wtorek, marca 23, 2021

Karkówka duszona z warzywami - prosty przepis




Karkówka duszona z warzywami to idealna propozycja na smaczny obiad, który każdy potrafi przygotować.
Podałam Wam prosty przepis niewymagający wybitnych umiejętności.
Mimo, że nie jest to zbyt wymyślne danie to uwierzcie, że sprawdzi się przy każdej okazji, nawet na większy, rodzinny obiad.
Karkówka wychodzi mięciutka oraz bardzo aromatyczna.
Po prostu wprost rozpływa się w ustach w kremowym sosie z dodatkiem warzyw.
Koniecznie spróbujcie takiego połączenia i eksperymentujcie z innymi rodzajami mięsa.


Karkówka duszona z warzywami - składniki:

5-6 plastrów karkówki
2-3 garście włoszczyzny mrożonej (można użyć świeżych warzyw)
1 cebula (duża)
przyprawa do karkówki 
papryka słodka (do smaku; u mnie wędzona)
1 listek laurowy 
2 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
Dodatkowo:
mąka pszenna do obtaczania mięsa
olej


Karkówka duszona z warzywami - przygotowanie:

Plastry karkówki delikatnie rozbić oraz oprószyć przyprawami.
 Każdy kawałek obtoczyć w mące i z obu stron obsmażyć na złoty kolor.
Mięso przełożyć do garnka i na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę uprzednio pokrojoną w piórka.
Cebulę dodać do karkówki razem z warzywami, listkiem laurowym oraz zielem angielskim.
Całość zalać wodą tak, aby pokrywała wszystkie składniki.
Wszystko razem dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.
(Potrwa to około godziny. W zależności od rodzaju mięsa.)
W razie potrzeby sos można zagęścić mąką i doprawić do smaku.
(U mnie zawsze wychodzi idealny dzięki mące, w której zostało obtoczone mięso.)



W przepisie użyłam przypraw ze sklepu Swojski Wyrób.

19 komentarzy:

  1. To idealne jedzonko dla mojego męża.

    OdpowiedzUsuń
  2. Karkówkę jadam nie za często, ale tą bym chętnie spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda sycąco i apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam kawałek karkówki i brak pomysłu co z nim zrobić. Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A to super inspiracja do obiadu na swieta

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię takie proste przepisy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Umieszczam je dla różnorodności. Nie wszyscy są mistrzami w kuchni :)

      Usuń
  7. Nie jemy często karkówki, ale w takim wykonaniu to bym z chęcią zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kiedyś lubiłam kartkówę, potem przestałam jeść ze względów zdrowotnych i jak po jakimś czasie znów miałam zjeść, to już mi tak nie smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dobre przyprawy to podstawa :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger