wtorek, września 30, 2025

Muffinki kakaowe z kremem pistacjowym na bazie skyru

Muffinki kakaowe z kremem pistacjowym

Muffinki kakaowe z kremem pistacjowym to idealne słodkości na każdą okazję. Wilgotne, czekoladowe ciasto doskonale komponuje się z mocno pistacjowym kremem, który nie jest przesłodzony. Co ważne, muffinki wyglądają apetycznie, a wcale nie są trudne w przygotowaniu. Każdy może je zrobić i zachwycić smakiem domowników lub gości podczas imprezy. Polecam!
 
Ilość: 8 sztuk
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: około 25 minut
 
 

Muffinki kakaowe z kremem pistacjowym – składniki:


Muffiny:

  • 1 szklanka mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju

Krem:

  • 300 g skyru naturalnego5-6 łyżek pasty pistacjowej
  • Dodatkowo (opcjonalnie):
  • posiekane pistacje do posypania
 
Muffinki kakaowe z kremem pistacjowym na bazie skyru

Good Noot pasta pisatcjowa

Muffinki kakaowe z kremem pistacjowym – przygotowanie:


W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao, a w drugiej – jajko, mleko oraz olej. Następnie należy połączyć suche składniki z mokrymi.
(Zmiksować/wymieszać łyżką lub widelcem do połączenia się całości, nie dłużej.)
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, a każdą z nich wypełnić masą do 3/4 jej wysokości. Ciastka piec około 25 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Gotowe muffiny wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
W międzyczasie przygotować krem. Skyr z pastą pistacjową zmiksować na gładką konsystencję. W górnych częściach babeczek wyciąć niewielkie otwory (użyłam łyżeczki). Wgłębienia wypełnić kremem. Całość opcjonalnie posypać pistacjami. 
 
 

Muffinki kakaowe z kremem pistacjowym – dodatkowe informacje:

 
• Krem przygotowałam z gęstego skyru, ale można też użyć np. serka mascarpone lub gęstego serka homogenizowanego.
• Ilość pasty pistacjowej zależy od preferencji smakowych, warto ją dostosować według własnego gustu. 
• Nie lubicie pistacji? Jeśli ktoś taki istnieje, krem pistacjowy można zastąpić dowolnym masłem/pastą orzechową. 
 
Warto sięgnąć po pasty w 100% orzechowe – bez zbędnych dodatków, w tym oleju palmowego, którego unikam. Produkty Good Noot wyróżniają się intensywnym smakiem i aksamitną konsystencją, dlatego doskonale sprawdzają się w kremach, wypiekach i deserach. Pisałam już o nich wcześniej  – tu.
 
Marka Good Noot wprowadziła nową serię TYLKO, w której znalazły się:
 
Każda z nich powstaje z jednego składnika – wyłącznie ze starannie wyselekcjonowanych orzechów. Są odpowiednie dla osób na diecie roślinnej i bezglutenowej, zachowują naturalny smak oraz gładką, kremową strukturę.
 
 
Muffinki kakaowe z kremem pistacjowym na bazie skyru
 
Muffinki kakaowe z kremem pistacjowym na bazie skyru

Muffinki kakaowe z kremem pistacjowym na bazie skyru

Muffinki kakaowe z kremem pistacjowym na bazie skyru

Muffinki kakaowe z kremem pistacjowym na bazie skyru

Good Noot pasta pisatcjowa



Good Noot pasta pisatcjowa


Wpis w ramach współpracy/testowania produktów.

1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger