niedziela, czerwca 05, 2022

Prosty chleb bez wyrabiania z rodzynkami

Prosty chleb bez wyrabiania z rodzynkami
 
Prosty chleb bez wyrabiania z rodzynkami to jeden z tych chlebów, który u mnie w domu znika w ekspresowy sposób. Już od dawna planowałam napisać ten przepis, ale za każdym razem nie miałam czego już fotografować. Tym razem chleb upiekł mój mąż i mimo, że większa część została zjedzona na ciepło, to postanowiłam, że w końcu zrobię zdjęcie i wstawię Wam przepis na ten pyszny, domowy chleb, który nie trzeba monotonnie wyrabiać, a wystarczy wymieszać łyżką. Ja z córką uwielbiam chleb ze słodkimi dodatkami, więc najczęściej dodaję do niego rodzynki, suszone śliwki lub żurawinę. Chleb jest miękki w środku i posiada apetyczną, chrupiącą skórkę. Polecam!
 
 
Wielkość formy: 15 x 28 cm
Czas przygotowania: 15 minut
Czas wyrastania: 20 minut + 40-50 minut
Czas pieczenia: 60 minut
 
 

Prosty chleb bez wyrabiania z rodzynkami - składniki:

 
  • 500g mąki pszennej
  • 500 ml wody
  • 30g drożdży (*)
  • 1 łyżka soli 
  • 1 łyżka cukru

Dodatkowo:



Prosty chleb bez wyrabiania z rodzynkami - przygotowanie:

 

Zaczyn:

 
Drożdże wkruszyć do małej miseczki lub kubka. Dodać 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki oraz 100 ml ciepłej (nie gorącej!) wody. Całość wymieszać i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.

Ciasto:

 
Do miski wsypać mąkę oraz sól. Następnie należy wlać pozostałe 400 ml wody oraz zaczyn. Wszystko razem wymieszać za pomocą łyżki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie masę przemieszać i przełożyć do uprzednio natłuszczonej formy. Tak przygotowany chleb ponownie odstawić przykryty do podrośnięcia - tym razem na około 40-50 minut.

Pieczenie:


Chleb wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 60 minut w temperaturze 180 stopni.
(Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje jedynie od dołu.)
 
 

Prosty chleb bez wyrabiania z rodzynkami - dodatkowe informacje:

 
(*) Używam drożdży świeżych i najczęściej na nich piekę chleb, ale sprawdziłam też drożdże instant. Możecie śmiało ich użyć. Pamiętajcie 7g drożdży suszonych = 15g drożdży świeżych. Z drożdży instant nie robi się zaczynu, a od razu miesza się z mąką.

Prosty chleb bez wyrabiania z rodzynkami

Używam owoców niesiarkowanych i jeśli również takich szukacie to zajrzyjcie na stronę BRAT.pl.
 
Prosty chleb bez wyrabiania z rodzynkami

Rodzynki niesiarkowane

Wpis we współpracy ze sklepem Brat.pl.

8 komentarzy:

  1. Wow, jaki fajny przepis. Super chlebek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi naprawdę prosto i smacznie - no, poza rodzynkami, ale chyba jakbym ich nie dodała, to nic by się nie stało. :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis, bo wygląda bardzo apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fanką rodzynek nie jestem, ale spróbuję go zrobić z żurawiną :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaciekawiłaś mnie tym przepisem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie domowe pieczywo jest najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger