środa, czerwca 09, 2021

Kurczak pieczony z papryką i pastą lutenica




Kurczak pieczony z papryką i pastą lutenica to idealny pomysł na szybki obiad, który posmakuje nie tylko miłośnikom bułgarskich smaków.
 Połączenie delikatnego mięsa z kurczaka, papryki i pasty lutenica jest rewelacyjne.
Dla tych, którzy nie znają tej pasty to dodam, że jest to świetna pasta warzywna, która sprawdza się w wielu potrawach.
Pasta lutenica składa się przed wszystkim z pomidorów oraz papryki.
To kto wypróbuje mój przepis na obiad?


Kurczak pieczony z papryką i pastą lutenica - składniki:

około 700g dowolnych części z kurczaka (u mnie 3 udźce)
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
1/2 papryki zielonej
1/3 łyżeczki czubrycy
sól, pieprz

Kurczak pieczony z papryką i pastą lutenica - przygotowanie:

Kurczaka należy umyć, dokładne osuszyć i wymieszać z pastą oraz z przyprawami.
Tak przygotowane mięso odstawić do lodówki minimum na 1 godzinę.
Po tym czasie dodać paprykę uprzedni pokrojoną w słupki.
Całość przełożyć do rękawa do pieczenia, szczelnie związać i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.
Pod koniec pieczenia rękaw można ostrożnie przeciąć, aby skórka kurczaka nabrała rumianego koloru.


Koniecznie zajrzyjcie na stronę balkanito.pl, gdzie znajdziecie pyszne pasty, które pochodzą prosto z Bułgarii.


10 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger