wtorek, maja 07, 2024

Puszyste racuchy drożdżowe z rabarbarem


Racuchy drożdżowe z rabarbarem obowiązkowo pojawiają się w moim domu podczas sezonu na rabarbar. Zawsze wychodzą miękkie oraz puszyste i bez względu jaką ilość ich usmażę, znikają w oka mgnieniu. Nic dziwnego, ponieważ smakują przepysznie, a kwaskowaty rabarbar idealnie komponuje się z ciastem drożdżowym posypanym cukrem pudrem. Koniecznie wypróbujcie ten sprawdzony przepis!
 
>> Sprawdźcie moje pozostałe przepisy na pyszne racuchy drożdżowe!

Ilość: 24 sztuki
Czas przygotowania: około 40 minut


Racuchy drożdżowe z rabarbarem - składniki:

 

Ciasto:

  • 250g mąki pszennej
  • 25g świeżych drożdży
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 szczypta soli
  • 4/5 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • około 120-130g rabarbaru

Ponadto:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania


Jak zrobić racuchy drożdżowe z rabarbarem?

 
Do miski kolejno wsypać mąkę, wkruszyć drożdże, dodać cukier oraz szczyptę soli. Całość zalać ciepłym, ale nie gorącym mlekiem i odstawić (bez mieszania!) na około 5-10 minut. 
W międzyczasie pokroić łodygi rabarbaru.
Następnie składniki z miski dokładnie wymieszać widelcem/łyżką z jajkiem. Na końcu wmieszać kawałki rabarbaru.
Na patelni rozgrzać olej (*) i za pomocą łyżki stołowej wykładać porcje ciasta.
(Łyżkę można co jakiś czas moczyć w gorącym oleju, aby ciasto do niej nie przywierało.)
Racuchy smażyć z obu stron na rumiany kolor. Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i posypać cukrem pudrem.


Puszyste racuchy drożdżowe z rabarbarem - dodatkowe informacje:


(*) Temperaturę oleju należy kontrolować i uważać, aby racuchy za szybko się nie rumieniły, ponieważ wtedy mogą być surowe w środku.


10 komentarzy:

  1. Przepis wart uwagi. Lubię rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie racuchy. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Aż się głodna zrobiłam 🤤

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne i bardzo apetyczne racuszki 😍😍

    OdpowiedzUsuń
  5. co jak co,ale racuchy kocham!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają przepysznie, zrobię dziś dzieciom :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jednym słowem... znakomicie. Rabarbar to jedno z wielu warzyw sezonowych, jaki występuje w handlu. Koniecznie muszę kupić rabarbar i zrobić sobie takie racuchy. Dzięki Tobie nabrałem apetytu na nie. 👍😊 Dawno ich już nie jadłem 😉
    Pozdrawiam Cię cieplutko i od serducha 😊🤲💖

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam :) mogłabym jeść takie racuchy na okrągło :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger