środa, maja 24, 2023

Prosty tort z żelką truskawkową ozdobiony lizakami bezowymi

Tort z lizakami bezowymi

Prosty tort z żelką truskawkową ozdobiony lizakami bezowymi to jeden z tortów urodzinowych mojej córki. Robiłam go ponad rok temu, ale po wstawieniu przepisu na lizaki bezowe dużo osób prosiło mnie, aby na blogu pojawił się również i ten tort. Na szczęście miałam zdjęcia. Tort jest naprawdę prosty w wykonaniu i jego przełożenie również nie jest jakoś wyszukane. Moja rodzina i znajomi lubią moje torty z kremem na bazie serka mascarpone, więc najczęściej właśnie takie przygotowuję na swoje potrzeby. Zawsze tort jest większy, aby mógł zostać na drugi dzień do kawki, ale niestety lub stety znika w całości podczas imprezy. Ach te słodkie dokładki... Dajcie koniecznie znać, czy tort Wam się podoba. Moja córka była nim zachwycona, a gościom bardzo smakował.


Tort z lizakami bezowymi - składniki:

 

Biszkopt 22-24 cm:

  • 6 jajek
  • 150g cukru 
  • 150g mąki pszennej tortowej

Krem do przełożenia:

  • 600 ml śmietanki 36%
  • 250g serka mascarpone
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Krem do obłożenia:

  • 300 ml śmietanki 36%
  • 150g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • barwnik (opcjonalnie)

Żelka truskawkowa:

  • 400g truskawek (można użyć mrożonych)
  • 20-40g cukru (w zależności jak słodkie/kwaśne są truskawki)  
  • 8g żelatyny (2 łyżeczki)
  • 50 ml wody

Nasączenie:

  • około 150 ml wody wymieszanej z sokiem z cytryny

Dodatkowo: 

  • 150g dżemu truskawkowego niskosłodzonego (może być dowolny dżem, np. malinowy, wiśniowy lub z czarnej porzeczki)

Lizaki bezowe:

  • 2 białka
  • 100g cukru
  • 1 szczypta soli
  • barwnik spożywczy
  • posypki cukrowe (opcjonalnie)
  • patyczki do szaszłyków/papierowe

Dodatkowe dekoracje:

  • beziki (wyjdą z robienia lizaków bezowych)
  • owoce


Tort z lizakami bezowymi - przygotowanie:


Biszkopt:


Jak upiec biszkopt? Przepis na biszkopt znajduje się tu - klik.

Żelka:


Jak przygotować żelkę z truskawek? Przepis na żelkę truskawkową znajduje się tu - klik.
 

Lizaki bezowe i beziki:


Jak przygotować lizaki bezowe i beziki? Przepis na lizaki bezowe i beziki znajduje się tu - klik.

Krem do przełożenia:


Schłodzoną (!) śmietankę i cukier puder ubić na sztywno, a następnie stopniowo połączyć z mascarpone. Krem podzielić na 3 porcie plus odrobinę zostawić do posmarowania boków tortu.

Krem do obłożenia:


Krem do obłożenia tortu należy przygotować po złożeniu i uprzednim schłodzeniu tortu w taki sam sposób jak krem do przełożenia. Ja dodatkowo do połowy dodałam odrobinę barwnika.

Składanie tortu:


Na talerzu lub paterze ułożyć pierwszy spód biszkoptowy, nasączyć go oraz posmarować cienką warstwą kremu. Następnie należy umieścić żelkę truskawkową oraz wyłożyć resztę kremu z tej samej porcji. Całość przykryć kolejnym biszkoptem, nasączyć go, posmarować dżemem i wyłożyć drugą część kremu. Ponownie ułożyć biszkopt i także go nasączyć. Wierz i boki tortu posmarować kremem pozostawionym na ten cel. Tort schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc. Po tym czasie ciasto precyzyjnie i równo otynkować kremem do obłożenia. Gotowy tort udekorować lizakami bezowymi, bezikami oraz dowolnymi ozdobami.

 Tort z lizakami bezowymi

Tort z lizakami bezowymi

11 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger