sobota, września 17, 2016

Leniwiec, czyli czekoladowe ciasto z jabłkami

 
Leniwiec, czyli czekoladowe ciasto z jabłkami to naprawdę łatwe ciasto, z którym poradzi sobie każdy. Do jego upieczenia nie są potrzebne żadne umiejętności, ani nawet mikser! Wszystkie składniki należy ułożyć warstwowo i następnie po 30 minutach wymieszać łyżką. To tyle! Zapewne stąd ta nazwa ciasta, na które mówi się również Salceson. Wilgotne wnętrze wypełnione jabłkami z dodatkiem bakali naprawdę kusi. Koniecznie spróbujcie!

>> Sprawdźcie również przepis na Leniwca w wersji piernikowej - klik.

Wielkość formy: 25 x 25 cm
Czas przygotowania: 10 minut
Czas oczekiwania: 30 minut
Czas pieczenia: 50 minut
 
 

Leniwiec, czyli czekoladowe ciasto z jabłkami - składniki:


  • 7 jabłek (średnich)
  • 1 szklanka cukru (1 szklanka = 250 ml)
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
 
 

Leniwiec, czyli czekoladowe ciasto z jabłkami - przygotowanie:

 
W dużej misce warstwami umieścić: pokrojone w kostkę jabłka, cukier, cukier waniliowy, rodzynki, orzechy, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, roztrzepane jajka oraz na końcu wlać olej. Całość odstawić na 30 minut i następnie dokładnie wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia oraz wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 50 minut (to tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
(Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje tylko od dołu.)

Leniwiec, czyli czekoladowe ciasto z jabłkami

78 komentarzy:

  1. Bardzo lubię to ciasto. Ja daję jeszcze cynamon :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto bez czekolady to nieczekoladowe tylko kakaowe

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto pyszne.. dodałam cynamon i startej skórki z cytryny i też Ok

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja mama często piekła to ciasto i miało nazwę Salceson😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam to ciasto! Zgubilam przepisnik mojej mamy a bardzo chcialam zrobic ciasto dla mojego chlopaka. Skorzystam z Pani przepisu napewno bo widze ze jest w 90% taki jak mojej mamy, wiec na pewno sie uda 🙂 Robilam wiele razy ale z wieksza iloscia jablek I bez kakao oraz rodzynek. W moim domu przyjeto nazwe GNIOT 🤣🤣🤣🤣🤣🤣 Pozdrawiam!

      Usuń
  5. właśnie zapisałam sobie przepis i biore się za pieczenie. Dodam chyba troszkę cynamonu do jabłek. Mam nadzieję że nie zaszkodzi. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Własnie zapisałam przepis i biorę się za pieczenie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis w sam raz dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam proste przepisy i sama zazwyczaj sięgam tylko po takie, które mają mało składników :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Smacznie wyglądający przepis ....na pewno spróbuję ..gdy...wroce....z Holandii ....zapraszam...

    OdpowiedzUsuń
  10. Już się robi.������

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziś piekę..💖💖💖💖💖

    OdpowiedzUsuń
  12. Już upieczony, gorący..😀💖🥞

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. https://www.facebook.com/Dibloguje/photos/a.1649762971902183/2430768363801636/?type=3&theater

      Usuń
  13. Przepis wydaje się mega prosty a ciasto pyszne, więc warto spróbować:):**

    OdpowiedzUsuń
  14. To ciasto mis być pyszne!
    Kradnę przepis...

    OdpowiedzUsuń
  15. To chyba jedyny salceson, jaki mogłabym lubić ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Upiekłam dzisiaj ..bo pięknie tu wygląda. I powiem ,ze ciasto wyśmienite , bardzo łatwe, szybkie i smaczne, puszyste, pachnące , smakowite.Orzechy dodają rozkoszy podniebieniu. Pekinie wyrosło , jest wyśmienite. Dziękuję sercem za ten wspaniały przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasto posmakowało! A jest może zdjęcie, abym mogła umieścić je w galerii na fb?

      Usuń
    2. Właśnie się robi jestem bardzo ciekawa efektu i smaku końcowego tego wypieku.

      Usuń
    3. Koniecznie się pochwal.

      Usuń
  17. Właśnie czeka 30 min.
    Wyrobię i do piekarnika.
    Mam nadzieję że będzie smakować ☺️

    OdpowiedzUsuń
  18. https://photos.app.goo.gl/XmEEhwVDbZHg5Apv9

    OdpowiedzUsuń
  19. Moje ulubione ciasto, robię podobnie:)

    OdpowiedzUsuń
  20. W przepisie jest: 1 łyżki kakao. Chcę upiec to ciasto i myślę, że 1 łyżka to trochę za mało. A może ma być więcej łyżek? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  21. Czy z inną mąka wyjdzie np. Kokosowa , ciecierzycy, migdałowa ? Niestety tylko takie możemy 😐

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej będzie problem, a kokosowa od razu odpada do tego ciasta. Na blogu mam inne ciasta z mąkami, które pani może.

      Usuń
  22. Ciasto przepyszne. Szybkie, puszyste, pachnące. Na pewno nie raz jeszcze zagości na moim stole :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Super przepis! 😊 Zaraz biorę się za pieczenie tylko mam jeden problem🙈 nie mam sody oczyszczonej, nie było w sklepie😒 można ją pominąć czy może czymś zastąpić? Np dać tą łyżeczkę więcej proszku do pieczenia?:)
    Pozdrawiam!😙

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam na efekt. Soda i proszek działają trochę w innych momentach. Daj ciup więcej proszku i jak masz to odrobinę octu.

      Usuń
  24. Ależ ja ten salceson uwielbiałam w dzieciństwie. A nie jadłam... chyba ze trzydzieści lat! W niedzielę piekę!

    OdpowiedzUsuń
  25. Dziś upiekłam.... rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się. A ma pani zdjęcie do umieszczenia w galerii na fb?

      Usuń
  26. Takie ciasta są przepyszne na jesien z jabłkami ,teraz nie dawno robiłam podobne ale bez orzechow już jest na blogu pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  27. W przepisie jest 7 jabłek, dużych czy małych ? Mam duże więc ,dam 5 .Czy będzie ok ?

    OdpowiedzUsuń
  28. Pyszny, prosty do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Znam to ciasto jako ciasto włoskie fakt jest pyszne

    OdpowiedzUsuń
  30. Wygląda smakowicie. Oczywiście zapisuję przepis, to idealne ciasto na jesień, a przepis faktycznie prosty, może uda mi się go nie zepsuć :D

    OdpowiedzUsuń
  31. Jeszcze w tym tygodniu zrobię
    Zmakowicie wygląda

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger