Placuszki twarogowe z cynamonem to doskonała propozycja na śniadanie, ale i nie tylko. Czasami trafiają do śniadaniówki mojej córki, choć nie ukrywam, że sama uwielbiam je podjadać w ciągu dnia. Są naprawdę smaczne i dość syte. Przedstawiona wersja nie jest zbyt słodka, ale my takie placuszki najbardziej lubimy. Placki z twarogu świetnie komponują się z przeróżnymi dodatkami, np. cukrem pudrem, miodem, dżemem, a nawet masłem orzechowym czy świeżymi owocami. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
>> Zobacz także: Placuszki twarogowe z jabłkiem i cynamonem (bez cukru)
Ilość: około 9 sztuk
Czas przygotowania: 20 minut
Placuszki twarogowe – składniki:
- 200 g twarogu
- 2 jajka
- 50 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu (*)
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Opcjonalnie:
- tłuszcz do smażenia
Placuszki twarogowe – przygotowanie:
Twaróg zmielić (można też użyć blendera) i połączyć z resztą składników. Patelnie należy rozgrzać – jeżeli potrawy do niej przywierają, warto na początku ją natłuścić. Następnie za pomocą łyżki stołowej wykładać niewielkie porcje masy twarogowej. Placuszki smażyć po kilka minut po każdej stronie. Najpierw na średnim ogniu, później moc palnika najlepiej zmniejszyć. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Placuszki z twarogu – dodatkowe informacje:
(*) Placki można zrobić w wersji waniliowej – wystarczy zamiast cynamonu dodać cukru waniliowego.
We wpisie znajduje się lokowanie produktów ze sklepu Swojski Wyrób. Jest to regularna współpraca/testowanie produktów.




Chętnie zrobię na obiad. Dzięki za inspirację.
OdpowiedzUsuńSmakowicie. :)
OdpowiedzUsuńJa robię placki twarogowe bez mielenia :) Rozgniatam widelcem twaróg, dodaję jajka, mąkę, cukier i proszek do pieczenia i robię placki. Ale twoje wyglądają bardziej apetycznie :)
OdpowiedzUsuńCudowne racuszki. Prezentują się niezwykle apetycznie 🧡
OdpowiedzUsuńFantastyczna propozycja na śniadanie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie proste, domowe placuszki szczególnie z dodatkiem cynamonu i owoców.
OdpowiedzUsuń