Prosty chleb bez wyrabiania z rodzynkami to jeden z tych chlebów, który u mnie w domu znika w ekspresowy sposób. Już od dawna planowałam napisać ten przepis, ale za każdym razem nie miałam czego już fotografować. Tym razem chleb upiekł mój mąż i mimo, że większa część została zjedzona na ciepło, to postanowiłam, że w końcu zrobię zdjęcie i wstawię Wam przepis na ten pyszny, domowy chleb, który nie trzeba monotonnie wyrabiać, a wystarczy wymieszać łyżką. Ja z córką uwielbiam chleb ze słodkimi dodatkami, więc najczęściej dodaję do niego rodzynki, suszone śliwki lub żurawinę. Chleb jest miękki w środku i posiada apetyczną, chrupiącą skórkę. Polecam!
Wielkość formy: 15 x 28 cm
Czas przygotowania: 15 minut
Czas wyrastania: 20 minut + 40-50 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Prosty chleb bez wyrabiania z rodzynkami - składniki:
- 500g mąki pszennej
- 500 ml wody
- 30g drożdży (*)
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
Dodatkowo:
- 100g rodzynek
Prosty chleb bez wyrabiania z rodzynkami - przygotowanie:
Zaczyn:
Drożdże wkruszyć do małej miseczki lub kubka. Dodać 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki oraz 100 ml ciepłej (nie gorącej!) wody. Całość wymieszać i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.
Ciasto:
Do miski wsypać mąkę oraz sól. Następnie należy wlać pozostałe 400 ml wody oraz zaczyn. Wszystko razem wymieszać za pomocą łyżki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie masę przemieszać i przełożyć do uprzednio natłuszczonej formy. Tak przygotowany chleb ponownie odstawić przykryty do podrośnięcia - tym razem na około 40-50 minut.
Pieczenie:
Chleb wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 60 minut w temperaturze 180 stopni.
(Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje jedynie od dołu.)
Prosty chleb bez wyrabiania z rodzynkami - dodatkowe informacje:
(*) Używam drożdży świeżych i najczęściej na nich piekę chleb, ale sprawdziłam też drożdże instant. Możecie śmiało ich użyć. Pamiętajcie 7g drożdży suszonych = 15g drożdży świeżych. Z drożdży instant nie robi się zaczynu, a od razu miesza się z mąką.
Używam owoców niesiarkowanych i jeśli również takich szukacie to zajrzyjcie na stronę BRAT.pl.
Wpis we współpracy ze sklepem Brat.pl.
Wow, jaki fajny przepis. Super chlebek.
OdpowiedzUsuńBrzmi naprawdę prosto i smacznie - no, poza rodzynkami, ale chyba jakbym ich nie dodała, to nic by się nie stało. :P
OdpowiedzUsuńMożna pominąć :)
UsuńKoniecznie muszę wypróbować ten przepis, bo wygląda bardzo apetycznie. :)
OdpowiedzUsuńFanką rodzynek nie jestem, ale spróbuję go zrobić z żurawiną :D
OdpowiedzUsuńZaciekawiłaś mnie tym przepisem :)
OdpowiedzUsuńTakie domowe pieczywo jest najlepsze :)
OdpowiedzUsuńtakie są najlepsze
OdpowiedzUsuń