czwartek, maja 15, 2025

Kotlety mielone ze szparagami

Kotlety mielone ze szparagami

Kotlety mielone ze szparagami to pyszne urozmaicenie klasyki. Z zewnątrz wyglądają jak tradycyjne kotlety, ale w środku kryją miękkie, wiosenne szparagi. To proste danie, które nie wymaga wymyślnych składników ani długiego przygotowania, a sprawdza się zarówno na codzienny obiad, jak i jako coś trochę innego niż zwykle. Smacznego!
 
Ilość: 8-9 sztuk
Czas przygotowania: 30 minut
 
 

Kotlety mielone ze szparagami – składniki:


Dodatkowo:

  • około 10 szparagów

Ponadto: 

  • bułka tarta do obtaczania
  • olej do smażenia


Kotlety mielone ze szparagami – przygotowanie:


Szparagi należy ugotować i pozostawić do ostudzenia. Jak gotować szparagi? Zobacz TU. Gotowe szparagi pokroić na 2 lub 3 kawałki
Cebulę i czosnek drobno posiekać, a bułkę odcisnąć z nadmiaru mleka. Wszystkie składniki na kotlety dokładnie wyrobić. Całość doprawić do smaku. Następnie z masy mięsnej należy uformować kotlety – nadziewając je szparagami.
(Porcję mięsa rozpłaszczyć dłonią, na środku umieścić po 3 kawałki szparaga i odpowiednio uformować.)
Każdego kotleta obtoczyć w bułce tartej.  Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
 
Przyprawy Swojski Wyrób
Współpraca ze sklepem Swojski Wyrób.

5 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na niebanalne mielone :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trzeba w pełni wykorzystywać szparagowy sezon :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysłowe choć nie dla mnie .

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna propozycja, uwielbiam kotlety z niespodzianką :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za inspirację. Zrobione!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger