piątek, października 15, 2021

Syrop z cebuli z dodatkami, czyli domowy syrop na ból gardła, kaszel i początek infekcji



Syrop z cebuli to moja sprawdzona mikstura zwalczająca wszelkie początki infekcji, ból gardła oraz kaszel.
Początkowo od zawsze robiłam znany z dzieciństwa prosty syrop na bazie cebuli i samego cukru, lecz od kilku lat wzbogacam go dodatkowymi składnikami, które podnoszą jego skuteczność.
Od zawsze uważam, że naturalne metody są najlepsze.
Poniższa receptura jest nie tylko skuteczna, ale dostarcza również organizmowi wielu pozytywnych składników.
 
Ps. Sprawdźcie też mój przepis na Syrop z czosnku, miodu i cytryny - klik oraz Domowy syrop z cytryny, imbiru i miodu - klik.


Opis składników:

 Miód posiada mnóstwo właściwości prozdrowotnych, ale należy wspomnieć, że są one zależne od jego gatunku.

Miód lipowy jest zalecany w przypadku przeziębienia i kaszlu, przy objawach grypy oraz chorobach górnych dróg oddechowych.
Działa wykrztuśne, antybakteryjne, przeciwgorączkowo oraz przyspiesza proces regeneracji nabłonka górnych dróg oddechowych.
Uwaga, ponieważ nawet łagodzi objawy zapalenia płuc!
.
  Miód spadziowy jest jednym z najwartościowszych miodów i posiada ogromne działanie lecznicze, w tym cechy antybiotyków, czyli działa silnie przeciwbakteryjnie oraz przeciwzapalnie.
Idealny na odporność.

Miód eukaliptusowy jest świetnym środkiem wzmacniającym w infekcjach układu oddechowego.
Jego spożycie zaleca się przy kaszlu, przeziębieniach, zapaleniu płuc i oskrzeli, zapaleniu zatok oraz astmie.
  Działa wykrztuśne oraz antyseptycznie.

Miód malinowy doskonale sprawdzi się w przypadku dzieci i ma podobne właściwości do soku z malin.
Rozgrzewa oraz skutecznie walczy z gorączką.

Czosnek to źródło cennych składników odżywczych.
Jest często wykorzystywany jako naturalny środek zwalczający przeziębienie.
Zawiera olejki lotne i eteryczne, flawonoidy, witaminy z grupy B oraz C, potas, żelazo oraz magnez, siarkę i selen.
Jednym z jego olejków jest allicyna, której działanie bakteriobójcze porównuje się z działaniem penicyliny.
 Poza tym w czosnku znajdują się naturalne antyoksydanty działające przeciwzapalnie i antywirusowo.

Cytryna to źródło witaminy C (choć wbrew panującej opinii nie zawiera jej najwięcej, ale na tyle wystarczająco, aby wspierać odporność i łagodzić infekcje) oraz rutyny, która zapobiega jej utracie z organizmu.
Jest również pełna beta-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu oraz żelaza.
 
Imbir działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo oraz przeciwbakteryjnie.
Uwaga: To właściwości świeżego imbiru, a nie sproszkowanego, którego często używamy w kuchni.
Imbir bogaty jest m.in. w potas magnez, fosfor, cholinę, sód wapń oraz witaminę C.
Dodam, że jest on niewskazany osobom z chorobami układu pokarmowego, z nadciśnieniem i z problemami krzepliwości krwi (imbir rozrzedza krew.)
Powinny również na niego uważać kobiety w ciąży, pomimo że łagodzi poranne mdłości. 
 
Goździki to naturalne i skuteczne lekarstwo na infekcje gardła, kaszel oraz objawy przeziębienia i grypy.
Zawierają błonnik, witaminę C, A, E, witaminy z grupy B, wapń, magnez, żelazo, potas, fosfor, cynk i odmładzające polifenole.
 Uwaga: Osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe oraz przygotowujące się do operacji powinny uważać na goździki, ponieważ regularnie stosowane utrudniają krzepliwość krwi.
Nadmiar goździków nie jest także zalecany alergikom ze względu na możliwość powstania wysypek oraz opuchlizny.

Cynamon to nie tylko aromatyczna przyprawa!
Udowodniono, ze cynamon wykazuje również działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i antyoksydacyjne.
To tylko niektóre jego pozytywne cechy, a uwierzcie, że jest ich o wiele więcej.
Uwaga: Cynamonu powinny unikać osoby z chorobami wrzodowymi układu pokarmowego oraz ze skłonnościami do krwotoków.

Tymianek zwalcza bakterie i grzyby oraz działa łagodnie rozkurczająco.
Tymianek ułatwia również odkrztuszanie.
Uwaga: Zioło nie jest zalecane osobom z zapaleniem żołądka, wrzodami oraz borykającymi się z nadkwaśnością i zgagą.

Rozmaryn zawiera olejki eteryczne, które działają antyseptycznie, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo.
Doskonale sprawdza się w infekcjach górnych dróg oddechowych oraz jamy ustnej.


Przepis:

Syrop z cebuli - składniki:

2 cebule (dość spore)
3 ząbki czosnku
około 8 goździków
1 cytryna
miód 
cukier
Opcjonalnie:
2 cm świeżego imbiru
cynamon
świeży tymianek 
świeży rozmaryn


Syrop cebuli - przygotowanie:

Cebulę i czosnek należy pokroić w plasterki.
W wyparzonym słoiku o pojemności około 500 ml należy warstwami układać poszczególne składniki: cebula - czosnek - goździki - łyżka miodu - odrobina cukru.
Warstwy układać do wyczerpania się składników.
(Cebuli troszkę zostanie, ale dalej napiszę co z nią zrobić.)
Następnie całość delikatnie ugnieść, polać miodem i zasypać cukrem.
Na końcu wszystko razem zalać sokiem wyciśniętym z cytryny.
(Warstwy opcjonalnie można również przekładać imbirem oraz cynamonem - kawałkami kory lub sproszkowanym. Jeśli chcemy dodać tymianek i/lub rozmaryn to zioła układamy na wierzchu naszej mikstury.)
Po kilkunastu minutach cebula zmniejszy swoją objętość, więc słoik można dopełnić cebulą, która wcześniej do niego się nie zmieściła.
 
 
Przechowywanie:
 
Syrop nadaje się do spożycia po 2 h od momentu jego przygotowania, ale najlepszej mocy nabiera po odstaniu 24 h.
Początkowo syrop trzymamy w temperaturze pokojowej bez przykrycia, po dobie przechowujemy w lodówce i wtedy możemy go już zakręcić.
Mikstura nie jest zbyt trwała, więc najlepiej ją robić na bieżąco.
Ja syrop po upływie 48 h przecedzam.


Dawkowanie:

Spożywać 3 razy dziennie po 1 łyżce.
Syropu nie należy stosować profilaktycznie bez robienia przerw.
Owszem można go pić zapobiegawczo, ale stosując około 2 tygodniowe przerwy. 


Dla kogo jest syrop z cebuli:

Syrop z cebuli na miodzie mogą spożywać dzieci od 1 roku życia.
Pamiętajmy jednak, że jest to dość mocna receptura i ja sama ze względu na problemy żołądkowe stosuję go kiedy muszę.

16 komentarzy:

  1. Do dziś tego nie lubię :D Ale przepis super

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak bogatej wersji syropu z cebuli nie robiłam. Ale fajnie, że opracowałaś ten przepis, obawiam się, że niedługo będzie potrzebny więc warto go zapamiętać.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś zrobiłem sobie syrop z cebuli i cukru bez żadnych dodatków, działał dobrze przy przeziębieniu, ale pod żadnym pozorem nie spożywać przy dolegliwościach żołądkowych, bo tylko pogorszy sytuację.
    Pozdrawiam. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No niestety ja mam spore problemy z żołądkiem. Pierwszego dnia trochę cierpię, ale kolejnego już jest lepiej. No niestety czasami wolę się pomęczyć z żołądkiem, aby bardziej się nie rozchorować.

      Usuń
  4. U nas w domu mama robila tylko i wylacznie duzo cebuli i duzo cukru. A tata robil "shoty"z cytryny czosnku i miodu :)

    Pozdrawiam i zapraszam serdecznie! KLIK

    OdpowiedzUsuń
  5. Też uważam, że naturalne metody są najlepsze :) a syrop z cebuli pamiętam z dawnych lat. Chętnie skorzystam z wzbogaconego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mój tata robił mi takki syrop w dzieciństwie i chociaż go nie lubiłam to był naprawdę skuteczny.

    OdpowiedzUsuń
  7. Chętnie wypróbuję ten przepis, bo chyba mnie bierze przeziębienie :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. oo rewelacyjny przepis babci.mamy a teraz mój. Cudo. Zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger