piątek, maja 18, 2018

Maślany krem budyniowy z serkiem mascarpone do ciast i tortów



Uwielbiam krem budyniowy na bazie masła oraz serek mascarpone.
Postanowiłam wszystko razem połączyć i tym samym uzyskałam krem, który z chęcią zjadłoby się za pomocą... palucha!
Jest przepyszny i idealnie nadaje się do przekładania ciast, tortów oraz innych słodkości.
Doskonale trzyma formę, więc sprawdzi się również przy ich dekoracji.
Poniżej podałam przykład jego użycia i dodam, że ciasto zniknęło w oka mgnieniu, a krem zrobił sporą furorę - przepis tu - klik.
Polecam!

  1 budyń waniliowy (bez cukru; może też być śmietankowy)
75g cukru (5 płaskich łyżek)
  300 ml mleka
100g masła (minimum 82%)
250g serka mascarpone

Z 300 ml mleka odlać odrobinę i rozmieszać w nim budyń.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem i połączyć z rozmieszanym budyniem.
Mieszać do zgęstnienia oraz zagotowania się całości.
Budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Miękkie (!) masło ubić do białości i stopniowo zmiksować z zimnym budyniem.
Na końcu wmieszać serek mascarpone.
Gotowy krem rozsmarować na cieście.
(Po schłodzeniu jest dość sztywny, więc najlepiej używać go bezpośrednio po przygotowaniu. Ewentualnie później wyjąć go z lodówki około 30 minut wcześniej.)


6 komentarzy:

  1. Budyń na pół litra mleka czy trzy/ czwarte i z cukrem czy bez?

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie, czy ten krem nadaje się pod masę cukrową? 😊

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger