piątek, maja 18, 2018

Maślany krem budyniowy z serkiem mascarpone do ciast i tortów



Uwielbiam krem budyniowy na bazie masła oraz serek mascarpone.
Postanowiłam wszystko razem połączyć i tym samym uzyskałam krem, który z chęcią zjadłoby się za pomocą... palucha!
Jest przepyszny i idealnie nadaje się do przekładania ciast, tortów oraz innych słodkości.
Doskonale trzyma formę, więc sprawdzi się również przy ich dekoracji.
Poniżej podałam przykład jego użycia i dodam, że ciasto zniknęło w oka mgnieniu, a krem zrobił sporą furorę - przepis tu - klik.
Polecam!

  1 budyń waniliowy (bez cukru; może też być śmietankowy)
75g cukru (5 płaskich łyżek)
  300 ml mleka
100g masła (minimum 82%)
250g serka mascarpone

Z 300 ml mleka odlać odrobinę i rozmieszać w nim budyń.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem i połączyć z rozmieszanym budyniem.
Mieszać do zgęstnienia oraz zagotowania się całości.
Budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Miękkie (!) masło ubić do białości i stopniowo zmiksować z zimnym budyniem.
Na końcu wmieszać serek mascarpone.
Gotowy krem rozsmarować na cieście.
(Po schłodzeniu jest dość sztywny, więc najlepiej używać go bezpośrednio po przygotowaniu. Ewentualnie później wyjąć go z lodówki około 30 minut wcześniej.)

  Przykładowe wykorzystanie kremu:

Torcik z kremem budyniowym z serkiem mascarpone i nutą czarnej porzeczki


38 komentarzy:

  1. Budyń na pół litra mleka czy trzy/ czwarte i z cukrem czy bez?

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie, czy ten krem nadaje się pod masę cukrową? 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy krem nadaje się też do kremowek

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi smakować wybornie. Serek mascarpone podkreśla jego smak.

    OdpowiedzUsuń
  5. do tego goracego budyniu dac 10 gr zelatyny przestydzic zimny wymieszac z 2 ubitymi bialkami z 1 lyzka cukry albo z ubita smietanka 200 ml

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To już będzie troszkę inny krem, ale dziękuję za poradę.

      Usuń
  6. Czy ta ilość kremu wystarczy do posmarowania biszkoptu 26 cm, przekrojonego na trzy części, bez smarowania góry i boków? Na wierzch tortu chcę dać masę lukrową, a pod nią krem maślany. Będę wdzięczna za radę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę zerknąć na ten przepis: http://www.dibloguje.pl/2018/06/torcik-z-kremem-budyniowym-z-serkiem.html.
      W przypadku biszkoptu o średnicy 26 cm będą to cienkie warstwy.

      Usuń
  7. Wlasnie zrobila, pyszny i bardzo kremowy, polecam!! i dziekuje za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super <3 A masz może fotkę, którą mogę dodać do galerii na fb?

      Usuń
  8. Ostatnio nie użyłam masła i krem nie był właściwie "zastygnięty"

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawy i interesujący przepis. Oby tak dalej :)

    OdpowiedzUsuń
  10. jakie to musi być pyszne! Chyba zrobię! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam, a próbowałaś skropić delikatnie cytryną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, fajnie przełamuje smak. Ale zazwyczaj krem łączę z kwaskowatymi nadzieniami.

      Usuń
  12. Wspaniały zapisuję przepis tego było mi trzeba :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że się przyda i czekam na efekt. Buziaki.

      Usuń
  13. A jak sie miesza maslo z budyniem to budyn nie robi sie wodnisty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Budyń musi być ostudzony a masło miękkie. Nie, nie robi się wodnisty.

      Usuń
  14. O,bardzo ciekawy i nawet łatwy przepis.Bardzo dziękuję.Już zapisany i czeka na wypróbowanie :P Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepyszny krem. Myślę, że do naleśników sprawdziłby się równie smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napewno naleśniki z tym kremem byłyby przepyszne :*

      Usuń
  16. Wygląda to wszystko przeapetycznie🥰🥰🥰

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger