sobota, lutego 03, 2024

Kurczak pieczony w marynacie słodko-kwaśnej


Kurczak pieczony w marynacie słodko-kwaśnej to doskonała opcja na obiad dla całej rodziny. Szczególnie dla tych, którzy uwielbiają kurczaka pod każdą postacią. Aromatyczne, miękkie i delikatne mięso wprost rozpływa się w ustach i sprawia, że wszyscy z chęcią zasiadają do wspólnego posiłku. Smaczna słodko-kwaśna marynata nadaje potrawie nie tylko wyrazistego smaku, ale również doskonale marynuje mięso sprawiając, że kurczak staje się jeszcze bardziej soczysty. Jeśli lubicie proste przepisy na obiad, który zachwycają całą rodzinę, to koniecznie wypróbujcie poniższą recepturę. Smacznego!
 
Ilość porcji: 3-4
Czas przygotowania: 10 minut
Czas marynowania: minimum 1 godzina
Czas pieczenia: około 1 godzina


Kurczak pieczony w marynacie słodko-kwaśnej - składniki:


  • 500g dowolnych części z kurczaka (u mnie podudzia)

Marynata:



Kurczak pieczony w marynacie słodko-kwaśnej - przygotowanie:


Składniki marynaty należy dokładnie połączyć.
(Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.)
Kurczaka dokładnie wymieszać w marynacie i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso wraz z marynatą przełożyć do worka do pieczenia (*), szczelnie związać i wstawić do lekko rozgrzanego piekarnika. Piec około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia rękaw rozciąć, aby kurczak się zarumienił.
(Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje jedyne od dołu. Czas pieczenia zależy od mięsa i rodzaju piekarnika.) 


Kurczak pieczony w marynacie słodko-kwaśnej - dodatkowe informacje:


(*) Kurczaka można piec w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem.


W przepisie użyłam przypraw ze sklepu Swojski Wyrób - w ramach współpracy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger