sobota, stycznia 30, 2021

Domowy syrop z cytryny, imbiru i miodu - skuteczny na przeziębienie i na odporność

 
 
Domowy syrop z cytryny, imbiru i miodu to idealna mikstura podnosząca odporność organizmu oraz zwalczająca ból gardła, kaszel i gorączkę.
Działa też rozgrzewająco oraz napotnie, więc jeśli nie chcemy stosować syropu zapobiegawczo to warto już zacząć kurować się nim przy pierwszych objawach choroby.
Syrop ten często przygotowuję w okresie jesienno-zimowym, kiedy to narastają wzmożone infekcje.
Zawsze uważałam, że naturalne metody są najskuteczniejsze i wychodzę również z założenia, że najlepiej jest zapobiegać niż leczyć.
 Zaprezentowana mikstura oprócz skuteczności w działaniu dostarcza organizmowi dobroczynnych witamin oraz mikroelementów.
 
Ps. Sprawdźcie też mój przepis na Syrop z czosnku, miodu i cytryny - klik oraz Syrop z cebuli z  dodatkami - klik.

 Opis składników:

 Miód posiada ogromną ilość właściwości prozdrowotnych, ale należy też pamiętać, że są one zależne od jego gatunku.
Do przygotowania syropu polecam przede wszystkim dobrej jakości miód lipowy i spadziowy.

Miód lipowy jest doskonały na przeziębienia i kaszel, objawy grypy oraz choroby górnych dróg oddechowych.
Ma działanie wykrztuśne, antybakteryjne, przeciwgorączkowe oraz przyspiesza proces regeneracji nabłonka górnych dróg oddechowych.
Uwaga, bo łagodzi nawet objawy zapalenia płuc!
Działa również uspokajająco i lekko nasennie oraz jest polecany dla osób z cukrzycą.
.
  Miód spadziowy jest jednym z najwartościowszych miodów i ma szerokie działanie lecznicze.
Posiada cechy antybiotyków, czyli działa silnie przeciwbakteryjnie oraz przeciwzapalnie.
Jest świetny na odporność.

Ale doskonale też sprawdzi się miód eukaliptusowy lub malinowy.

Miód eukaliptusowy jest doskonałym środkiem wzmacniającym w infekcjach układu oddechowego.
Poleca się go przy kaszlu, przeziębieniach, zapaleniu płuc i oskrzeli, zapaleniu zatok oraz astmie.
 Ma działanie wykrztuśne oraz antyseptyczne wspomagające gojenie ran.

Miód malinowy doskonale sprawdzi się w przypadku dzieci i ma podobne właściwości do soku z malin.
Działa rozgrzewająco i napotnie skutecznie walcząc z gorączką.

Cytryna to źródło witaminy C (choć wbrew panującej opinii nie zawiera jej najwięcej, ale wystarczająco, aby wspierać odporność i łagodzić infekcje) oraz rutyny, która zapobiega jej utracie z organizmu.
Jest również pełna beta-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu i żelaza.
 
Imbir działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo oraz przeciwbakteryjnie.
Uwaga: takie właściwości ma świeży imbir, a nie sproszkowany, którego często używamy w kuchni.
Oprócz tego znajdziecie w nim wiele cennych substancji.
Imbir bogaty jest m.in. w potas magnez, fosfor, cholinę, sód wapń oraz witaminę C.
Należy wspomnieć, że jest on niewskazany osobom zmagającym się z chorobami układu pokarmowego, z nadciśnieniem i z problemami krzepliwości krwi (imbir rozrzedza krew.)
Powinny na niego uważać też kobiety w ciąży, pomimo że łagodzi poranne mdłości. 
 

Przepis:

Syrop z cytryny, imbiru i miodu - składniki:

1 cytryna
kawałek imbiru (około 5 cm)
miód (u mnie tym razem lipowy Huzar)
 
 
 Syrop z cytryny, imbiru i miodu - przygotowanie:
 
Imbir należy obrać ze skórki i pokroić w plasterki. 
Cytrynę dokładnie wyszorować oraz pokroić w plastry. 
 Następnie w słoiczku należy kolejno umieścić plaster cytryny, kilka plasterków imbiru i całość zalać łyżką miodu.
Czynności powtarzać do zapełnienia słoika.
Tak przygotowany syrop zamknąć i wstawić do lodówki na około 48 godzin.
 
 
Dawkowanie:
 
Podczas choroby spożywać 3 razy dziennie, najlepiej rano wieczorem oraz w południe po 1 łyżeczce dzieci i 1 łyżce dorośli.
Wzmacniająco 1 raz dziennie.
Syrop można też łączyć z ciepłą, ale nie gorącą herbatą.

 
A jeśli już wiecie jak wzmocnić odporność i zwalczyć objawy choroby to zalecam Wam, aby o swój organizm dbać przez cały rok, a nie tylko jesienią oraz zimą.
Zdrowa dieta to podstawa i nie powinno w niej zabraknąć warzyw, ani owoców.

59 komentarzy:

  1. Ależ on musi być pyszny. Wygląda rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przypomniałaś mi, żeby kupić miód :D Fajny przepis, gdzieś już podobny napój piłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu uniwersalne połączenie. Ale i bardzo skuteczne.

      Usuń
    2. Ja również dodaje 3 ząbki czosnku, do tej mikstury. Polecam :-)

      Usuń
  3. Leczenie takimi domowymi sposobami jest najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobra mikstura, ja dodaję do tego cynamon i kurkume :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie dość że pyszny, to jeszcze podnosi odporność!

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealny syrop na przeziębienai jazzawsze robiłam z babcinego przepisu syrop z cebuli

    OdpowiedzUsuń
  7. Też taki robię. Na zimowy czas do herbaty idealny.

    OdpowiedzUsuń
  8. Moja mama robi ten syrop i choc smakuje paskudnie to świetnie działa na odporność i w czasie przeziębienia

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealny syrop w sezonie zimowym :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Biorę się zaraz za Twój syrop. Zawsze robiłam jak u Ciebie, tylko jeszcze z cebulą. Jednak ostatnio coś mnie strasznie odrzuca cebula, ale wariant bez niej powinien być ok:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam naturalne sposoby na wzmacnianie odporności :) mam też sprawdzone rozwiązania z jakościowym składem, które działają naprawdę szybko podczas przeziębienia na ból gardła i kaszel. Apicold z propolisem to zdecydowanie ulubieniec

    OdpowiedzUsuń
  12. Wiem, że imbir jest skuteczny, ale tak go nie lubię, że się nie przemogę :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Rewelacyjny syrop. Mam jednak pytanie jak długo może taki syrop stać No i czy przechowywać go w lodowce czy w temp pokojowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie zazwyczaj szybko znika. Tydzień na pewno postoi i tak powinien do 2óch. Warto go przechowywać w chłodnym, zaciemnionym miejscu.

      Usuń
  14. Ja jeszcze dorzucam kilka goździków😁 polecam

    OdpowiedzUsuń
  15. Strop jest super już drugi raz ratuje moje gardło 🙂

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak długo syrop może stać otwarty? Jak go przechowywać? Chciałabym go używać tylko do herbaty w okresie przeziębienia. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie znika bardzo szybko i tak naprawdę nie stał tak długo, aby mógł się zepsuć. Tydzień na pewno postoi i tak powinien do 2óch. Warto go przechowywać w chłodnym, zaciemnionym miejscu.

      Usuń
  17. Proszę potwierdzić jakie proporcje składników

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 cytryna, około 5 cm imbiru oraz miód. Miodu tyle, aby warstwami polewać nim pozostałe składniki.

      Usuń
  18. Jak długo można przechowywać taki syrop?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już wyżej odpisałam, więc skopiuję treść: "U mnie znika bardzo szybko i tak naprawdę nie stał tak długo, aby mógł się zepsuć. Tydzień na pewno postoi i tak powinien do 2óch. Warto go przechowywać w chłodnym, zaciemnionym miejscu."

      Usuń
  19. Mam pytanie od ilu lat można dziecku podawać ten syrop?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zarówno miód, jak i imbir można podawać od ukończenia przez dziecko 12 miesięcy.

      Usuń
  20. A czy można go zagotować do małych słoików

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie. Chociażby dlatego, że miód straci swoje właściwości i nie wolno go podgrzewać.

      Usuń
  21. Czy miód trzeba potem przechowywac W lodówce?

    OdpowiedzUsuń
  22. Jaki jest termin ważności? W zeszłym roku zrobiłam parę słoików. Jeden został. Cały czas stał w lodówce, od stycznia lub lutego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy pani je jakoś pasteryzowała? (Miód nie lubi wysokich temperatur.) Syrop powinien być spożyty przez max kilka tygodni od momentu przygotowania. Warto go robić na bieżąco.

      Usuń
  23. Polecam też dodać czosnek .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z czosnkiem mam inny, ale oczywiście można to go dodać.

      Usuń
  24. Ile taki syrop może stać w lodowce

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja go robię na bieżąco. Do 2 tyg. z pewnością postoi.

      Usuń
  25. Czy imbir i cytrynę należy wyjąć z tego soku czy ma zostać w tym syropie?

    OdpowiedzUsuń
  26. A ile czasu może on stać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pisałam wyżej: "U mnie zazwyczaj szybko znika. Tydzień na pewno postoi i tak powinien do 2óch. Warto go przechowywać w chłodnym, zaciemnionym miejscu."

      Usuń
  27. Ten syrop naprawdę działa :) Piję taki w niewielkich dawkach przez całą zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Imbir warto dodawać nie tylko do picia ale też do sosów czy jako przyprawę. Tak samo można łączyć go z kurkumą (w mniejszej ilości) i działa to mocno na zdrowie. Ja robię na wiosnę i jesień zawsze napar imbirowy z dodatkami innych ziół https://totemat.pl/jak-zrobic-zdrowy-napoj-leczniczy-chroniacy-przed-chorobami/ w zależności co mam w domu w danej chwili. Ale bardzo dobrze sprawdza się to z goździkami. Choroby trzymają się wtedy też z daleka.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger