piątek, czerwca 11, 2021

Kruche ciasto z nadzieniem truskawkowym i rabarbarem

 
 
Kruche ciasto z nadzieniem truskawkowym i rabarbarem to idealna propozycja na szybkie i smaczne ciasto, które zawsze przygotowuję w sezonie na rabarbar.
Idealnie łączy w sobie słodycz nadzienia truskawkowego z kwaskowatym rabarbarem.
Doskonałe na każdą okazję.
Spróbujcie!
  A w ogóle wiecie, że rabarbar klasyfikowany jest jako warzywo?
 
Ps. Tu znajdziecie wszystkie moje przepisy na ciasta z rabarbarem - klik.
 
 
Kruche ciasto z nadzieniem truskawkowym i rabarbarem - składniki:
 
(Forma o wymiarach około 24 x 24 cm lub 22 x 28 cm)
400g mąki pszennej
200g masła/margaryny
150g cukru
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
1 szczypta soli
 Dodatkowo:
około 200g nadzienia/dżemu truskawkowego  (gęstego)
300g rabarbaru
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
 
 Kruche ciasto z nadzieniem truskawkowym i rabarbarem - przygotowanie:
 
  Rabarbar.
Rabarbar oczyścić, umyć i osuszony pokroić na niewielkie kawałki.
Dodać cukier i dokładnie wymieszać.
Ciasto.
Do dużej miski należy przesiać mąkę, dodać cukier, szczyptę soli, proszek do pieczenia, kawałki schłodzonego masła/margaryny oraz jajko.
Całość szybko zagnieść na jednolite ciasto i podzielić na 2 części: 1/3 oraz 2/3.
Większym kawałkiem wyłożyć dno formy wysłanej papierem dopieczenia, a następnie równomiernie posmarować go nadzieniem lub dżemem truskawkowym.
Następnie umieścić rabarbar, który należy posypać mąką ziemniaczaną.
Na wierzch "poskubać" pozostałe ciasto (1/3).
Blaszkę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 35-40 minut w 180 stopniach.
Ostudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
 

W przepisie użyłam nadzienia termostabilnego Lauretta.
 
 

10 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger