poniedziałek, września 14, 2020

Drożdżówka z jabłkami bez wyrabiania

Drożdżówka z jabłkami bez wyrabiania

Drożdżówka z jabłkami bez wyrabiania smakuje naprawdę rewelacyjnie i nie wymaga monotonnego wyrabiania ciasta, które często mnie zniechęcało do tego typu wypieków. Ciasto zawsze się udaje, jest lekkie i puszyste! Piekłam je już wiele razy i najczęściej z jabłkami, ale możecie też użyć innych owoców! Polecam!

Wielkość tortownicy: 22 cm
Czas przygotowania: 15 minut
Czas oczekiwania: 3-4 godziny
Czas pieczenia: 35-40 minut
 
 

Drożdżówka z jabłkami bez wyrabiania - składniki:


Ciasto: 

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki mleka
  • 50g świeżych drożdży
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

  • 3-4 jabłka (średnie)

Kruszonka:

  • 50g masła/margaryny
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru

Opcjonalnie:

  • cukier waniliowy
  • cynamon


Drożdżówka z jabłkami bez wyrabiania - przygotowanie:


Na dnie miski równomiernie i warstwowo umieścić: pokruszone drożdże, cukier, roztrzepane jajka, olej, letnie mleko, przesianą mąkę i sól.
(Kolejność składników powinna być taka sama jak powyżej.)
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 godziny.
(Nie mieszać!)
Po tym czasie całość dokładnie i krótko wymieszać za pomocą łyżki lub trzepaczki do ubijania. Ciasto przelać do formy wyłożonej do pieczenia (jest dość lepkie i odrobinę rzadkie), obłożyć jabłkami uprzednio pokrojonymi w kostkę, posypać cukrem, waniliowym, cynamonem oraz kruszonką.
(Kruszonkę przygotować poprzez połączenie palcami składników podanych w przepisie.)
Piec około 35-40 minut w 180 stopniach.
(Piekarnik nie powinien być uprzednio rozgrzany.)
Ciasto ostudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Drożdżówka z jabłkami bez wyrabiania

Drożdżówka z jabłkami bez wyrabiania

Drożdżówka z jabłkami bez wyrabiania

38 komentarzy:

  1. Idealna przekąska do porannej kawy. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  2. To musi obłędnie smakować

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota :) uwielbiam ciasto drożdżowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio jadłam dużo placków drożdżowym, więc na razie sobie odpuszczę :p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A u nas wszystko na zmianę i jutro znowu powtórka ;)

      Usuń
  5. Pychotka, przypomina mi babcine ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  6. apetyczna drożdżówka, chyba to jedyne ciasto które mi sie nigdy nie znudzi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Można dodawać różne owoce i za każdym razem będzie pyszna, ale odrobinę inna.

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. Ja wolę troszkę inne ciasta, ale w domu mam miłośników drożdżówek.

      Usuń
  8. Wygląda przepysznie! Chyba już mamy pomysł na ciasto na weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale mi narobiłaś apetytu! Uwielbiam tego typu drożdżówki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam drożdżowe wypieki!

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaka średnica formy?

    OdpowiedzUsuń
  12. To mam do niedzieli czas na decyzję czy zrobię to ciasto z jabłkami czy ze śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ale mi slinka poleciala!
    sending hugs ! :*
    http://dorey-doorey.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Drożdżówka bez wyrabiania? To coś dla mnie! Dzisiaj zabieram się za pieczenie! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger