środa, lutego 16, 2022

Spaghetti z mięsem mielonym, groszkiem i sosem serowo-pomidorowym + recenzja patelni WOLL

Makaron, mieso i groszek

Spaghetti z mięsem mielonym, groszkiem i sosem serowo-pomidorowym to doskonała propozycja na szybki obiad, który posmakuje całej rodzinie. W końcu kto nie lubi makaronu i oprze się pysznemu spaghetti? To tak naprawdę takie spaghetti bolognese w wersji uproszczonej, gdzie dodałam groszek oraz żółty ser do sosu. Wyszło naprawdę przepysznie! Danie możecie przygotować w zdrowszej wersji poprzez użycie chudego mięsa oraz makaronu pełnoziarnistego. Jeśli posiadacie dobrą patelnię tak jak ja, to też nie musicie używać tłuszczu do smażenia.
Zapraszam Was na pyszny obiad i przy okazji recenzję mojego najnowszego pomocnika, jakim jest patelnia tytanowa WOLL.

Ilość porcji: 3-4
Czas przygotowania: do 30 minut
 

Spaghetti z mięsem mielonym, groszkiem i sosem serowo-pomidorowym - składniki:


Sos:

  • 400g mięsa mielonego
  • 1 puszka groszku
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • około 200g koncentratu pomidorowego
  • 50g żółtego sera
  • odrobina wody
  • cukier (odrobina do smaku)
  • bazylia
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • około 150g makaronu spaghetti (może być dowolny)

Ponadto: 

  • olej do smażenia (pominęłam)
  • natka pietruszki (opcjonalnie)

 

Spaghetti z mięsem mielonym, groszkiem i sosem serowo-pomidorowym - przygotowanie:

 
Mięso mielone należy obsmażyć na niewielkiej ilości oleju (ja akurat nie użyłam tłuszczu) i delikatnie oprószyć solą z pieprzem. Dodać uprzednio posiekany czosnek. Całość wymieszać i poddusić 1-2 minuty. Następnie dodać koncentrat pomidorowy oraz wodę. Wszystko razem dusić przez kolejne kilka minut. Po tym czasie wmieszać uprzednio starty ser, aby postał kremowy i jednolity sos. Na końcu całość połączyć z groszkiem odcedzonym z zalewy i doprawić do smaku.
W międzyczasie ugotować makaron. Makaron wmieszać do sosu lub podawać polany sosem. 
Danie opcjonalnie posypać posiekaną natką pietruszki.
 
Makaron, mieso i groszek

Przepis już macie, więc zanim pobiegniecie do kuchni, zapraszam do zapoznania się z moją opinią na temat patelni WOLL. Jak Wam sprawdzają się Wasze patelnie? Ja akurat potrzebowałam nowego sprzętu, którego będę mogła używać do różnorodnych potraw i tak właśnie mój wybór padł na patelnię głęboką WOLL DIAMOND o średnicy 24 cm. To jedna z niewielu patelni, która sprawia, że gotowanie i smażenie jest naprawdę czystą przyjemnością, a nie nudnym obowiązkiem.
 
Patelnia WOLL

Charakterystyka patelni WOLL:


  • powłoka - odporna na zarysowania z wbudowanymi kryształami diamentu. Sprawia, że potrawy można smażyć bez tłuszczu i nic nie będzie przywierało. Poza naprawdę komfortowym smażeniem patelnię łatwo utrzymać w czystości.
  • akutermiczność - idealna absorpcja ciepła, którą zapewnia specjalny stop i technologia odlewu. Dno o grubości 8 mm zapewnia optymalną dystrybucję ciepła oraz daje gwarancję na brak odkształceń nawet przy bardzo wysokich temperaturach. W patelni tej piekłam omlety w piekarniku i naprawdę nic jej się nie stało.
  • uchwyt - odpinany, nie nagrzewa się. Odpinany uchwyt jest dla mnie ogromną zaletą, ponieważ dzięki temu patelnia zajmuje niewiele miejsca i można ją wygodnie przechowywać w szafce. Poza tym to jedyna patelnia, którą dość często używam do pieczenia placków i ciast w piekarniku. Rączka jest bardzo solidna i podczas smażenia lub duszenia potrawy wcale się nie nagrzewa.
  • pokrywa - wykonana z hartowanego, polerowanego i żaroodpornego szkła. Pokrywę można nawet użyć w piekarniku do temperatury 250 stopni.

Patelnia WOLL

Patelnia WOLL z odpinana raczka

Co jeszcze mogę dodać? Ta patelnia tytanowa sprawdza się w mojej kuchni doskonale. Lubię zdrowe posiłki nieociekające tłuszczem i właśnie patelnia WOLL pozwala mi na smażenie potraw z użyciem minimalnej ilości tłuszczu lub z wyeliminowania go całkowicie. Jej wysokie dno sprawia, że to doskonały sprzęt zarówno do smażenia, jak również gotowania i duszenia potraw. Z racji, że nie posiadałam patelni, którą mogłabym użyć w piekarniku, często też przyrządzam pieczone omlety oraz różne placki, które uwielbia moja rodzina i zdarzyło mi się upiec kilka ciast biszkoptowych oraz ucieranych. Po kilku tygodniach intensywnego użytkowania patelni śmiem twierdzić, że patelnia WOLL jest rewelacyjna i nie zamienię jej na żadną inną. Polecam.
 
Patelnia tytanowa WOLL

Patelnia tytanowa WOLL

Patelnia tytanowa WOLL

Wpis powstał ze współpracy z https://www.patelnie-tytanowe.pl. Nikt oprócz mnie nie miał wpływu na treść i wyrażoną opinię na temat patelni.

12 komentarzy:

  1. Chętnie spróbowałabym takiego spaghetti :D Prezentuje się bardzo apetycznie :D Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Spaghetti w klasycznym wydaniu z mięsem to już nie moja historia, a w wersji wege chętnie bym zjadł. A co do patelni to dziękuję za tę recenzję, bo ostatnimi czasy ciężko znaleźć coś fajnego...

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam wszystkie dania z makaronem!

    OdpowiedzUsuń
  4. W takiej wersji spaghetti jeszcze nie jadałam. Wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham spaghetti pod każdą możliwą postacią ❤️

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pyszności zapisuję i wypróbuję na dniach! Jak trochę odłożę to i chętnie zakupię patelnię :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger