poniedziałek, października 15, 2018

Chrupiące ciasteczka jaglane z kakao i białą czekoladą



Ciasteczka smakują rewelacyjnie - są takie chrupiące, niezbyt słodkie i delikatne w smaku. 
Doskonale nadają się dla osób będących na diecie bezglutenowej, ale wtedy należy pamiętać, aby użyć mąki oraz czekolady niezawierającej glutenu.
Koniecznie spróbujcie, a zapewniam, że bardzo Wam posmakują!

(około 9-10 sztuk)
100g masła/margaryny
50g mąki jaglanej (w wersji z glutenem może być też pszenna)
50g cukru
1 jajko
Dodatkowo:
1 łyżka kakao (płaska)
50g czekolady białej
 
Płatki, masło/margarynę, mąkę, cukier, kakao oraz jajko należy umieścić w misce i dokładnie połączyć za pomącą dłoni.
Na końcu do masy wmieszać posiekaną czekoladę.
Z ciasta formować kulki o wielkości sporego orzecha włoskiego.
Każdą kuleczkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Piec około 18 minut w 180 stopniach.
(Ciasteczka powinny być lekko zapieczone.)


 Płatki jaglane oraz kakao (zmieliłam ziarna) użyte w przepisie pochodzą ze sklepu Yerba MaTe24.

https://ymt24.pl/

11 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger