środa, sierpnia 25, 2021

Żeberka pieczone w rękawie



Żeberka pieczone w rękawie to moja prosta propozycja idealna dla miłośników żeberek, która nie wymaga wielkich umiejętności.
Tak upieczone są mięciutkie, aromatyczne i delikatne w smaku.
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam soczyste żeberka, szczególnie jak nie są tłuste, które zostały dobrze doprawione.
Także możecie dodać swoich ulubionych przypraw i wypróbować mój banalny przepis na pyszne żeberka!

 
Żeberka pieczone w rękawie - składniki:

700g żeberek wieprzowych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka czosnku w proszku
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki tymianku


 
 Żeberka pieczone w rękawie - przygotowanie:
 
Żeberka umyć, osuszyć i przeciąć na mniejsze kawałki.
Przyprawy wymieszać w miseczce.
Powstałą mieszanką dokładnie natrzeć mięso.
Całość wstawić do lodówki na kilka godzin.
Po tym czasie żeberka umieścić w rękawie do pieczenia i włożyć do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 70 minut w 180 stopniach.
 Pod koniec pieczenia rękaw można rozciąć, aby mięso nabrało rumianego koloru.
 

28 komentarzy:

  1. Oj, zjadłabym pieczone żeberka, ale z takich rękawów już dawno zrezygnowałam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Sama żeberek nie jadam, ale często robię je w ten sposób dla męża.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam mniam. Ależ pyszna propozycja :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja dawno nie jadłam żeberek :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiamy takie żeberka pieczone w rękawie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne danie, ja w weekend robiłam w takiej lepkiej marynacie;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy przepis, może i ja go wypróbuję. ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetyczne, dawno nie jadłam takiego dania :)

    OdpowiedzUsuń
  9. mniammm ale pysznie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam! Idealna propozycja na niedzielny obiad! Na pewno przygotuję!

    OdpowiedzUsuń
  11. Pysznie prezentują się te żeberka :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak ja dawno żeberek nie jadłam... o matko!

    OdpowiedzUsuń
  13. Suche przyprawy mieszam z oliwą i tym nacieram żeberka, wtedy lepiej przylegają do nich.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger