piątek, grudnia 24, 2021

Boczek pieczony z przyprawą do karkówki

Boczek pieczony
 
Boczek pieczony z przyprawą do karkówki to prosty sposób na miękkie i aromatyczne mięso, które doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i po ostygnięciu jako wędlina na kanapki. Naprawdę wystarczy kilka składników, aby cieszyć się pysznym, samodzielnie przygotowanym mięsem. Jak upiec boczek? Koniecznie spróbujcie z przyprawą do karkówki. Smacznego!

>> Lubicie mięsa pieczone? Sprawdźcie pozostałe przepisy - klik.
 
Czas przygotowania: 10 minut
Czas oczekiwania: minimum 120 minut
Czas pieczenia: 60-90 minut


Boczek pieczony - składniki:


  • 1-1,5 kg boczku wieprzowego
  • 3 łyżki oleju
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1/2 opakowania przyprawy do karkówki
  • sól, pieprz
 
 

Boczek pieczony przygotowanie:


Przyprawy należy połączyć z olejem.
Umyty i osuszony boczek natrzeć przygotowaną mieszanką i naszpikować czosnkiem (w mięsie zrobić małe nacięcia i wsadzić w nie małe kawałki czosnku). Tak przygotowane mięso owinąć w folię aluminiową oraz odstawić na kilka godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc).
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, podlać odrobiną wody i umieścić w nim mięso (bez folii).
Boczek piec około 1-1,5 godziny w 180 stopniach.
(Początkowo pod przykryciem, a pod koniec bez, aby boczek stał się rumiany. Boczek można również upiec w rękawie do pieczenia.)
 
Boczek pieczony

W przepisie użyłam produktów ze sklepu Swojski Wyrób. Dziękuję.
 
Przyprawy

12 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger