Sezon na rabarbar trwa od kwietnia do czerwca. To dobry moment, by wykorzystać jego charakterystyczny, kwaśny smak w domowych wypiekach, kompotach i przetworach. Nie wiem czy wiecie, ale rabarbar to warzywo – jadalną częścią są ogonki liściowe, czyli fragment łodygi. Z botanicznego punktu widzenia nie jest owocem, ponieważ nie rozwija się z kwiatu i nie zawiera nasion.
Warto dodać, że rabarbar jest niskokaloryczny (posiada około 21 kcal w 100 g), zawiera błonnik, witaminę C, K1, potas i wapń. Po za tym wspiera trawienie, działa lekko przeczyszczająco i przeciwzapalnie. W tym poście chciałam Wam zaprezentować moje ulubione przepisy, w których możecie wykorzystać rabarbar. Jeśli zastanawiacie się, co zrobić z rabarbaru, to już macie odpowiedź.
Aby przejść do przepisu należy kliknąć w jego nazwę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!