niedziela, czerwca 07, 2020

Kotlety mielone z indyka w płatkach owsianych



 Kotlety mielone z indyka w płatkach owsianych to pyszne urozmaicenie tradycyjnych mielonych, które znają wszyscy.
Mięso z indyka jest zdrowsze i lżejsze od wieprzowego, a płatki owsiane nadały kotletom smaku i przyjemnej chrupkości z zewnątrz.
Tym razem kotlety przygotowałam na ostro, więc jeśli lubicie takie smaki to polecam.
 W wersji łagodniejszej po prostu dodajcie mniej koncentratu chilli (*).


 Kotlety mielone z indyka w płatkach owsianych - składniki:

(około 11 sztuk)
500g mięsa mielonego z indyka (może być też dowolne mięso mielone)
1 sucha bułka namoczona w mleku 
 1 jajko
1 cebula
  3 ząbki czosnku
 1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczka papryki słodkiej (u mnie wędzona)
  koncentrat chilli (do smaku)
sól, pieprz
Ponadto:
płatki owsiane do obtaczania
olej do smażenia


Kotlety mielone z indyka w płatkach owsianych - przygotowanie:

Połowę płatków osianych zmielić na drobno, a resztę zostawić w całości i wszystko razem połączyć.
Kotlety.
Cebulę i czosnek drobno posiekać, a bułkę niezbyt dokładnie odcisnąć z nadmiaru mleka.
Wszystkie składniki porządnie wyrobić i doprawić do smaku.
 
Następnie z masy mięsnej należy uformować kotlety, które należy dokładnie obtoczyć w płatkach owsianych.
Smażyć na rozgrzanym oleju - z obu stron na rumiano.


(*) Użyłam koncentratu chilli Hotz, który posiada intensywny oraz wyrazisty smak i tym samym sprawia, że wszystkie dania stają się wyjątkowe oraz odpowiednio ostre.
Uwaga, nie przesadźcie z jego ilością!
Wszystkie produkty Hotz mają dobry skład.
Kiedyś używałam ich pod nazwą Proeco.


30 komentarzy:

  1. Ale muszą być pyszne! Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie próbowałam, ale brzmi interesująco :)
    Pozdrawiam cieplutko!
    http://wyjasnij-mi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. też od czasu do czasu robię w owsianej panierce i bardzo nam smakują

    OdpowiedzUsuń
  4. W takiej wersji jeszcze nie jadłam :) ciekawy dodatek płatków owsianych do mielonych- musze tego spróbować ale zdecydowanie musze zmniejszyć ilośc chilli :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają niezwykle apetycznie. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię kotlety w płatkach owsianych :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mięso jem sporadycznie, ale wielu osobom przypadnie do gustu ❤

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny pomysł, robiłam podobne z płatkami kukurydzianymi, muszę spróbować z owsianymi :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie jadłam jeszcze kotletów z płatkami owsianymi, na pewno muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Coś ostatnio dużo platków owsianych u Ciebie hehe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. NA co dzień sporo. Moja córka na śniadanie je owsiankę.

      Usuń
  11. Ja wieprzowinę jestem w stanie zjeść tylko w kotletach mielonych. Za to już drób lubię bardzo. Jestem pewna, że takie kotleciki z indyka są przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  12. widzę że wykorzystałas pomysł z płatkami owsianymi;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Praktycznie zawsze tak panieruję schabowe, ale ostatnio często właśnie mielone.

      Usuń
  13. MIelone lubi moja rodzina - ja tylko wegańskie ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. To już mam pomysł na obiad, koniecznie muszę zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie robiłam nigdy mięsa w płatkach owsianych, ale już go nie jem, więc raczej nie zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger