Jest to szybka i prosta sałatka, która zachwyca smakiem oraz może zaskakiwać niezbyt klasycznym połączeniem.
Przyznam, że bazylia idealnie komponuje się nie tylko z pomidorem, ale również z ogórkiem i rzodkiewką.
Koniecznie spróbujcie!
2 ogórki gruntowe
5 rzodkiewek
2 listki bazylii (duże)
U mnie dodatkowo:
1 opakowanie (40g) dressingu włoskiego beztłuszczowego (*)
Ogórki obrać i wraz z rzodkiewką pokroić na półplasterki, natomiast bazylię należy drobno posiekać.
Wszystkie składniki umieścić w misce, a następnie wymieszać z dressingiem.
(*) Użyłam gotowego dressingu Folwark, który bardzo smacznie skomponował się z całością.
Sałatki nie musiałam dosalać, dzięki czemu warzywa nie puściły soku i sałatka po przestaniu w lodówce przez kilka godzin nadal wyglądała świeżo oraz apetycznie.
Jednak zamiast dresingu możecie użyć sosu vinegret, czy też samych przypraw.
NIe ma to jak sałateczka :D
OdpowiedzUsuńŚwietna sałatka, takie w upały są najlepsze!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuń