poniedziałek, września 10, 2018

Masło orzechowe (wersja podstawowa)




 Domowe masło orzechowe jest bardzo proste w przygotowaniu i o wiele tańsze niż w sklepie.
Wystarczy dobry sprzęt i... oczywiście orzeszki.
Naprawdę warto je włączyć do swojej diety, ponieważ zawiera mnóstwo wartościowego białka, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz liczne antyoksydanty sprzyjające pracy układu sercowo-naczyniowego.
Poza tym stabilizuje poziom insuliny, zawiera dużo błonnika i witaminy E - zwanej witaminą młodości, które sprzyja spowolnieniu procesów starzenia.
Samo zdrowie!
Masło można połączyć z różnymi dodatkami, np. sezamem, czekoladą, miodem, czy suszonymi owocami.
Polecam eksperymentowanie!

 orzeszki ziemne (*)
sól (opcjonalnie)


Obrane orzeszki ziemne należy podprażyć na suchej patelni (dodałam sól), a następnie przełożyć do malaksera i miksować przez kilkanaście minut.
(Do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji.)
Gotowe masło przełożyć do słoiczka i wstawić do lodówki.
(Zamknięte nadaje się do przechowywania przez około miesiąc.)

(*) Można użyć orzeszków solonych.
Ja użyłam w łupinkach ze sklepu Radix-Bis


6 komentarzy:

  1. swojego jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam <3 bez soli oczywiście i ja nie prażę... nie lubię łuskać orzechów ale takie najświeższe ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię masło orzechowe, też muszę spróbować zrobic je sam. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger