Racuszki budyniowe z miodem to pyszny posiłek na słodko lub też deser, który posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Są naprawdę rewelacyjne, więc często goszczą w moim domu.
Możecie użyć dowolnego budyniu, choć ja najczęściej dodaję waniliowy lub śmietankowy.
I do tego pyszny miodek oraz owoce.
Uwierzcie, że takie połączenie pokochają nawet niejadki, więc koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Możecie użyć dowolnego budyniu, choć ja najczęściej dodaję waniliowy lub śmietankowy.
I do tego pyszny miodek oraz owoce.
Uwierzcie, że takie połączenie pokochają nawet niejadki, więc koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Racuszki budyniowe z miodem - składniki:
(około 20 sztuk)
1 szklanka jogurtu naturalnego/kefiru/maślanki (1 szklanka = 250 ml)
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej/orkiszowej
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej/orkiszowej
1 opakowanie budyniu śmietankowego/waniliowego (można też użyć innego smaku)
1 łyżeczka cukru/ksylitolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
Dodatkowo:
olej/masło do smażenia
Ponadto:
Dodatkowo:
olej/masło do smażenia
Ponadto:
miód do podania (u mnie widzicie miód lipowy z Pasieki Miodowe Wzgórze)
Opcjonalnie:
ulubione owoce
ulubione owoce
Racuszki budyniowe z miodem - przygotowanie:
Jogurt, kefir lub maślankę rozmieszać z jajkiem i szczyptą soli.
Następnie należy dodać cukier/ksylitol, mąkę, budyń oraz proszek do pieczenia.
Całość dokładnie zmiksować na jednolitą konsystencję i odstawić na 2-3 minuty, aby ciasto "odpoczęło".
(Dzięki temu racuszki będą bardziej puszyste.)
Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać odpowiednie porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa = 1 placuszek. Można robić większe.)
Placki należy smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia się.
Podawać polane miodem i z ulubionymi dodatkami.
Moja córka uwielbia pyłek pszczeli, który mogłaby jeść łyżkami.
Nim również można posypać racuszki.
Pyłek pszczeli jest istną bombą witaminową oraz skarbnicą wielu składników mineralnych.
To taki biokatalizator sterujący przebiegiem codziennych procesów życiowych.
Warto nim urozmaicić swoją dietę!
Pyłek pszczeli jest istną bombą witaminową oraz skarbnicą wielu składników mineralnych.
To taki biokatalizator sterujący przebiegiem codziennych procesów życiowych.
Warto nim urozmaicić swoją dietę!
Nadmienię, że miód lipowy, którym polałam placki jest niezastąpiony w leczeniu przeziębień, grypy oraz zapalenia oskrzeli i płuc oraz łagodzi bezsenność i stres, jak również reguluje ciśnienie krwi.
Miód oprócz walorów smakowych zawiera również naprawdę mnóstwo właściwości zdrowotnych.
Tylko pamiętajcie, aby go nie podgrzewać powyżej 40st. C, ponieważ wtedy traci swoje właściwości lecznicze.
Pyłek jak i pyszne miody możecie nabyć tu - klik.
Produkty z Pasieki Miodowe Wzgórza są naprawdę dobrej jakości oraz wolne od niedozwolonych leków, pestycydów i amitrazy.
Pasieka jest pod stałą kontrolą weterynaryjną.
Interesuje Was jak założyć pasiekę i zostać pszczelarzem?
To naprawdę ciężka praca, która też daje mnóstwo korzyści.
Pyłek jak i pyszne miody możecie nabyć tu - klik.
Produkty z Pasieki Miodowe Wzgórza są naprawdę dobrej jakości oraz wolne od niedozwolonych leków, pestycydów i amitrazy.
Pasieka jest pod stałą kontrolą weterynaryjną.
Interesuje Was jak założyć pasiekę i zostać pszczelarzem?
To naprawdę ciężka praca, która też daje mnóstwo korzyści.
Miodek polecam z czystym sumieniem, więc zapraszam do zakupów poprzez moją stronę!
o jaaa jakie to smaczne się wydaje!
OdpowiedzUsuńPyszne :) Polecam.
UsuńUwielbiam takie placuszki :)
OdpowiedzUsuń<3
Usuńuwielbiam placuszki w każdym wydaniu :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńRacuszki uwielbiam, ale za miodem nie przepadam zbytnio.
OdpowiedzUsuńTo miód można pominąć ;)
UsuńZapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńCieszę się i czekam na efekt.
UsuńWyglądają obłędnie :-)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńJakie pysznosci! Smaczne i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńPrzepyszne racuszki i jakie puszyste. Miód lipowy, zazdroszczę, u mnie lokalni pszczelarze nie mają w tym roku. Pozdrawiam Alicja.
OdpowiedzUsuńZapraszam do zakupu ze wspomnianej pasieki. Pycha!
UsuńRacuszki prezentują się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Dziękuję i również pozdrawiam.
UsuńCzęsto placuszki słodzę miodem. Wszyscy uwielbiamy :-)
OdpowiedzUsuńSuper.
Usuńna takie racuszki namawiać mnie nie trzeba:)
OdpowiedzUsuńCieszę się.
UsuńO ja Cię mega pyszności- ślinka sama cieknie
OdpowiedzUsuń<3
UsuńNic nie piszesz kiedy dodać mąkę.Pozdrawiam.Właśnie zamierzam je robić.Będę eksperymentować bo nikt jakoś nie napisał że je zrobił a ja za chwilę idę do kuchni i robię.
OdpowiedzUsuńTo nowy przepis. Mąkę dodać z cukrem.
Usuńświetny pomysł na leniwe śniadanie! :) chętnie przygotuję! :)
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńSkąd Pani bierze te fantastyczne pomysły🤗
OdpowiedzUsuńMiło mi. Tu akurat inspiracja, ale lubię tworzyć przepisy z tego co mam pod ręką.
UsuńUwielbiam racuchy, a tak dawno ich nie jadłam
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuj zaprezentowany przepis :)
UsuńNIe ma to jak racuszki ;)
OdpowiedzUsuńTo prawda.
UsuńAle te placuszki super wyglądają, mniam!
OdpowiedzUsuńBuziaki, mój blog ♥
<3
UsuńSmakowicie się prezentują 🤩
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńUwielbiam takie placuszki i może jeszcze dzisiaj upiekę, bo mam akurat budyń i wszystkie składniki :) Pychota :)
OdpowiedzUsuńPochwal się czy smakowały <3
UsuńCudne placuszki ❤
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
Usuńja przez Ciebie chyba skończę z tą dietą haha
OdpowiedzUsuńAle te placki nie są jakieś mocno kcal ;)
UsuńPysznie, miód i owoce to super dodatki :)
OdpowiedzUsuńTo prawda.
UsuńDobry pomysł, który wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam i czekam na efekt.
Usuńna takie placuszki to ja się piszę
OdpowiedzUsuńMiło mi!
UsuńWidać, że lubisz gotować, kto by wziął taki wielki słój miodu lipowego, gdyby codziennie nie gotował? :D Wyglądają na naprawdę pyszne.
OdpowiedzUsuńZbliża się sezon przeziębień, więc profilaktycznie zajadamy miód lipowy. Na infekcje jest doskonały.
UsuńWygladają przepysznie, lubię różnego rodzaju placuszki i racuszki :)
OdpowiedzUsuńNa pewno zapiszę przepis i może za jakiś czas go wypróbuje.
Polecam i czekam na efekt :)
UsuńWspaniały przepis jak zawsze miód mam to zrobie
OdpowiedzUsuń<3
UsuńSuper wyrosły ci te racuszki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńUWielbiam racuchy :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńCiasto wyszlo bardzo geste wogolr nie plywalo wiec nie wiem jak to innym wychodziło
OdpowiedzUsuńMoże pomyliła coś Pani z proporcjami?
Usuń