niedziela, października 12, 2025

Racuszki twarogowe z cynamonem

Racuszki twarogowe z cynamonem

Placuszki twarogowe z cynamonem to doskonała propozycja na śniadanie, ale i nie tylko. Czasami trafiają do śniadaniówki mojej córki, choć nie ukrywam, że sama uwielbiam je podjadać w ciągu dnia. Są naprawdę smaczne i dość syte. Przedstawiona wersja nie jest zbyt słodka, ale my takie placuszki najbardziej lubimy. Placki z twarogu świetnie komponują się z przeróżnymi dodatkami, np. cukrem pudrem, miodem, dżemem, a nawet masłem orzechowym czy świeżymi owocami. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
 
 
Ilość: około 9 sztuk
Czas przygotowania: 20 minut
 
 

Placuszki twarogowe – składniki:

 

Opcjonalnie:

  • tłuszcz do smażenia  
 
 

Placuszki twarogowe – przygotowanie:

 
Twaróg zmielić (można też użyć blendera) i połączyć z resztą składników. Patelnie należy rozgrzać – jeżeli potrawy do niej przywierają, warto na początku ją natłuścić. Następnie za pomocą łyżki stołowej wykładać niewielkie porcje masy twarogowej. Placuszki smażyć po kilka minut po każdej stronie. Najpierw na średnim ogniu, później moc palnika najepiej zmniejszyć. Podawać z ulubionymi dodatkami.
 
 
Placuszki z twarogu – dodatkowe informacje:
 
(*) Placki można zrobić w wersji waniliowej – wystarczy zamiast cynamonu dodać cukru waniliowego
 
Cynamonowe placki z twarogu
 
Puszyste placuszki z białego sera
 
Placki twarogowe
We wpisie znajduje się lokowanie produktów ze sklepu Swojski Wyrób. Jest to regularna współpraca/testowanie produktów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger