piątek, maja 18, 2018

Maślany krem budyniowy z serkiem mascarpone do ciast i tortów



Uwielbiam krem budyniowy na bazie masła oraz serek mascarpone.
Postanowiłam wszystko razem połączyć i tym samym uzyskałam krem, który z chęcią zjadłoby się za pomocą... palucha!
Jest przepyszny i idealnie nadaje się do przekładania ciast, tortów oraz innych słodkości.
Doskonale trzyma formę, więc sprawdzi się również przy ich dekoracji.
Poniżej podałam przykład jego użycia i dodam, że ciasto zniknęło w oka mgnieniu, a krem zrobił sporą furorę - przepis tu - klik.
Polecam!

  1 budyń waniliowy (bez cukru; może też być śmietankowy)
75g cukru (5 płaskich łyżek)
  300 ml mleka
100g masła (minimum 82%)
250g serka mascarpone

Z 300 ml mleka odlać odrobinę i rozmieszać w nim budyń.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem i połączyć z rozmieszanym budyniem.
Mieszać do zgęstnienia oraz zagotowania się całości.
Budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Miękkie (!) masło ubić do białości i stopniowo zmiksować z zimnym budyniem.
Na końcu wmieszać serek mascarpone.
Gotowy krem rozsmarować na cieście.
(Po schłodzeniu jest dość sztywny, więc najlepiej używać go bezpośrednio po przygotowaniu. Ewentualnie później wyjąć go z lodówki około 30 minut wcześniej.)

  Przykładowe wykorzystanie kremu:

Torcik z kremem budyniowym z serkiem mascarpone i nutą czarnej porzeczki


151 komentarzy:

  1. Budyń na pół litra mleka czy trzy/ czwarte i z cukrem czy bez?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Budyń bez cukru na 500 ml mleka.

      Usuń
    2. Na 500ml w przepisie jest 300ml

      Usuń
    3. Bo budyń standardowo robi się z 500 ml mleka, ale trzeba dodać 300 ml.

      Usuń
  2. Mam pytanie, czy ten krem nadaje się pod masę cukrową? 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy krem nadaje się też do kremowek

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi smakować wybornie. Serek mascarpone podkreśla jego smak.

    OdpowiedzUsuń
  5. do tego goracego budyniu dac 10 gr zelatyny przestydzic zimny wymieszac z 2 ubitymi bialkami z 1 lyzka cukry albo z ubita smietanka 200 ml

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy ta ilość kremu wystarczy do posmarowania biszkoptu 26 cm, przekrojonego na trzy części, bez smarowania góry i boków? Na wierzch tortu chcę dać masę lukrową, a pod nią krem maślany. Będę wdzięczna za radę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę zerknąć na ten przepis: http://www.dibloguje.pl/2018/06/torcik-z-kremem-budyniowym-z-serkiem.html.
      W przypadku biszkoptu o średnicy 26 cm będą to cienkie warstwy.

      Usuń
  7. Wlasnie zrobila, pyszny i bardzo kremowy, polecam!! i dziekuje za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super <3 A masz może fotkę, którą mogę dodać do galerii na fb?

      Usuń
  8. Ostatnio nie użyłam masła i krem nie był właściwie "zastygnięty"

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawy i interesujący przepis. Oby tak dalej :)

    OdpowiedzUsuń
  10. jakie to musi być pyszne! Chyba zrobię! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam, a próbowałaś skropić delikatnie cytryną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, fajnie przełamuje smak. Ale zazwyczaj krem łączę z kwaskowatymi nadzieniami.

      Usuń
  12. Wspaniały zapisuję przepis tego było mi trzeba :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że się przyda i czekam na efekt. Buziaki.

      Usuń
  13. A jak sie miesza maslo z budyniem to budyn nie robi sie wodnisty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Budyń musi być ostudzony a masło miękkie. Nie, nie robi się wodnisty.

      Usuń
  14. O,bardzo ciekawy i nawet łatwy przepis.Bardzo dziękuję.Już zapisany i czeka na wypróbowanie :P Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepyszny krem. Myślę, że do naleśników sprawdziłby się równie smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napewno naleśniki z tym kremem byłyby przepyszne :*

      Usuń
  16. Wygląda to wszystko przeapetycznie🥰🥰🥰

    OdpowiedzUsuń
  17. a czy tego cukru nie jest za duzo ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie zdecydowanie nie :) A i tak przeważnie krem łączę z kwaskowatym dżemem. Zresztą ilość cukru można zmodyfikować ;)

      Usuń
  18. To jest troche podobny krem do tego o nazwie: krem Dyplomaty,tylko tam zamiast mascarpone jest kremowka.Potwierdzam,ze pyszny.Jestem ciekawa czy da sie nim zrobic roze,ale takie z platkami,nie robione z tylki-gwiazdki.Ma Pani jakies doswiadczenia w dekorowaniu tym kremem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo dobry do takich rzeczy, świetnie trzyma formę.

      Usuń
  19. Madre mía ! Que rico ! Que buena pinta !😋 Me encantan los postres! 👌👌👌

    OdpowiedzUsuń
  20. Chciałam zapytać czy można zrobić ten krem z większą ilością budyniu? (2 budynie i 500-600 ml mleka), chciałabym żeby nie był az taki ciężki ten krem (a przypuszczam, że ten jest) i żeby nie był bardzo twardy po schłodzeniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem nie należy do lekkich, ale też nie jest mocno ciężki, ani twardy. Większa ilość budyniu nie nada mu lekkości, ale wtedy obawiam się o jego stabilność...

      Usuń
  21. Chce wykorzystać krem do kremówki ale pisze Pani że zbyt ciężki. Czy można dodać do niego bitą śmietane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A nie lepiej bitą śmietanę wymieszać tylko z mascarpone?

      Usuń
    2. Właśnie też się zastanawiałam czy można w krem budyniowo maślany wmieszać krem mascarpone ubity z 250ml kremówki :-)

      Usuń
  22. Lubię właśnie takie kremy do tortów :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Mmmmmm.... to musi być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. O tak też lubię takie masy :) Ślicznie tutaj jak zawsze :*

    OdpowiedzUsuń
  25. Bomba kaloryczna 🤭 ale na pewno mega smaczne!!
    Buziaki 😘

    OdpowiedzUsuń
  26. Wygląda pysznie i pewnie też tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Witam. 500 ml mleka czy 300 ?

    OdpowiedzUsuń
  28. Robiłam podobny krem ale bez masła, z chęcią spróbuję twojej wersji. Wygląda mega smacznie

    OdpowiedzUsuń
  29. Ale to musi być pyszne <3 OMNOMNOMNOMN

    OdpowiedzUsuń
  30. sliceczka az sama cieknie haha! <3
    http://dorey-doorey.blogspot.com/2020/05/dostaam-sie-na-lekarski-wstep.html

    OdpowiedzUsuń
  31. Jako fan wszelkich słodkości, muszę szybko opuścić stronę,bo ją zjem haha 😂

    OdpowiedzUsuń
  32. Krem jest pyszny,delikatny-polecam!nie polecam natomiast miksowania mascarpone-trzeba wymieszać,po wielu razach chciałam szybciej:),a wyszło rozwarstwienie-zważenie masy -wpadka:)już nie miksuję mascarpone,mieszam😁👍👍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że krem posmakował. A może ma Pani zdjęcie do umieszczenia w galerii na moim fanpage?

      Usuń
  33. Witam, chcę zrobić tort 3 blaty, forma 24cm. Wychodzi dwie warstwy i jeszcze do obłożenia. Zrobić masę 2x czy 3x?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy 2 x. Ja robiłam ciasto bez obkładania i na tortownicę o średnicy 24 cm do przełożenia 2 warstw użyłam właśnie porcji z przepisu.

      Usuń
  34. Czy robiąc tę masę razy 3 można dodać tylko 250g mascarpone żeby masa była delikatniejsza ale nie było go aż tyle. Czy coś może nie wyjść?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odpisałam na powyższy komentarz. Tak, możesz zmienić proporcje serka.

      Usuń
  35. Krem idealny <3
    Lubię takie masy na bazie serka mascarpone. Są delikatniejsze i dużo smaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Mniam... dopiero co zjadłam ciasto a kusisz, żeby zrobić nowe.

    OdpowiedzUsuń
  37. Muszę wypróbować przepis, bo krem wygląda na pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  38. omg jak to pysznie wygląda, ślinka sama cieknie!
    buziaki!!:*
    http://dorey-doorey.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  39. co może być przyczyną, że masa nie stężała ?
    wyszło coś jakby lekko ziarnisty jogurt naturalny...

    OdpowiedzUsuń
  40. Czy można użyć innego budyniu.mam na myśli malina bądź wiśnie

    OdpowiedzUsuń
  41. Czy tym kremem można też posmarować krążki bezowe?

    OdpowiedzUsuń
  42. I dzięki Pani zrobiłam pyszne ciasto. Goście zachwyceni i nawet na tą okazję kupiłam piękny obrus w sklepie https://marpuch.pl/. Dziękuję jeszcze raz!

    OdpowiedzUsuń
  43. o nie... to byl kiepski pomysl, wchodzac do Ciebie o poznej porze... wyglada prze...super :D jeszcze, gdy w gre wchodzi budyn. uwielbiam masy z jego obecnoscia. nie dziwie sie, ze ciasto szybko znikalo :D

    OdpowiedzUsuń
  44. Czy serek powinien być zimny czy w temperaturze pokojowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie ma znaczenia. Ja zazwyczaj wyjmuję go przed użyciem z lodówki.

      Usuń
  45. Hmmm ja zawsze robiłam krem albo na bazie budyniu, albo na bazie serka. Jakoś nie przyszło mi do głowy, by połączyć wszystko razem. Dzięki za przepis - wypróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  46. Wow, wygląda mega apetycznie ;O i lekko jak chmurka!

    OdpowiedzUsuń
  47. A do rurek nie będzie za gęsty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nada się :) Ale rurki należy wypełniać od razu po przygotowaniu kremu.

      Usuń
  48. O mniam wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  49. Czy ciasto z takim kremem można mrozić?

    OdpowiedzUsuń
  50. Czy mozna dodac do niego alkohol ?

    OdpowiedzUsuń
  51. Ten krem to majstersztyk! Sprawdził się doskonale w torcie dyniowym :) Nie za słodki, po prostu idealny. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  52. A miałam dzisiaj, już nie jeść słodyczy :)

    OdpowiedzUsuń
  53. Da się uratować jeśli się zważył?

    OdpowiedzUsuń
  54. Czy zamiast budyniu śmietankowego mogę użyć czekoladowy bądź malinowy?

    OdpowiedzUsuń
  55. Taka masa napewno jest pyszna. Dzięki za inspirację

    OdpowiedzUsuń
  56. Czy jeśli do kremu dodam owoce (truskawki), to nie popłynie? Spróbuje użyć ten krem do karpatki, bo taki tradycyjny, budyniowo-maślany jest dla mnie za maślany 😉

    OdpowiedzUsuń
  57. U mnie sprawdził się jako dekoracje na torcie - doskonale trzyma formę, bo po schłodzeniu jest dość sztywny. Jak ktoś będzie się zastanawiał to polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  58. Torcik wygląda świetnie. Chętnie przepis na krem wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  59. Wyprobowalam go dzisiaj i jest zajesmaczny 🥰

    OdpowiedzUsuń
  60. Krem, który zrobiłam z masła utartego z cukrem + budyń śmietankowy ( ostudzony) + 1/2 pojemnika serka mascarpone i przełożyłam blaty biszoptowe nasączone ponczem ( woda, cytryna, spirytus, cukier) na wierzch jagody i galaretka, po wyjęciu z lodówki rozrzedził się, zrobiły się grudki i wypływał. Proszę o podpowiedź, co się stało? Przed przełożeniem krem był gładki i miał zwartą masę.

    OdpowiedzUsuń
  61. Co zrobic jeśli krem trochę zważy się?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj dodać dosłownie odrobinkę gorącej wody lub delikatnie podgrzać krem np. na parze.

      Usuń
  62. Prosty i smaczny, a także szybki do przyrządzenia krem do tortów i ciast przekładanych. Przepysznie wygląda 😋👌

    Pozdrawiam Cię cieplutko i ślę Tobie 🧡 ode mnie 👦🤲💌💖
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  63. Wygląda bardzo smacznie - zapraszam także do siebie https://gadzetydobrydzien.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  64. Skradne przepis... U nas zawsze paluchem trza miskę hihi... Musi być naprawdę dobry. Mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  65. Ten krem można dać do eklerki?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger