Babka limonkowa z kaszą jęczmienną pęczak będzie idealna dla każdego, kto lubi aromatyczne i wilgotne ciasta. Jest naprawdę pyszna i prosta w przygotowaniu. Ten przepis świetnie nadaje się do wzbogacenia naszego jadłospisu w kaszę, bo kto się nie skusi na pyszny deser, prawda? Sama kaszą nie jest wyczuwalna i naprawdę ciężko odgadnąć, że jest jednym ze składników wypieku. Koniecznie wypróbujcie tą sprawdzoną recepturę!
Forma: 10 x 26 cm (*)
Czas przygotowania: 10-15 minut
Czas oczekiwania: minimum 30-40 minut
Czas pieczenia: 40-45 minut
Babka limonkowa z kaszą jęczmienną pęczak – składniki:
Ciasto:
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 200 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 120 g masła (roztopionego)
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- skórka z 2 limonek
- sok z 1 limonki
Lukier:
- 100 g cukru pudru
- sok z 1/2 limonki
- 1-2 łyżki gorącej wody
Babka limonkowa z kaszą jęczmienną pęczak – przygotowanie:
Ciasto:
Kaszę ugotować w osolonej wodzie (potrwa to około 15 minut, kasza musi być naprawdę miękka). Następnie należy ją odcedzić, przestudzić i zblendować na gładką konsystencję.
Jajka z cukrem ubić na jasną, puszystą masę. Wlać roztopione masło, mleko, sok oraz dodać skórkę z limonki. Całość dokładnie wymieszać. Zblendowaną kaszę pęczak delikatnie wmieszać do masy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, a następnie połączyć z mokrymi składnikami.
Jajka z cukrem ubić na jasną, puszystą masę. Wlać roztopione masło, mleko, sok oraz dodać skórkę z limonki. Całość dokładnie wymieszać. Zblendowaną kaszę pęczak delikatnie wmieszać do masy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, a następnie połączyć z mokrymi składnikami.
Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką/bułką tartą/kaszą manną lub wysłanej papierem do pieczenia. Piec około 40-45 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Babkę wyjąć z piekarnika i ostudzić przed lukrowaniem.
Lukier:
Cukier puder energicznie wymieszać z sokiem z limonki i wodą do uzyskania gładkiego lukru. Polać wystudzoną babkę i udekorować według uznania.Babka limonkowa z kaszą jęczmienną pęczak – dodatkowe informacje:
Ta babka może być także wypiekiem świątecznym. Na podane proporcje ciasta sprawdzi się standardowa forma z kominkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!