czwartek, czerwca 23, 2022

Żelka truskawkowa do tortu

Żelka truskawkowa do tortu

Żelka truskawkowa do tortu to tak naprawdę puree z truskawek, które jest stabilne dzięki dodatkowi żelatyny. Żelka wspaniale orzeźwia i wzbogaca tort, który najczęściej jest słodki. Jej smak zależy od truskawek, więc w zależności od słodkości owoców należy dodać odpowiednią ilość cukru. Jeśli są naprawdę mocno słodkie, to warto również dodać odrobinę soku z cytryny.

Uwaga!

Żelkę robi się mniejszą o kilka centymetrów od średnicy tortu.

Wielkość: 20 cm - do tortu o średnicy 22-24 cm
Czas przygotowania: 10 minut
Czas oczekiwania: kilka godzin


Żelka truskawkowa do tortu - składniki:

 
  • 400g truskawek
  • 20-40g cukru (w zależności jak słodkie/kwaśne są truskawki)
  • 8g żelatyny (2 łyżeczki)
  • 50 ml wody

 

Żelka truskawkowa do tortu - przygotowanie:

 
Umyte truskawki bez szypułek zblendować na gładki mus, który następnie należy przelać do garnka. Dodać cukier i mieszając podgrzewać do momentu rozpuszczenia się cukru. Żelatynę rozmieszać w ciepłej wodzie i dokładnie połączyć z truskawkami. Masę przelać do formy uprzednio wyłożoną folią spożywczą. Tak przygotowaną żelkę wstawić do lodówki na kilka godzin, aby całkowicie stężała.
 
 

Żelka truskawkowa do tortu - dodatkowe informacje:

 
Żelkę można przygotować z truskawek mrożonych. Wtedy należy je rozmrozić. Najszybszym sposobem jest podgrzanie owoców w garnku, a następnie rozdrobnienie za pomocą blendera.
 

Jak kłaść żelkę na tort?

 
Żelka nie przyklei się bezpośrednio do biszkoptu, więc najpierw należy go posmarować cienką warstwą kremu, a na nim dopiero położyć żelkę i ponownie krem.

Żelka truskawkowa do tortu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger