Ekspresowe bułki bez drożdży to doskonała propozycja na szybkie i domowe pieczywo ze składników, które zawsze są w każdym domu.
Ich przygotowanie to zaledwie 30 minut wraz z pieczeniem.
Niestety, ale aktualnie mamy niesprzyjające czasy i warto zaprzyjaźnić się z kuchnią oraz zacząć przygodę z pieczeniem bułek i chleba.
Ograniczy to nasze wizyty w sklepie oraz przy okazji wyjdzie na zdrowie.
A że drożdże są towarem deficytowym to polecam Wam właśnie bułki na proszku do pieczenia.
Są mięciutkie, pachnące i choć odrobinę "cięższe" od klasycznych bułek to bardzo smaczne.
Kto z Was skorzysta z przepisu?
Ekspresowe bułki bez drożdży - składniki:
(6 sztuk)
350g mąki pszennej
200 ml mleka
50 ml oleju
1 jajko
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
Ponadto:
olej do posmarowania bułek
Ekspresowe bułki bez drożdży - przygotowanie:
W jednej misce wymieszać jajko, mleko i olej, a w drugiej mąkę, proszek do pieczenia oraz sól.
Następnie wszystko razem połączyć i dokładnie wyrobić na jednolitą konsystencję.
(Polecam mikserem z hakiem.)
Ciasto podzielić na 6 równych części.
(Ciasto jest odrobinę klejące, więc dłonie co jakiś czas należy oprószyć mąką.)
Z każdego kawałka uformować okrągłą bułeczkę i przełożyć ją na blachę uprzednio wysłaną papierem do pieczenia.
Bułki posmarować olejem oraz na wierzchu delikatnie ponacinać na krzyż.
(Można też posypać ulubionymi ziarnami.)
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 190 stopni.
(Posiadam piekarnik gazowy.)
jakie pyszne, na śniadanie do dżemu, pycha!
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńJa już piekę te buleczki
UsuńCzekam na efekt!
UsuńDziękuję za przepis, chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńCzekam na efekt <3
UsuńPiękne wyrosły i na pewno dobrze smakują ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Tak, są smaczne, choć różnią się od drożdżowych.
UsuńNależę do tej grupy osób, która piekła bułki, czy chleb od wielkiego dzwonu. Od pewnego czasu piekę regularnie chleb na zakwasie, a ostatnio eksperymentuję też z innymi tego typu wypiekami, taka sytuacja.. ;) Chętnie wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńWarto. I pochwal się efektem.
UsuńIdealne na śniadanie. Pychota!
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńOstatnio właśnie miałam ochotę na taką domową, ciepłą bułeczkę. Dzięki za przepis, może jutro się skuszę! :D
OdpowiedzUsuńPolecam i czekam na efekt.
UsuńJej jakie proste sie wydaja! zapisuje przepis i bede robic :)
OdpowiedzUsuńBardzo proste! Czekam na efekt.
UsuńSuper przepis!
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuńjej! ale wyglądają smakowicie :) mmmm
OdpowiedzUsuńwww.wkrotkichzdaniach.pl
Polecam.
UsuńPyszne bułeczki, gdy brakuje drożdży :)
OdpowiedzUsuńTo prawda.
UsuńNa szczęście mam zapas drożdży:) zawsze kupujemy więcej, dzielimy na potrzebne porcję i mrozimy. Teraz jak znalazł. Ale nie wszyscy je mają więc przepis bardzo się przyda. Polecę córce. Na pewno skorzysta.
OdpowiedzUsuńSuper. Ja ostatnio fartem trafiłam na świeże drożdże i żałuję, że nie kupiłam więcej do zamrożenia.
Usuńswietny przepis akurat trafiony w dzisiejsze czasy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Właśnie chciałam, aby szczególnie teraz był pomocny.
Usuńzrobiłam już ciasteczka kokosowe z Twojego przepisu to i bułki muszę zrobić :D wszystkie składniki mam więc jutro przystępuję do działania :)
OdpowiedzUsuńPodeślij zdjęcia: jdiana@onet.eu <3 Z chęcią umieszczę je w galerii na fb.
UsuńA czy na wodzie też wyjdą dobre? Nie mogę mleka... :(
OdpowiedzUsuńZawsze na mleku lepsze, ale na wodzie też powinny wyjść.
UsuńBardzo apetycznie wygladaja :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńW dobie pandemii postanowiłam zrobić bułki z tego przepisu i zostałam z zakalcami i zmarnowanymi składnikami.Musze teraz się zastanowić które dziecko poświęcić wysyłając je po zakupy.
OdpowiedzUsuńOstatnio dostałam sporo zdjęć od osób, które skorzystały z przepisu i u żadnej z nich nie wyszedł zakalec... Czy dokładnie zrobiłaś wszystko wg przepisu? Jakiej mąki użyłaś?
UsuńBułki są przepyszne i super łatwe do zrobienia :) polecam
UsuńCieszę się :D
UsuńEkstra ładnie i rumiano wyglądają te bułeczki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńDziękuję bułeczki pyszne , a rodzinka zadowolona
OdpowiedzUsuńCieszę się. A może jest zdjęcie?
UsuńJaka będzie najlepsza mąką do tych bułek? Czy mąka typ 500 się nada?
OdpowiedzUsuńTyp 500 się nada, ale ja najczęściej dodaję typ 450.
UsuńNiewiele mają wspólnego z bułkami...
OdpowiedzUsuńBo? Robił/a Pan/i?
UsuńZrobiłam pół na pół z mąką żytnia..nie wyszły..czemu? Mega zamalec, nie urosly..
OdpowiedzUsuńMoże mąka żytnia okazała się za ciężka... Przyznam szczerze, że bułki piekłam już sporo razy i za każdym nie miałam z nimi problemu. Mi najlepiej smakują na mące tortowej.
UsuńNo nie wiem czy jedzenie codziennie pieczywa na bazie proszku do pieczenia to super pomysł i taki zdrowy... Suche drożdże są o wiele łatwiej dostępne niż te normalne a na pewno zdrowsze niż proszek 🙄
OdpowiedzUsuńNikt nie mówi o codziennym jedzeniu pieczywa. Nie każdy ma zapas suchych drożdży, a proszek do pieczenia jest praktycznie w każdym domu ;)
UsuńMega dobre bułeczki! Skorzystałam z tego przepisu bo nie miałam drożdży ale wyszly pyszne ;) smakują trochę inaczej niż zwykłe ale te są cudowne!
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo <3 A może ma pani zdjęcie, które mogę umieścić na swoim fanpage?
UsuńSą już w piekarniku. Nie mogę się doczekać efektu
OdpowiedzUsuńDziękuję za zdjęcia i cieszę się, że wyszły <3
UsuńWłaśnie zrobiłam. Wyszły przepyszne :)
OdpowiedzUsuńCieszę się! A masz może zdjęcie do umieszczenia w galerii na fb?
Usuńżycie mi dziś uratowały :) zdjęcia nie mam bo zjadłam jeszcze na ciepło
OdpowiedzUsuńCieszę się.
UsuńNie wiem czemu wg przepisu ciasto jest lejace i klejące i nie mogłam zrobić z nich kulek tylko wyszły placki 🤔
OdpowiedzUsuńJeśli proporcje zostały zachowane to może typ mąki?
UsuńA jaki typ mąki Pani używa w takim razie do ciasta, bo u mnie ten sam problem:/
UsuńDrogi Anonimie podpisz się, albo wyślij wiadomość na priv, bo wg IP komputera lubisz komentować mój blog. Oczywiście wszystko na "nie". W komentarzach już pisałam, że najczęściej robię bułki z mąki pszennej typu 450.
UsuńWyglądają pysznie! Czy można zrobić ciasto wieczorem, żeby przeleżakowało w lodowce przez noc i rano upiec na świeżo ?
OdpowiedzUsuńLepiej bezpośrednio po przygotowaniu. Robi się je naprawdę szybko.
UsuńNastępne do wypróbowania :) Już widzę, że będę do Ciebie zaglądać szukając inspiracji. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMiło i zapraszam <3
UsuńDodałam trochę mąki chlebowej a i tak pięknie wyrosly :)
OdpowiedzUsuńCieszę się. A może zachował się jakieś zdjęcie, aby mogła je dodać do albumu?
UsuńWłaśnie się pieką. Zobaczymy co z tego wyjdzie
OdpowiedzUsuńPochwal się efektem!
UsuńAaa wygladaja pysznie :) zaraz Sie za nie wezme :)
OdpowiedzUsuńSuper. Czekam na efekt!
UsuńNie miałem oleju po tłustym czwartku a że po nocce jestem to nie chciało mi się czekać na zrobienie na drożdżach więc po lekkiej modyfikacji użyłem masła 1g do 1g i wyszły chrupiące i rumiane :D Dzieki za przepis
OdpowiedzUsuńCieszę się! A ma Pan może zdjęcie?
UsuńNiestety straszny zakalec wyszedł, a wszystko zrobiłam wg przepisu. Może to wina piekarnika.
OdpowiedzUsuńJa korzystam z gazowego. A wszystkie proporcje zostały zachowane?
UsuńZamiast oleju ja bym dał oliwę extra v
OdpowiedzUsuńNie ma przeszkód, aby Pan dodał oliwę.
UsuńCiasto kleiste,aż ciężko i nieprzyjemnie formować bułki. W środku zakalec. Coś nie tak z proporcjami w tym przepisie.
OdpowiedzUsuńA dla mnie wyszły pierwszy raz. Mogę podesłać zdjęcie. Są najlepsze!
UsuńJa poproszę zdjęcie!
UsuńZrobiłam i wysłałam zdjęcie! Bardzo udane.
OdpowiedzUsuńCieszę się i dziękuję za zdjęcie.
UsuńNiemożliwe, ponieważ nie miałam takiego kłopotu, a bułki piekłam wiele razy. Mam też zdjęcia czytelników bloga na moim fanpagu.
OdpowiedzUsuńOooo, nawet nie myślałam, że bez drożdży można wykonać takie bułeczki :D Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńMożna! Czekam na efekt.
Usuńpyszne,szybkie i proste bardzo polecam :)
OdpowiedzUsuńCieszę się. A może jest zdjęcie?
UsuńA co co piekarnikiem elektrycznym , termoobieg czy nie , czy czas pieczenia jest taki sam ??
OdpowiedzUsuńWyjdą. Temperaturę trzeba lekko dostosować, bo nie znam się na piekarniku elektrycznym. Piekarnik gazowy piece jedynie od dołu, więc bez termoobiegu.
UsuńOliwa zamiast oleju może być?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że tak.
UsuńMASAKRA!! Zrobiłam ciasto i jest tak klejące że nic nie idzie z niego uformować!!
OdpowiedzUsuńAlbo coś sama wymyślę teraz albo je wyrzucę...
Ciasto jest lepkie, ale nie za mocno. Proszę sprawdzić, czy zrobiła pani wszystko tak jak w przepisie. Bułeczki wg powyższej receptury piekłam sporo razy i nie miałam jakichkolwiek problemów z ciastem.
UsuńZe wzgledu ze mamy takie czasy nie mialam drozdzy i musialam sprobowac Pani przepisu i wie Pani co? Buleczki sa przepyszne! Przepis latwy! Maz i dzieci zadowolone! :D my uwielbiamy dynie wiec i pestki dyni zostaly dodane :D mniam:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! Jeśli ma pani zdjęcie, z chęcią umieszczę je na fanpage.
UsuńNapewno skorzystam :)
OdpowiedzUsuńSuper. Czekam na efekt.
UsuńWłaśnie upiekłam, bułki są pyszne, ekspresowe a cieplutkie z maselkiem smakują przesmacznie ciasto bardzo się kleiło ale wyrabiałam recznie, wspomagałam się posypywaniem dłoni maka, i było ok. Przepis ląduje do mojego zeszytu . 👌👌🤩
OdpowiedzUsuńCieszę się i jak masz ochotę to podeślij zdjęcie. Z chęcią umieszczę je na fanapge.
Usuń