poniedziałek, maja 10, 2021

Ciasto serowe z rabarbarem i polewą śmietanową

 






Ciasto serowe z rabarbarem i polewą śmietanową smakuje przepysznie i idealnie łączy wszystkie składniki.
Ciasto zawsze pięknie wyrasta i dzięki dodatkowi sera jest lekko wilgotne, a rabarbar zatopiony w polewie śmietankowej wprost rozpływa się w ustach.
Sami spróbujcie i nie obawiajcie się zakalca!
Lubicie ciasta z rabarbarem?

 
 Ciasto serowe z rabarbarem i polewą śmietanową - składniki:
 
(Tortownica o średnicy 20 cm)
Ciasto serowe:
115g twarogu (użyłam półtłustego w kawałku, ale może być mielony)
1 jajko
80 ml mleka
60 ml oleju
 1/4 szklanki cukru pudru (1 szklanka = 250 ml)
1 łyżka cukru waniliowego
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
Polewa śmietanowa:
1/3 szklanki gęstej śmietany
1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
Dodatkowo:
200g rabarbaru
1-2 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Opcjonalnie:
cukier puder lub płatki migdałowe do posypania

 
Ciasto serowe z rabarbarem i polewą śmietanową - przygotowanie:

Rabarbar.
Rabarbar oczyścić, umyć i osuszony pokroić na niewielkie kawałki.
Dodać cukier i dokładnie wymieszać.
Ciasto serowe.
Jeśli ser jest w kawałku to należy go dokładnie rozetrzeć za pomocą widelca i połączyć z resztą składników (pomijając mąkę i proszek).
Wyrabiając ciasto stopniowo dosypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
(Ma powstać gładkie i w miarę elastyczne ciasto. Może odrobinę się kleić. W razie potrzeby dosypać odrobinę mąki.)
Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wierzch posypać mąką ziemniaczaną i obłożyć rabarbarem.
Polewa śmietanowa.
Wszystkie składniki zmiksować oraz przelać na ciasto. 
Opcjonalnie posypać płatkami migdałowymi.
Pieczenie.
 Formę z ciastem wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec (do tzw. "suchego patyczka") około 45-50 minut w 180 stopniach.
Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.

 
W przepisie użyłam produktów ze sklepu Swojski Wyrób.
 

34 komentarze:

  1. Nie jadłam jeszcze takiego ciasta. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie będę zrywać rabarbar na działce, więc już wiem jakie ciacho upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny przepis, ciasto wydaje się mega smaczne :) lubię rabarbar, wiec chętnie kiedyś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pychotka :) uwielbiam ciasta z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze czegoś ttakiego nie widziałam, ale wygląda i brzmi smacznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjadłabym, mimo, że nie przepadam za rabarbarem ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam ciasto z rabarbarem ale takiego jeszcze nie jadłam. Zapowiada się smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowicie to wyglada 😋

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam ciasta z rabarbarem! Ależ apetycznie wygląda ten wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dawno już nie jadłam ciasta z rabarbarem. Z chęcią bym takie zjadła. ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. ciasto wygląda genialnie

    OdpowiedzUsuń
  12. Rabarbar głównie kojarzy mi się z kompotem, rzadko jadam go w cieście, jestem ciekawy smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  13. czy ciasto trzeba wyrabiac recznie czy mozna mikserem

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawy przepis, do przetestowania ;-)

    OdpowiedzUsuń
  15. W tamtym roku pierwszy raz robiłam ciasto z rabarbarem i w tym chyba będę musiala to powtórzyć. Twoje wygląda niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger