Placuszki twarogowe z cynamonem to doskonała propozycja na śniadanie, ale i nie tylko. Czasami trafiają do śniadaniówki mojej córki, choć nie ukrywam, że sama uwielbiam je podjadać w ciągu dnia. Są naprawdę smaczne i dość syte. Przedstawiona wersja nie jest zbyt słodka, ale my takie placuszki najbardziej lubimy. Placki z twarogu świetnie komponują się z przeróżnymi dodatkami, np. cukrem pudrem, miodem, dżemem, a nawet masłem orzechowym czy świeżymi owocami. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
>> Zobacz także: Placuszki twarogowe z jabłkiem i cynamonem (bez cukru)
Ilość: około 9 sztuk
Czas przygotowania: 20 minut
Placuszki twarogowe – składniki:
- 200 g twarogu
- 2 jajka
- 50 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu (*)
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Opcjonalnie:
- tłuszcz do smażenia
Placuszki twarogowe – przygotowanie:
Twaróg zmielić (można też użyć blendera) i połączyć z resztą składników. Patelnie należy rozgrzać – jeżeli potrawy do niej przywierają, warto na początku ją natłuścić. Następnie za pomocą łyżki stołowej wykładać niewielkie porcje masy twarogowej. Placuszki smażyć po kilka minut po każdej stronie. Najpierw na średnim ogniu, później moc palnika najepiej zmniejszyć. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Placuszki z twarogu – dodatkowe informacje:
(*) Placki można zrobić w wersji waniliowej – wystarczy zamiast cynamonu dodać cukru waniliowego.
We wpisie znajduje się lokowanie produktów ze sklepu Swojski Wyrób. Jest to regularna współpraca/testowanie produktów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!