czwartek, maja 12, 2022

Żeberka duszone z białym winem w sosie pomidorowym


Żeberka duszone z białym winem w sosie pomidorowym

Żeberka duszone z białym winem w sosie pomidorowym to idealna propozycja na prosty i bardzo pyszny obiad dla każdego mięsożercy. Mięso wychodzi niezwykle miękkie i soczyste oraz co ważne, idealnie odchodzi od kości. Tak przygotowane żeberka doskonale komponują się z aromatycznym sosem pomidorowym, który całkowicie i apetycznie je otula. Ten przepis dowodzi, że domowy obiad nie ma sobie równych. Koniecznie się o tym przekonajcie!

>> Lubicie żeberka na obiad? Sprawdźcie pozostałe przepisy - klik!
 
Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 25 minut
Czas duszenia: około 60-70 minut
 
 

Żeberka duszone z białym winem w sosie pomidorowym - składniki:

 
  • 500g żeberek wieprzowych
  • 1 cebula (duża) 
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 150 ml białego wina (wytrawnego)
  • około 250 ml passaty pomidorowej (*)
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżka majeranku (płaska; można dodać mniej) 
  • odrobina bazylii
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • olej


Żeberka duszone z białym winem w sosie pomidorowym - przygotowanie:


Żeberka należy umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki (wg gustu). Każdy kawałek dokładnie oprószyć solą, pieprzem oraz odrobiną papryki i następnie przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem. Mięso obsmażyć na rumiano. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę i gdy zmięknie całość podlać winem. Ogień zwiększyć do maksimum, przewrócić żeberka i odczekać aż alkohol odparuje. Po tym czasie płomień zmniejszyć do minimum, dodać passatę, czosnek przeciśnięty przez praskę, listki laurowe i ziele angielskie. Wszystko razem dusić pod przykryciem przez około 60-70 minut.
(Żeberka powinny być miękkie. Czas duszenia zależy od mięsa.)
W czasie duszenia żeberka kilkakrotnie przewrócić na drugą stronę uważając, aby się nie przypaliły. Na końcu wsypać majeranek oraz odrobinę bazylii. W razie potrzeby sos doprawić do smaku.

 

Żeberka duszone z białym winem w sosie pomidorowym - dodatkowe informacje:


(*) Zamiast passaty pomidorowej można użyć 1 puszki pomidorów lub koncentratu pomidorowego dostosowując ilość do własnego smaku.

Żeberka duszone z białym winem w sosie pomidorowym

W przepisie użyłam produktów ze sklepu Swojski Wyrób. Dziękuję za współpracę.
 
Żeberka duszone z białym winem w sosie pomidorowym

26 komentarzy:

  1. Ale mi ślinka cieknie na widok Twojego dania :) Muszę koniecznie wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, jakie wyborne jedzonko. Na pewno świetnie smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. super pomysł,. lubimy żeberka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zachęcający pomysł:),my z mężem bardzo lubimy żeberka.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem fanką żeberek w każdym wydaniu. Tak je uwielbiam! Na winie jeszcze nie robiłam, więc dzięki za inspirację. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. woow ale Ty robisz pyszności, aż naszła mnie ochota na takie żeberka

    OdpowiedzUsuń
  7. Dawno nie robiłam żeberek. A te wyglądają niesamowicie apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Mega smacznie się prezentują! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dawno nie jadłam żeberek. Muszę to koniecznie nadrobić ♥

    OdpowiedzUsuń
  10. Osobiście nie jestem fanką żeberek.

    OdpowiedzUsuń
  11. Takich smaczności nie jadłam, chociaż ostatnio u nas były żeberka :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzięki za pyszną inspirację - takie obiadowe pomysły odtwarza się z przyjemnością. :) Trzeba będzie wybrać się do sklepu po żeberka i można działać!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger