środa, maja 21, 2025

Co zrobić z rabarbaru? 5 najlepszych przepisów

Rabarbar przepisy

Sezon na rabarbar trwa od kwietnia do czerwca. To dobry moment, by wykorzystać jego charakterystyczny, kwaśny smak w domowych wypiekach, kompotach i przetworach. Nie wiem czy wiecie, ale rabarbar to warzywo – jadalną częścią są ogonki liściowe, czyli fragment łodygi. Z botanicznego punktu widzenia nie jest owocem, ponieważ nie rozwija się z kwiatu i nie zawiera nasion.

Warto dodać, że rabarbar jest niskokaloryczny (posiada około 21 kcal w 100 g), zawiera błonnik, witaminę C, K1, potas i wapń. Po za tym wspiera trawienie, działa lekko przeczyszczająco i przeciwzapalnie. W tym poście chciałam Wam zaprezentować moje ulubione przepisy, w których możecie wykorzystać rabarbar. Jeśli zastanawiacie się, co zrobić z rabarbaru, to już macie odpowiedź.

Aby przejść do przepisu należy kliknąć w jego nazwę.
 

Ciasto z budyniem i rabarbarem

 
Ciasto z budyniem i rabarbarem
 

Ciasto serowe z rabarbarem i polewą śmietanową

 
Ciasto serowe z rabarbarem i polewą śmietanową

Drożdżówka bez wyrabiania z rabarbarem i kruszonką

 
Drożdżówka bez wyrabiania z rabarbarem i kruszonką

Kruche ciasto z nadzieniem truskawkowym i rabarbarem

 
Kruche ciasto z nadzieniem truskawkowym i rabarbarem

Puszyste racuchy drożdżowe z rabarbarem

 
Puszyste racuchy drożdżowe z rabarbarem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger