czwartek, czerwca 02, 2022

Kruche ciasto z budyniem i kiwi pod kokosową pierzynką

Kruche ciasto z budyniem i kiwi pod kokosową pierzynką

Kruche ciasto z budyniem i kiwi pod kokosową pierzynką to niezwykle proste w przygotowaniu ciasto, które zachwyca efektownym wyglądem oraz rewelacyjnym smakiem. Prawda, że wygląda kusząco? Z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet laik w pieczeniu ciast. Ciasto nie jest zbyt słodkie, a budyń doskonale komponuje się z orzeźwiającym kiwi. Kropkę nad "i" stanowi kokosowa pierzynka. Polecam!

Wielkość formy: około 18 x 30 cm
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 50 minut

Kruche ciasto z budyniem i kiwi pod kokosową pierzynką - składniki:


Ciasto kruche:

  • 250g mąki pszennej
  • 120g margaryny
  • 60g cukru pudru 
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki octu (*)

Budyń:

  • 500 ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy/waniliowy(standardowy, bez cukru)
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła

Beza:

  • 1 białko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szczypta soli
  • Kokosowa pierzynka:
  • 50g wiórek kokosowych
  • 25g masła
  • 25g cukru pudru

Dodatkowo:

  • 4 sztuki kiwi
  • 1-2 łyżki kaszy manny 
 
 

Kruche ciasto z budyniem i kiwi pod kokosową pierzynką - przygotowanie:

Kokosowy wierzch:


Wszystkie składniki dokładnie połączyć, uformować w kulę i włożyć do zamrażalnika na około 15 minut, czyli przygotowania dalszych etapów ciasta.
 

Ciasto kruche:

 
Składniki na ciasto kruche zagnieść oraz podzielić na dwie części. Jedną z nich schłodzić w lodówce, a drugą wyłożyć formę uprzednio wysłaną papierem do pieczenia. Ciasto oprószyć kaszą manną. 
 

Kiwi:

 
Kiwi należy obrać, przekroić wzdłuż i stroną z przecięciem ułożyć na cieście.
 

Budyń:

 
Połowę mleka zagotować, a w reszcie dokładnie rozmieszać proszek budyniowy, żółtko, mąkę oraz cukier. Mieszankę połączyć z gotującym się mlekiem. Całość energicznie mieszając zagotować. Do gęstego budyniu wmieszać masło. Lekko przestudzony budyń przełożyć na ciasto z kiwi. 
 

Beza:

 
Białko z cukrem i szczyptą soli ubić na sztywną pianę. 
 

Wierzch:

 
Na budyniu zetrzeć połowę pozostałego, schłodzonego ciasta kruchego, posmarować je białkiem, zetrzeć resztę ciasta kruchego oraz ciasto z wiórkami kokosowymi. 
 

Pieczenie:

 
Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 50 minut w 180 stopniach. 
(Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje jedynie od dołu.)
 
 

Kruche ciasto z budyniem i kiwi pod kokosową pierzynką - dodatkowe informacje:

 
(*) Ocet sprawia, że ciasto będzie bardziej kruche. Nie jest wyczuwalny, ale można go pominąć.
 
Kruche ciasto z budyniem i kiwi pod kokosową pierzynką
 
Kruche ciasto z budyniem i kiwi pod kokosową pierzynką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger