środa, czerwca 12, 2019

Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej



Żeberka w marynacie miodowo-musztardowej to moja propozycja na szybki oraz nie wymagający wielkich umiejętności smaczny obiad.
Gotowe mięso jest niezwykle aromatyczne, doskonale doprawione i z łatwością odchodzi od kości.
Połączenie miodu z musztardą nadaje żeberkom niepowtarzalnego charakteru, który sprawia, że ciężko zrezygnować z dokładki.
Polecam!

około 700g żeberek wieprzowych
Marynata:
1 łyżki miodu (płaskie) (*)
2 łyżki musztardy
1 łyżka oleju 
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki papryki ostrej wędzonej
Dodatkowo:
2 listki laurowe 
 
 Umyte i osuszone żeberka porozcinać na mniejsze kawałki, a składniki marynaty dokładnie wymieszać w osobnej miseczce.
Następnie powstałą mieszanką dokładnie natrzeć mięso.
Całość przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki minimum na kilka godzin, ale najlepiej na całą noc.
Po tym czasie żeberka z liśćmi laurowymi umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do rozgrzanego piekarnika.
Piec do 60 minut w 180 stopniach.
Następnie mięso wyjąć z rękawa i dopiekać do miękkości oraz nabrania złocistego koloru.
 
(*) W moich przepisach wszystkie miary podane w łyżkach i łyżeczkach zawsze są płaskie.
 

6 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger