piątek, maja 18, 2018

Maślany krem budyniowy z serkiem mascarpone do ciast i tortów



Uwielbiam krem budyniowy na bazie masła oraz serek mascarpone.
Postanowiłam wszystko razem połączyć i tym samym uzyskałam krem, który z chęcią zjadłoby się za pomocą... palucha!
Jest przepyszny i idealnie nadaje się do przekładania ciast, tortów oraz innych słodkości.
Doskonale trzyma formę, więc sprawdzi się również przy ich dekoracji.
Poniżej podałam przykład jego użycia i dodam, że ciasto zniknęło w oka mgnieniu, a krem zrobił sporą furorę - przepis tu - klik.
Polecam!

  1 budyń waniliowy (bez cukru; może też być śmietankowy)
75g cukru (5 płaskich łyżek)
  300 ml mleka
100g masła (minimum 82%)
250g serka mascarpone

Z 300 ml mleka odlać odrobinę i rozmieszać w nim budyń.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem i połączyć z rozmieszanym budyniem.
Mieszać do zgęstnienia oraz zagotowania się całości.
Budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Miękkie (!) masło ubić do białości i stopniowo zmiksować z zimnym budyniem.
Na końcu wmieszać serek mascarpone.
Gotowy krem rozsmarować na cieście.
(Po schłodzeniu jest dość sztywny, więc najlepiej używać go bezpośrednio po przygotowaniu. Ewentualnie później wyjąć go z lodówki około 30 minut wcześniej.)

  Przykładowe wykorzystanie kremu:

Torcik z kremem budyniowym z serkiem mascarpone i nutą czarnej porzeczki


76 komentarzy:

  1. Budyń na pół litra mleka czy trzy/ czwarte i z cukrem czy bez?

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie, czy ten krem nadaje się pod masę cukrową? 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy krem nadaje się też do kremowek

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi smakować wybornie. Serek mascarpone podkreśla jego smak.

    OdpowiedzUsuń
  5. do tego goracego budyniu dac 10 gr zelatyny przestydzic zimny wymieszac z 2 ubitymi bialkami z 1 lyzka cukry albo z ubita smietanka 200 ml

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To już będzie troszkę inny krem, ale dziękuję za poradę.

      Usuń
  6. Czy ta ilość kremu wystarczy do posmarowania biszkoptu 26 cm, przekrojonego na trzy części, bez smarowania góry i boków? Na wierzch tortu chcę dać masę lukrową, a pod nią krem maślany. Będę wdzięczna za radę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę zerknąć na ten przepis: http://www.dibloguje.pl/2018/06/torcik-z-kremem-budyniowym-z-serkiem.html.
      W przypadku biszkoptu o średnicy 26 cm będą to cienkie warstwy.

      Usuń
  7. Wlasnie zrobila, pyszny i bardzo kremowy, polecam!! i dziekuje za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super <3 A masz może fotkę, którą mogę dodać do galerii na fb?

      Usuń
  8. Ostatnio nie użyłam masła i krem nie był właściwie "zastygnięty"

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawy i interesujący przepis. Oby tak dalej :)

    OdpowiedzUsuń
  10. jakie to musi być pyszne! Chyba zrobię! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam, a próbowałaś skropić delikatnie cytryną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, fajnie przełamuje smak. Ale zazwyczaj krem łączę z kwaskowatymi nadzieniami.

      Usuń
  12. Wspaniały zapisuję przepis tego było mi trzeba :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że się przyda i czekam na efekt. Buziaki.

      Usuń
  13. A jak sie miesza maslo z budyniem to budyn nie robi sie wodnisty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Budyń musi być ostudzony a masło miękkie. Nie, nie robi się wodnisty.

      Usuń
  14. O,bardzo ciekawy i nawet łatwy przepis.Bardzo dziękuję.Już zapisany i czeka na wypróbowanie :P Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepyszny krem. Myślę, że do naleśników sprawdziłby się równie smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napewno naleśniki z tym kremem byłyby przepyszne :*

      Usuń
  16. Wygląda to wszystko przeapetycznie🥰🥰🥰

    OdpowiedzUsuń
  17. a czy tego cukru nie jest za duzo ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie zdecydowanie nie :) A i tak przeważnie krem łączę z kwaskowatym dżemem. Zresztą ilość cukru można zmodyfikować ;)

      Usuń
  18. To jest troche podobny krem do tego o nazwie: krem Dyplomaty,tylko tam zamiast mascarpone jest kremowka.Potwierdzam,ze pyszny.Jestem ciekawa czy da sie nim zrobic roze,ale takie z platkami,nie robione z tylki-gwiazdki.Ma Pani jakies doswiadczenia w dekorowaniu tym kremem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo dobry do takich rzeczy, świetnie trzyma formę.

      Usuń
  19. Madre mía ! Que rico ! Que buena pinta !😋 Me encantan los postres! 👌👌👌

    OdpowiedzUsuń
  20. Chciałam zapytać czy można zrobić ten krem z większą ilością budyniu? (2 budynie i 500-600 ml mleka), chciałabym żeby nie był az taki ciężki ten krem (a przypuszczam, że ten jest) i żeby nie był bardzo twardy po schłodzeniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem nie należy do lekkich, ale też nie jest mocno ciężki, ani twardy. Większa ilość budyniu nie nada mu lekkości, ale wtedy obawiam się o jego stabilność...

      Usuń
  21. Chce wykorzystać krem do kremówki ale pisze Pani że zbyt ciężki. Czy można dodać do niego bitą śmietane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A nie lepiej bitą śmietanę wymieszać tylko z mascarpone?

      Usuń
    2. Właśnie też się zastanawiałam czy można w krem budyniowo maślany wmieszać krem mascarpone ubity z 250ml kremówki :-)

      Usuń
  22. Lubię właśnie takie kremy do tortów :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Mmmmmm.... to musi być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. O tak też lubię takie masy :) Ślicznie tutaj jak zawsze :*

    OdpowiedzUsuń
  25. Bomba kaloryczna 🤭 ale na pewno mega smaczne!!
    Buziaki 😘

    OdpowiedzUsuń
  26. Wygląda pysznie i pewnie też tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Witam. 500 ml mleka czy 300 ?

    OdpowiedzUsuń
  28. Robiłam podobny krem ale bez masła, z chęcią spróbuję twojej wersji. Wygląda mega smacznie

    OdpowiedzUsuń
  29. Ale to musi być pyszne <3 OMNOMNOMNOMN

    OdpowiedzUsuń
  30. sliceczka az sama cieknie haha! <3
    http://dorey-doorey.blogspot.com/2020/05/dostaam-sie-na-lekarski-wstep.html

    OdpowiedzUsuń
  31. Jako fan wszelkich słodkości, muszę szybko opuścić stronę,bo ją zjem haha 😂

    OdpowiedzUsuń
  32. Krem jest pyszny,delikatny-polecam!nie polecam natomiast miksowania mascarpone-trzeba wymieszać,po wielu razach chciałam szybciej:),a wyszło rozwarstwienie-zważenie masy -wpadka:)już nie miksuję mascarpone,mieszam😁👍👍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że krem posmakował. A może ma Pani zdjęcie do umieszczenia w galerii na moim fanpage?

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger