czwartek, września 15, 2022

Karkówka pieczona ze śliwkami

https://www.dibloguje.pl/
 
Karkówka pieczona ze śliwkami to idealna propozycja na obiad, ale i nie tylko. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak również wyjęta prosto z lodówki do chleba. Osobiście uwielbiam dobrze przyrządzone, soczyste mięso z nutą słodkości, więc tą karkówkę piekę na co dzień oraz jak spodziewam się gości. Jest naprawdę przepyszna i zawsze wszystkim smakuje. Koniecznie wypróbujcie mój przepis! Smacznego!
 
Ilość porcji: 7-12 (w zależności czy mięso będzie na kanapkę, czy na obiad)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas oczekiwania: minimum 2 godziny
Czas pieczenia: około 60-70 minut


Karkówka pieczona ze śliwkami - składniki:

 
  • 1 kg karkówki

Marynata:

  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej (u mnie wędzona)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Dodatkowo:

  • 3 ząbki czosnku
  • około 4 śliwki suszone
 

Karkówka pieczona ze śliwkami - przygotowanie:

 
Wszystkie składniki na marynatę dokładnie wymieszać, a czosnek pokroić w słupki. Karkówkę umyć, osuszyć i dokładnie natrzeć marynatą. Następnie mięso naszpikować czosnkiem.
(W karkówce zrobić niewielkie nacięcia i powciskać w nie czosnek.)
Tak przygotowane mięso włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce na co najmniej 2 godziny, ale najlepiej na całą noc. Po tym czasie wzdłuż karkówki należy powtykać śliwki, w taki sam sposób jak czosnek. Z tymże w tym przypadku powinno zrobić się większe i głębsze nacięcia. Całość przełożyć do rękawa/worka do pieczenia i wstawić do lekko ciepłego lub rozgrzanego piekarnika. Mięso piec przez około 60-70 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia rękaw/worek rozciąć, aby karczek nabrał rumianego koloru. Po wyjęciu z piekarnika kroić po odczekaniu przynajmniej 10 minut, ponieważ wszystkie soki z zewnątrz mogą wypłynąć i mięso nie będzie już takie soczyste.

https://www.dibloguje.pl/

https://www.dibloguje.pl/https://www.dibloguje.pl/

https://www.dibloguje.pl/

W ramach długiej współpracy użyłam przypraw ze sklepu SwojskiWyrób.
 
https://www.dibloguje.pl/

9 komentarzy:

  1. Często robię taką karkówkę. Jest pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ze śliwkami robiłam tylko schab, może spróbuję i z karkówką

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się mega! Idealna na niedzielny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaczęły się chłodne dni i ja mam coraz większą ochotę na więcej mięsa!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda rewelacyjnie! Pyszny i aromatyczny, będzie idealny na ciepło i zimno.

    OdpowiedzUsuń
  6. idealna propozycja na świąteczny stół:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger