wtorek, marca 31, 2020

Ekspresowe bułki bez drożdży (na proszku do pieczenia)




Ekspresowe bułki bez drożdży to doskonała propozycja na szybkie i domowe pieczywo ze składników, które zawsze są w każdym domu.
 Ich przygotowanie to zaledwie 30 minut wraz z pieczeniem.
Niestety, ale aktualnie mamy niesprzyjające czasy i warto zaprzyjaźnić się z kuchnią oraz zacząć przygodę z pieczeniem bułek i chleba.
Ograniczy to nasze wizyty w sklepie oraz przy okazji wyjdzie na zdrowie.
A że drożdże są towarem deficytowym to polecam Wam właśnie bułki na proszku do pieczenia.
Są mięciutkie, pachnące i choć odrobinę "cięższe" od klasycznych bułek to bardzo smaczne.
Kto z Was skorzysta z przepisu?


Ekspresowe bułki bez drożdży - składniki:

(6 sztuk)
350g mąki pszennej
200 ml mleka
50 ml oleju
1 jajko
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 łyżeczka soli
Ponadto:
olej do posmarowania bułek


Ekspresowe bułki bez drożdży - przygotowanie:

W jednej misce wymieszać jajko, mleko i olej, a w drugiej mąkę, proszek do pieczenia oraz sól.
Następnie wszystko razem połączyć i dokładnie wyrobić na jednolitą konsystencję.
(Polecam mikserem z hakiem.)
Ciasto podzielić na 6 równych części.
(Ciasto jest odrobinę klejące, więc dłonie co jakiś czas należy oprószyć mąką.)
Z każdego kawałka uformować okrągłą bułeczkę i przełożyć ją na blachę uprzednio wysłaną papierem do pieczenia.
Bułki posmarować olejem oraz na wierzchu delikatnie ponacinać na krzyż.
(Można też posypać ulubionymi ziarnami.)
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 190 stopni.
(Posiadam piekarnik gazowy.)

124 komentarze:

  1. jakie pyszne, na śniadanie do dżemu, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za przepis, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne wyrosły i na pewno dobrze smakują ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Tak, są smaczne, choć różnią się od drożdżowych.

      Usuń
  4. Należę do tej grupy osób, która piekła bułki, czy chleb od wielkiego dzwonu. Od pewnego czasu piekę regularnie chleb na zakwasie, a ostatnio eksperymentuję też z innymi tego typu wypiekami, taka sytuacja.. ;) Chętnie wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio właśnie miałam ochotę na taką domową, ciepłą bułeczkę. Dzięki za przepis, może jutro się skuszę! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jej jakie proste sie wydaja! zapisuje przepis i bede robic :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne bułeczki, gdy brakuje drożdży :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na szczęście mam zapas drożdży:) zawsze kupujemy więcej, dzielimy na potrzebne porcję i mrozimy. Teraz jak znalazł. Ale nie wszyscy je mają więc przepis bardzo się przyda. Polecę córce. Na pewno skorzysta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super. Ja ostatnio fartem trafiłam na świeże drożdże i żałuję, że nie kupiłam więcej do zamrożenia.

      Usuń
  9. swietny przepis akurat trafiony w dzisiejsze czasy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Właśnie chciałam, aby szczególnie teraz był pomocny.

      Usuń
  10. zrobiłam już ciasteczka kokosowe z Twojego przepisu to i bułki muszę zrobić :D wszystkie składniki mam więc jutro przystępuję do działania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podeślij zdjęcia: jdiana@onet.eu <3 Z chęcią umieszczę je w galerii na fb.

      Usuń
  11. Odpowiedzi
    1. Zawsze na mleku lepsze, ale na wodzie też powinny wyjść.

      Usuń
  12. Bardzo apetycznie wygladaja :)

    OdpowiedzUsuń
  13. W dobie pandemii postanowiłam zrobić bułki z tego przepisu i zostałam z zakalcami i zmarnowanymi składnikami.Musze teraz się zastanowić które dziecko poświęcić wysyłając je po zakupy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio dostałam sporo zdjęć od osób, które skorzystały z przepisu i u żadnej z nich nie wyszedł zakalec... Czy dokładnie zrobiłaś wszystko wg przepisu? Jakiej mąki użyłaś?

      Usuń
    2. Bułki są przepyszne i super łatwe do zrobienia :) polecam

      Usuń
  14. Ekstra ładnie i rumiano wyglądają te bułeczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dziękuję bułeczki pyszne , a rodzinka zadowolona

    OdpowiedzUsuń
  16. Jaka będzie najlepsza mąką do tych bułek? Czy mąka typ 500 się nada?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Typ 500 się nada, ale ja najczęściej dodaję typ 450.

      Usuń
  17. Niewiele mają wspólnego z bułkami...

    OdpowiedzUsuń
  18. Zrobiłam pół na pół z mąką żytnia..nie wyszły..czemu? Mega zamalec, nie urosly..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może mąka żytnia okazała się za ciężka... Przyznam szczerze, że bułki piekłam już sporo razy i za każdym nie miałam z nimi problemu. Mi najlepiej smakują na mące tortowej.

      Usuń
  19. No nie wiem czy jedzenie codziennie pieczywa na bazie proszku do pieczenia to super pomysł i taki zdrowy... Suche drożdże są o wiele łatwiej dostępne niż te normalne a na pewno zdrowsze niż proszek 🙄

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nikt nie mówi o codziennym jedzeniu pieczywa. Nie każdy ma zapas suchych drożdży, a proszek do pieczenia jest praktycznie w każdym domu ;)

      Usuń
    2. Też się zastanowiłam nad tym proszkiem do pieczenia, czy to aby takie zdrowe jeść codziennie.

      Usuń
    3. Nie musisz jeść codziennie ;) A sklepowe pieczywo jedzone codziennie jest zdrowe?

      Usuń
  20. Mega dobre bułeczki! Skorzystałam z tego przepisu bo nie miałam drożdży ale wyszly pyszne ;) smakują trochę inaczej niż zwykłe ale te są cudowne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo <3 A może ma pani zdjęcie, które mogę umieścić na swoim fanpage?

      Usuń
  21. Są już w piekarniku. Nie mogę się doczekać efektu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zdjęcia i cieszę się, że wyszły <3

      Usuń
  22. Właśnie zrobiłam. Wyszły przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się! A masz może zdjęcie do umieszczenia w galerii na fb?

      Usuń
  23. życie mi dziś uratowały :) zdjęcia nie mam bo zjadłam jeszcze na ciepło

    OdpowiedzUsuń
  24. Nie wiem czemu wg przepisu ciasto jest lejace i klejące i nie mogłam zrobić z nich kulek tylko wyszły placki 🤔

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli proporcje zostały zachowane to może typ mąki?

      Usuń
    2. A jaki typ mąki Pani używa w takim razie do ciasta, bo u mnie ten sam problem:/

      Usuń
    3. Drogi Anonimie podpisz się, albo wyślij wiadomość na priv, bo wg IP komputera lubisz komentować mój blog. Oczywiście wszystko na "nie". W komentarzach już pisałam, że najczęściej robię bułki z mąki pszennej typu 450.

      Usuń
  25. Wyglądają pysznie! Czy można zrobić ciasto wieczorem, żeby przeleżakowało w lodowce przez noc i rano upiec na świeżo ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepiej bezpośrednio po przygotowaniu. Robi się je naprawdę szybko.

      Usuń
  26. Następne do wypróbowania :) Już widzę, że będę do Ciebie zaglądać szukając inspiracji. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Dodałam trochę mąki chlebowej a i tak pięknie wyrosly :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się. A może zachował się jakieś zdjęcie, aby mogła je dodać do albumu?

      Usuń
  28. Właśnie się pieką. Zobaczymy co z tego wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  29. Aaa wygladaja pysznie :) zaraz Sie za nie wezme :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Nie miałem oleju po tłustym czwartku a że po nocce jestem to nie chciało mi się czekać na zrobienie na drożdżach więc po lekkiej modyfikacji użyłem masła 1g do 1g i wyszły chrupiące i rumiane :D Dzieki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  31. Niestety straszny zakalec wyszedł, a wszystko zrobiłam wg przepisu. Może to wina piekarnika.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja korzystam z gazowego. A wszystkie proporcje zostały zachowane?

      Usuń
  32. Zamiast oleju ja bym dał oliwę extra v

    OdpowiedzUsuń
  33. Ciasto kleiste,aż ciężko i nieprzyjemnie formować bułki. W środku zakalec. Coś nie tak z proporcjami w tym przepisie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dla mnie wyszły pierwszy raz. Mogę podesłać zdjęcie. Są najlepsze!

      Usuń
    2. Ja poproszę zdjęcie!

      Usuń
  34. Zrobiłam i wysłałam zdjęcie! Bardzo udane.

    OdpowiedzUsuń
  35. Niemożliwe, ponieważ nie miałam takiego kłopotu, a bułki piekłam wiele razy. Mam też zdjęcia czytelników bloga na moim fanpagu.

    OdpowiedzUsuń
  36. Oooo, nawet nie myślałam, że bez drożdży można wykonać takie bułeczki :D Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  37. pyszne,szybkie i proste bardzo polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  38. A co co piekarnikiem elektrycznym , termoobieg czy nie , czy czas pieczenia jest taki sam ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjdą. Temperaturę trzeba lekko dostosować, bo nie znam się na piekarniku elektrycznym. Piekarnik gazowy piece jedynie od dołu, więc bez termoobiegu.

      Usuń
  39. Oliwa zamiast oleju może być?

    OdpowiedzUsuń
  40. Ze wzgledu ze mamy takie czasy nie mialam drozdzy i musialam sprobowac Pani przepisu i wie Pani co? Buleczki sa przepyszne! Przepis latwy! Maz i dzieci zadowolone! :D my uwielbiamy dynie wiec i pestki dyni zostaly dodane :D mniam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! Jeśli ma pani zdjęcie, z chęcią umieszczę je na fanpage.

      Usuń
  41. Właśnie upiekłam, bułki są pyszne, ekspresowe a cieplutkie z maselkiem smakują przesmacznie ciasto bardzo się kleiło ale wyrabiałam recznie, wspomagałam się posypywaniem dłoni maka, i było ok. Przepis ląduje do mojego zeszytu . 👌👌🤩

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się i jak masz ochotę to podeślij zdjęcie. Z chęcią umieszczę je na fanapge.

      Usuń
  42. Czy można użyć mąki pszennej pełnoziarnistej?

    OdpowiedzUsuń
  43. Super szybki przepis🙂 bułki wyszły pyszne i bez problemu😉

    OdpowiedzUsuń
  44. Przepis Super Drugi raz już robię Ale musiałam podwoić składniki Bułeczki Pycha Właśnie się robia

    OdpowiedzUsuń
  45. Czy bułki powinny być zbite ?

    OdpowiedzUsuń
  46. Czy bułeczki wyjdą z mąki krupczatki?

    OdpowiedzUsuń
  47. Idealna alternatywa dla tych sklepowych. Może w końcu spróbuje

    OdpowiedzUsuń
  48. Witam. Właśnie upiekłam bułeczki, po akcji,, brak chleba,, 😁 rewelacja! Jeszcze tak szybkiego i dobrego przepisu nie widziałam. A te wszystkie negatywne komentarze to chyba specjalnie ktoś pisze 😱

    OdpowiedzUsuń
  49. Nie wiem dlaczego ale zachowałam proporcje, piekłam bez termoobiegu. Ciasto wyszło strasznie lepkie, a bułeczki nie urosly i zakalec, zbite niestety

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może źle wyrobione ciasto? Ja wiele razy je robiłam i teraz siedzą w piekarniku, bo nie kupiłam pieczywa na święta i zawsze wychodziły.

      Usuń
    2. Źle wyrobione ciasto? Tzn? Może jakieś wskazówki?

      Usuń
    3. Po prostu ma być jednolite i wszystkie składniki dobrze połączone.

      Usuń
  50. I ja spróbuję, pieką się. Mam nadzieje, że wyjdą w nowym piekarniku 😛

    OdpowiedzUsuń
  51. Niedawno dowiedzieliśmy się, że mój mąż ma uczulenie na laktozę, kazeinę i drożdże. Więc szukałam przepisu na pieczywo które będzie mógł jeść. Zmieniłam tylko mleko krowie na napój owsiany i wyszły cudowne i pyszne bułeczki 😊 jedynie co chce zauważyć to, to że przy zagniataniu ciasta ręcznie faktycznie potrzeba trochę więcej mąki i oleju żeby ciasto nie przyklejało się do rąk i stolnicy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że bułeczki wyszły. W miarę możliwości poprosze o zdjęcie <3

      Usuń
  52. Mi niestety również wyszedł zakalec , a użyłam tej samej mąki co w przepisie i wyrabiałam w robocie hakiem. Szkoda 😔

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tej samej, czyli jakiej? Bo ja nie napisałam nigdzie o mące, której użyłam.

      Usuń
  53. Ciasto faktycznie się klei ale poszłam na łatwiznę i wrzuciłam masę do małej foremki na keks.Wyszedł suuuper chlebek 😁 co prawda musiałam go trochę dłużej piec ale wygląda i smakuje super! Proszę więcej takich szybkich przepisów ❤️

    OdpowiedzUsuń
  54. Takie proste przepisy to ja lubię. Na pewno spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  55. Fajny przepis, zjadłabym takie świeżo upieczone pyszne bułeczki 😍

    OdpowiedzUsuń
  56. Bułeczki wyszły pyszne.
    Bardzo łatwy i szybki przepis.
    Na pewno zostanie ze mną na dłużej :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger