piątek, sierpnia 28, 2020

Ciasto owsiano-kokosowe ze śliwkami (FIT)





Ciasto owsiano-kokosowe ze śliwkami ostatnio widzieliście na moim facebokoowym oraz instagramowym story i bardzo chcieliście, abym Wam podała na nie recepturę.
Jest to podobny przepis jak na Ciasto owsiano-kokosowe z jabłkami - klik, ale skoro prosiliście to proszę bardzo!
To zdrowe ciasto smakuje rewelacyjnie i przy okazji jest źródłem wielu wartości odżywczych.
Zawsze się udaje, więc koniecznie sami je upieczcie.
I pamiętajcie, że możecie do niego użyć Waszych ulubionych owoców.


Ciasto owsiano-kokosowe ze śliwkami - składniki:

(Forma o wymiarach 20 x 20 cm)
1 szklanka mąki pszennej/orkiszowej (1 szklanka = 250 ml)
1/2 szklanki płatków owsianych/orkiszowych górskich
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2-3/4 szklanki ksylitolu (lub dowolnego słodzidła)
3 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
Dodatkowo:
200-250g śliwek


Ciasto owsiano-kokosowe ze śliwkami - przygotowanie:

W pierwszej misce wymieszać mąkę, płatki, wiórki, słodzidło oraz proszek do pieczenia, a w drugiej - jajka, mleko i olej.
Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi. 
Masę przelać do formy uprzednio wyłożonej papierem dopieczenia, a na jej wierzchu poukładać połówki śliwek (rozcięciem do góry).
Ciasto wstawić do rozgrzanego piernika i piec około 35-40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.

70 komentarzy:

  1. Ale pyszności :) nie dziwię się, że ciasto budziło zainteresowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama podob=ne robila kilka tygodni temu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2 raz upiekłam ciasto...smaczne właśnie się studzi

      Usuń
    2. Cieszę się! A masz może zdjęcie, które mogłabym dodać do galerii na fb?

      Usuń
  3. Jakie smaczne ciasto pysznosci akurat mam śliwki

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychota. Uwielbiam wszystko gdzie jest kokos :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Musi być pyszne. Ostatnio jadłam domowe pyzy ze śliwkami. Wyszły cudownie pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliwki ostatni raz jadłam rok temu O.o pysznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto prezentuje się bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. This cake look so good and tasty!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie, u mnie również ostatnio królują wypieki ze śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam ciasta ze śliwkami :) Sezon śliwkowy to dla mnie raj!

    OdpowiedzUsuń
  11. O mamuniu jakie apetyczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. To coś dla mnie:) zdrowe ciasto i proste w przygotowaniu:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ostatnio wyposażyłam się w nowe narzędzia kuchenne, może to sprawi, że do pieczenia nie będę miała dwóch lewych rąk! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie znajdziesz proste przepisy, więc nie ma opcji, aby coś poszło nie tak.

      Usuń
  14. Nie mam sliwek, wiec pozostalo napatrzec sie i pozachwycac :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Śliwki królują ostatnio wszędzie :-) Super ciacho

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Jest sezon i dobra cena, więc szkoda z tego nie skorzystać.

      Usuń
  16. Bardzo lubię takie ciasta. Szybkie a smakowite

    OdpowiedzUsuń
  17. fajne ciasto :0 szybkie do zrobienia i pyszne

    OdpowiedzUsuń
  18. Zrobiłam !!!!!!.....pyszne ciasto, wspaniąłe,bardzo mało przy nim pracy
    Dodałam borówki,jeżyny i trochę śliwek.
    Wydaje mi się że ze śliwką jest najlepsze
    Będę wracać do niego....szczerze polecam innym. Brawo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi <3 A masz może zdjęcie, które mogłabym umieścić w galerii na fb?

      Usuń
  19. Super wygląda to ciasto jednak polecam zmniejszyć ilość wiórków kokosowych by było bardziej fit (zaraz się biore za pieczenie :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę pochwalić się efektem. Ps. Uwielbiam wiórki <3

      Usuń
  20. Hej, czy można użyć mąki jaglanej albo gryczanej? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz popróbować. Przyznam, że nie robiłam tego ciasta w wersji bez glutenu, ale powinno wyjść.

      Usuń
  21. Czy można olej zastąpić czymś bardziej dietetycznym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie polecam :) A tyle ilości na całe na ciasto, które jadamy raz na jakiś czas nie zaszkodzi.

      Usuń
  22. Przepis jest super. W tamtym roku piekłam kilka razy ze śliwkami, w tym na razie jedna próba, z wiśniami, i znowu pycha :)
    Piekę w większej blaszce z 1,5 porcji, no i bez mąki pszennej (mieszam jaglaną, owsianą, ryżową, kokosową; co się nawinie ;))

    OdpowiedzUsuń
  23. Świetne ciasto, szybkie i smaczne. Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Coś niesamowitego! Nie sądziłam, że ciasto ze zdrowych składników będzie takie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  25. Cześć, czy płatki owsiane mają być zmielone? :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Nie wiem czemu moje ciasto jest lekko piekące . Ogólnie smakuje i prezentuje się bardzo dobrze tylko ten piekący posmak. Zamiast mąki pszennej dałam pełnoziarnistą jaglaną , może dlatego

    OdpowiedzUsuń
  27. A termoobieg czy góra dół???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje jedynie od dołu.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger