poniedziałek, czerwca 11, 2018

Torcik z kremem budyniowym z serkiem mascarpone i nutą czarnej porzeczki





Mój maślany krem budyniowy z serkiem mascarpone - klik zyskał sporą popularność, więc tym razem prezentuję Wam szybkie, ale i bardzo smaczne ciasto z jego udziałem, o które tak bardzo prosiliście.
Naprawdę wprost rozpływa się w ustach i znika ekspresowo.
Polecam!
A na końcu przepisu możecie przeczytać kilka słów o uroczej desce (*) lekko widocznej na powyższych zdjęciach.

(Tortownica o średnicy 22-24 cm)
Krem:
  1 budyń waniliowy (bez cukru; może też być śmietankowy)
75g cukru (5 płaskich łyżek)
  300 ml mleka
100g masła (minimum 82%)
250g serka mascarpone 
Dodatkowo:
około 150g biszkoptów na dwie warstwy
1 słoik (około 270g) dżemu z czarnej porzeczki

Przygotować krem.
 Z 300 ml mleka odlać odrobinę i rozmieszać w nim budyń.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem i połączyć z rozmieszanym budyniem.
Mieszać do zgęstnienia oraz zagotowania się całości.

Budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Miękkie (!) masło ubić do białości i stopniowo zmiksować z zimnym budyniem.
Na końcu wmieszać serek mascarpone.
Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami, które należy posmarować połową słoika dżemu porzeczkowego.
Na ciastka z dżemem wyłożyć połowę kremu, a następnie ponownie warstwę ciastek, dżem i pozostały krem.
Ciasto nadaje się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, ale ja zawsze wolę, aby było porządnie schłodzone.

(*) Przyznajcie, że deska widoczna na zdjęciach wygląda rewelacyjnie!
Jest to deska obrotowa i świetnie nadaje się do pizzy, ciast, owoców, ale i nie tylko.
Obraca się bardzo lekko i niezwykle płynnie.
Myślę, że posłuży mi na bardzo długo, ponieważ została wykonana z drewna bukowego i zaimpregnowana olejem roślinnym.
Napis wykonano laserowo, więc jest trwały.
Deska jest naprawdę solidna i dość spora, gdyż posiada średnicę 35 cm oraz grubość 1,8 cm, a waży 1,3 kg.
Jestem nią zachwycona, tym bardziej, że jest spersonalizowana i tylko moja!
Jeśli także jesteście zainteresowani taką deską to zapraszam na stronę My Gift Dna, gdzie znajdziecie baaardzo wiele podobnych produktów oraz propozycji na wyjątkowe prezenty!
To moja nie pierwsza rzecz, którą posiadam z tego sklepu i za każdym razem jestem zadowolona ze swojego zamówienia, które zostaje zrealizowane ekspresowo.
 Obsługa również jest wzorowa, więc szczerze polecam tamtejsze zakupy.




10 komentarzy:

  1. Tort wygląda pięknie i gdyby stał przede mną na pewno musiałby zostać skosztowany. Już na samą myśl o słodyczy budyniu i serka mascarpone, przełamanej kwaskowatością porzeczki, ślinianki pracują bardziej intensywnie. To takie trochę małe dzieło sztuki. Masz ogromny talent. Pozdrawiam. I oby więcej takich niesamowitych słodkości! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie. Bardzo miło czyta się takie komentarze. Również serdecznie pozdrawiam <3

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Zrobiłam na męża urodziny a teraz powtórka bo będą moje urodziny.
      Zrobię również na święta....tak tak a co...po prostu jest przepyszny. niebo w gębusi. Dodałam dżem z czerwonych winogron ...bardzo pasuje. Robię z podwójnej porcji a i tak za mało.
      Gratuluję pomysłu z całego serca...jest świetny

      Usuń
    2. Dziękuję <3 Miło mi czytać takie komentarze - dla nich warto eksperymentować. A ma może pani zdjęcie do umieszczenia w galerii na fanpage?

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger