś z kurczaka z pieczarkami w kremowym sosie śmietankowym - przygotowanie:

Umyte oraz osuszone piersi z kurczaka należy pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawami.
Mięso podsmażyć na rumiano na uprzednio rozgrzanym oleju oraz przełożyć do miski.
Obrane pieczarki pokroić w plasterki, a cebulę w piórka.
Cebulę podsmażyć na patelni i połączyć z pieczarkami.
Całość smażyć do miękkości.
Następnie dodać kurczaka, wlać śmietankę oraz delikatnie posypać solą z pieprzem.
 Wszystko razem dusić na niewielkim ogniu do momentu aż sos zgęstnieje.
(Co jakiś czas przemieszać.)
Na koniec danie doprawić do smaku i obficie posypać posiekaną natką pietruszki.
 

W przepisie użyłam mięsa z Zakładu Mięsnego Wasąg.
I przyznam Wam szczerze, że staram się kupować mięso dobrej jakości, ale często smażąc pierś z kurczaka na patelni pojawia się mi tyle wody, że szok.
A tu w końcu pierś się podsmażała, a nie dusiła.
Czuć było dobrą jakość mięsa już podczas jego obróbki termicznej.




Jak już zaczęłam pisać o dobrej jakości mięsie to polecam również ekologiczne wędliny, które są produkowane z 25 letnim doświadczeniem.
Naprawdę dobrze smakują oraz w składzie posiadają dobrej jakości składniki.



Koniecznie zerknijcie na stronę www.wedliny-ekologiczne.pl.
Znajdziecie tam bardzo duży wybór wędlin i surowych mięs niefaszerowanych zbędnymi składnikami.
Warto zwracać uwagę na to co spożywamy, ponieważ nasza dieta ma ogromny wpływ na zdrowie.


Dajcie znać gdzie kupujecie mięso i wędliny?

22 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie. Mniam mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, jakie apetyczne zdjęcie <3 Bardzo lubię kurczaka w takich sosowych odsłonach.

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smacznie wygląda to danie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. mimo ze jadlam niedawno sniadanko, zrobilam sie glodna patrzac na te pysznosci <3
    dorey-doorey.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smakowite! Ja dodaje do takiego kurczaka ogórka kiszonego i mamy obiad w stylu boeuf strogonow tylko w wersji drobiowej. Też fajnie smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  7. To jedno z moich ulubionych dań - szybkie, łatwe i świetnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie powiem, żeby skład parówek był jakiś super...
    Kurczak z twojego przepisu wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. danie juz sobie zapisałam na instagramie do zrobienia

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger