Muffinki kakaowe z kremem pistacjowym to idealne słodkości na każdą okazję. Wilgotne, czekoladowe ciasto doskonale komponuje się z mocno pistacjowym kremem, który nie jest przesłodzony. Co ważne, muffinki wyglądają apetycznie, a wcale nie są trudne w przygotowaniu. Każdy może je zrobić i zachwycić smakiem domowników lub gości podczas imprezy. Polecam!
Ilość: 8 sztuk
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: około 25 minut
Muffinki kakaowe z kremem pistacjowym – składniki:
Muffiny:
- 1 szklanka mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
- 2 łyżki kakao
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju
Krem:
- 300 g skyru naturalnego5-6 łyżek pasty pistacjowej
- Dodatkowo (opcjonalnie):
- posiekane pistacje do posypania
Muffinki kakaowe z kremem pistacjowym – przygotowanie:
W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao, a w drugiej – jajko, mleko oraz olej. Następnie należy połączyć suche składniki z mokrymi.
(Zmiksować/wymieszać łyżką lub widelcem do połączenia się całości, nie dłużej.)
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, a każdą z nich wypełnić masą do 3/4 jej wysokości. Ciastka piec około 25 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Gotowe muffiny wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
W międzyczasie przygotować krem. Skyr z pastą pistacjową zmiksować na gładką konsystencję. W górnych częściach babeczek wyciąć niewielkie otwory (użyłam łyżeczki). Wgłębienia wypełnić kremem. Całość opcjonalnie posypać pistacjami.
Muffinki kakaowe z kremem pistacjowym – dodatkowe informacje:
• Krem przygotowałam z gęstego skyru, ale można też użyć np. serka mascarpone lub gęstego serka homogenizowanego.
• Ilość pasty pistacjowej zależy od preferencji smakowych, warto ją dostosować według własnego gustu.
• Nie lubicie pistacji? Jeśli ktoś taki istnieje, krem pistacjowy można zastąpić dowolnym masłem/pastą orzechową.
Warto sięgnąć po pasty w 100% orzechowe – bez zbędnych dodatków, w tym oleju palmowego, którego unikam. Produkty Good Noot
wyróżniają się intensywnym smakiem i aksamitną konsystencją, dlatego
doskonale sprawdzają się w kremach, wypiekach i deserach. Pisałam już o
nich wcześniej – tu.
Marka Good Noot wprowadziła nową serię TYLKO, w której znalazły się:
- Pasta migdałowa 100% TYLKO MIGDAŁ
- Pasta lakowa 100% TYLKO LASKOWY
- Pasta pistacjowa 100% TYLKO PISTACJA
Każda z nich powstaje z jednego składnika – wyłącznie ze starannie
wyselekcjonowanych orzechów. Są odpowiednie dla osób na diecie roślinnej
i bezglutenowej, zachowują naturalny smak oraz gładką, kremową
strukturę.
Z chęcią zrobię!
OdpowiedzUsuń