sobota, maja 09, 2020

Szybkie i tanie ciasteczka z solonymi orzeszkami i czekoladą (na wodzie i oleju, bez jajek)





Szybkie i tanie ciasteczka z solonymi orzeszkami i czekoladą to takie kryzysowe ciasteczka, które można przygotować w kilka chwil z łatwo dostępnych składników, a nawet z ich resztek.
Mąkę i olej z pewnością posiada każdy z Was.
Ja do środka dodałam zapomniane orzeszki i zalegającą czekoladę, ale możecie również wykorzystać dowolne słodkości ze świąt lub innych imprez.
Ciasteczka są chrupiące i doskonale nadają się na pyszną oraz słodką przekąskę.
Rozpływająca się w ustach czekolada idealnie łączy się z delikatnie słonym posmakiem orzeszków.
Dla mnie takie połączenie jest rewelacyjne, ale jeśli nie jadacie orzechów to podmieńcie je na ulubione bakalie.
Polecam!


Ciasteczka z solonymi orzeszkami i czekoladą - składniki:

(około 17 sztuk)
300g mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
150 ml wody
100 ml oleju
Dodatkowo:
100g czekolady


Ciasteczka z solonymi orzeszkami i czekoladą - przygotowanie:

W misce wymieszać mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia.
Następnie należy dodać olej z wodą.
Całość dokładnie wyrobić na jednolitą konsystencję i połączyć z uprzednio posiekaną czekoladą oraz kawałkami orzeszków.
Z ciasta uformować kuleczki wielkością przypominające orzech włoski.
Każdą z nich odrobinę spłaszczyć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach.

24 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis, nigdy czegoś takiego nie jadłem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie wypróbuję bo ciągle robię ciasteczka owsiane. Czas na zmianę hehe

    Pozdrawiam :)
    zpolskidopolski.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, a owsiane można modyfikować na mnóstwo spososbów :D

      Usuń
  3. Fajne ciasteczka, wygląda na to, że szybciutko się je robi i znikają pewnie też szybko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na solone orzeszki bym nie wpadła!

    OdpowiedzUsuń
  5. Te ciacha są jak marzenie... Narobiłaś mi apetytu! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam Twoje ciasteczka pod każdą postacią, zawsze chętnie zaglądam szkoda, że nie można podjadać ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Można olej zastapić roztopionym masłem? Jeżeli tak, to w jakiej proporcji?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger