niedziela, maja 19, 2019

Chrupiące ciasteczka z masła z orzechów laskowych z czekoladą (bez jajek)





Ciasteczka są przepyszne, chrupiące i posiadają cudowny zapach orzechów laskowych.
Kawałeczki czekolady świetnie komponują się z ich orzechowym posmakiem, co sprawia, że ciężko poprzestać na jednej sztuce.
Koniecznie spróbujcie takiego połączenia, a z pewnością polubicie te ciasteczka tak samo jak ja!
Polecam.

(około 19 sztuk)
250g mąki pszennej
150g cukru
150g masła z orzechów laskowych (*)
100g masła/margaryny
1/2 łyżeczki sody
Dodatkowo:
50g czekolady (u mnie deserowa)

Masło/margarynę z cukrem utrzeć do puszystości i kolejno połączyć z masłem orzechowym, mąką oraz sodą.
(Po każdym dodaniu składnika wszystko należy wymieszać do połączenia się całości. Początkowo mikserem, a na końcu można już dłonią.)
Następnie z powstałej masy należy uformować kuleczki mniej więcej o wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kulkę lekko spłaszczyć oraz z niewielkimi odstępami ułożyć na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
(Dodatkowo ciasteczka troszeczkę docisnęłam widelcem.)
Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 14 minut w 180 stopniach i ostudzić na kratce.
(Początkowo mogą wydawać się zbyt miękkie i delikatne, ale podczas stygnięcia nabiorą odpowiedniej konsystencji.) 
 
(*) Można też użyć klasycznego masła orzechowego z orzeszków ziemnych.
 

14 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger