sobota, czerwca 01, 2024

Bananowe serniczki z patelni


Bananowe serniczki z patelni są idealną propozycją na syty posiłek, do którego przygotowania wystarczy dosłownie kilka chwil. To pyszne kotleciki z twarogu, które uwielbiałam w dzieciństwie. Dziś je przyrządzam na mnóstwo sposobów i tym razem chciałabym Wam najmocniej polecić wersję bananową. Uwierzcie, że te serniczki to istna rewelacja. U mnie często znikają nawet bez jakichkolwiek dodatków. Tylko bierzemy w dłoń i zajadamy się do ostatniego. Polecam.
 
Ilość: 7 sztuk
Czas przygotowania: 15 minut


Bananowe serniczki z patelni - składniki:


  • 250g twarogu półtłustego (lub chudego + odrobina mleka)
  • 1 banan (niewielki, dojrzały)
  • 2 jajka
  • 50g mąki pszennej
  • 20g cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • mąka do obtoczenia
  • olej/masło do smażenia
 
 

Jak zrobić bananowe serniczki z patelni?


Twaróg rozgnieść za pomocą widelca. Dodać banana i go również rozgnieść na w miarę gładkie puree. Następnie dodać jajka, mąkę, cukier waniliowy. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
(Jeśli masa wydaje się za luźna, to dodajcie niewielką ilość mąki.)
Z powstałej masy twarogowej uformować niewielkie kotleciki, które należy obtoczyć w mące pszennej. Serniczki smażyć na rozgrzanym maśle lub oleju z obu stron, aby były delikatnie rumiane. Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać np. z jogurtem naturalnym, śmietaną, ewentualnie ulubionymi dodatkami. 
 

4 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger