sobota, lutego 15, 2020

Schab w marynacie czosnkowo-musztardowej pieczony w rękawie



Schab w marynacie czosnkowo-musztardowej pieczony w rękawie idealnie nadaje się na ciepło jako danie główne oraz po ostygnięciu jako dodatek do chleba.
Marynata czosnkowo-musztardowa nadaje mięsu pysznego smaku i niezwykłego aromatu.
Koniecznie spróbujcie takiego połączenia!
Polecam.

 
 Schab w marynacie czosnkowo-musztardowej pieczony w rękawie - składniki:

około 1-1,2 kg schabu
Marynata:
2 łyżki oleju
2 łyżki musztardy
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka majeranku
3/4 łyżeczki papryki ostrej
3/4 łyżeczki czosnku granulowanego
sól (do smaku)
Dodatkowo:
2 ząbki czosnku


Schab w marynacie czosnkowo-musztardowej pieczony w rękawie - przygotowanie:

Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć, a następnie natrzeć nią uprzednio umyte i osuszone mięso.
 Na końcu schab naszpikować ząbkami czosnku (zrobić małe nacięcia w mięsie i powsadzać w nie kawałki czosnku).
Całość umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do lodówki minimum na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie schab wsadzić do rozgrzanego piekarnika i piec do miękkości (około 1-1,5 h) w 180 stopniach.
 

34 komentarze:

  1. Taki schab to dopiero musi smakować :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisuję sobie ten przepisz. Lubię kombinować ze schabem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealny niedzielny rodzinny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Schab nie jest moim ulubieńcem, aczkolwiek w takiej postaci chętnie bym go spróbowała :D Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jakie mięso lubisz najbardziej?

      Usuń
    2. Problem jest w tym, że nie przepadam zbytnio za mięsami,
      ale ogólnie to lubię filety :) Pozdrawiam!

      Usuń
    3. Rozumiem i również pozdrawiam.

      Usuń
  5. czosnek na pewno dodaje smal ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny i na obiad i do kanapek :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. nigdy nie robiłam sama takich specjałów ale przepis na pewno spodobałby się moim rodzicom :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzięki za ten przepis. Schab już nabiera smaku w marynacie. Dziś trafi do piekarnika. Już wiem, że będzie niesamowita uczta:) pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Schab jest naprawdę pyszny, kruchy i aromatyczny i na ciepło i na zimno. Dodałam zamiast ostrej papryki przyprawę harissa i jeszcze trochę oregano. Cały dom pachniał :) pyszności. Pozdrawiamy

      Usuń
    2. Super <3 A podeślesz zdjęcie do albumu?

      Usuń
    3. Nie robiłam fotek ale na pewno schab będę jeszcze piekła i wtedy fotki będą 😊

      Usuń
  9. Witam, czym można zastąpić sos sojowy? :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piekarnik zimny czy nagrzany?

    OdpowiedzUsuń
  11. ale apetyczny do kanapki jak znalazł

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzień dobry. Jaki tryb piekarnika wybrać? Z termoobiegiem czy też góra/dół?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje tylko od dołu.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger