poniedziałek, kwietnia 27, 2020

Gulasz z szynki z warzywami i pieczarkami




Gulasz z szynki z warzywami i pieczarkami to doskonała propozycja na szybki oraz bardzo smaczny obiad.
Jest bardzo aromatyczny i pożywny.
Miękkie mięso idealnie łączy się z warzywami, dodatkiem pieczarek oraz delikatnym sosem.
Polecam!


Gulasz z szynki z warzywami i pieczarkami - składniki:

500g szynki wieprzowej (można użyć innego mięsa)
2-3 garście włoszczyzny mrożonej (można użyć świeżych warzyw)
5 pieczarek (większych)
1 cebula
3 ząbki czosnku 
  2 listki laurowe
  3 ziarenka ziela angielskiego
papryka słodka w proszku
sól, pieprz
Dodatkowo:
 około 750 ml wody + 1 łyżeczka domowej vegety
mąka pszenna
olej do smażenia
Opcjonalnie:
natka pietruszki


Gulasz z szynki z warzywami i pieczarkami - przygotowanie:

Mięso należy umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i wymieszać z papryką, solą oraz pieprzem.
Całość dokładnie obtoczyć w mące, obsmażyć z każdej strony i następnie przełożyć do garnka.
 Na tym samym tłuszczu podsmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem, którą należy połączyć z mięsem.
 Dodać warzywa, pokrojone pieczarki (można też je wcześniej podsmażyć z cebulą) listki laurowe oraz ziele angielskie.
   Wszystko razem zalać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości.
(Od czasu do czasu gulasz należy przemieszać.)
Gotowy gulasz doprawić do smaku oraz opcjonalnie wmieszać posiekaną natkę pietruszki.


Gulasz z szynki z warzywami i pieczarkami - dodatkowe informacje:

W razie potrzeby gulasz można zagęścić mąką. Ja dokładnie obtaczam mięso, więc na końcu powstaje delikatny sosik.


W przepisie użyłam przypraw ze sklepu Swojski Wyrób.
 

40 komentarzy:

  1. Bardzo aromatyczne danie, jak dla mnie, do tego kasza do kompletu i obiad idealny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas wczoraj był makaron, a dziś biała kasza gryczana :D

      Usuń
  2. lubię takie gulasze a najlepiej z dobrym chlebem

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię gulasze, Twój wyglada pięknie i apetycznie 😍

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój mąż zajada się takim gulaszem.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kurcze, szkoda, że nie mam mięsa, bo zrobiłabym go dziś na obiad :) Ale sprawdzę, może akurat :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziś zaś nie mam pieczarek :D Mam zrobić naleśniki :) Ale w przyszłym tygodniu zaskoczę wszystkich takim gulaszem :) Nigdy jeszcze go nie robiłam, więc będą zdziwieni :D

      Usuń
    2. Super. Pochwal się efektem.

      Usuń
  6. Wygląda apetycznie i właśnie konkretnie :D Takiej wersji jeszcze nie jadłam, zresztą widzę że słowo gulasz nie jest Ci obce. Świetny przepis !

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny gulasz, podoba mi się dodatek pieczarek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. deszczowo, idealna pora na gulasz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas to danie całoroczne bez względu na pogodę ;)

      Usuń
  9. Taki gulasz zawsze dobrze smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj dawno nie jadłam gulaszu! Aż nabrałam apetytu! Wygląda smacznie i treściwie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszny obiadek kochana :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger