Kasza kuskus na słodko idealnie sprawdzi się nie tylko na śniadanie, ale może również stanowić pyszną przekąskę w ciągu dnia. Z pewnością wiele osób jadło kaszę kuskus w wersji wytrawnej i niektórym z Was ta propozycja może okazać się nowością. Jeśli tak, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Dodam tylko, że kasza kuskus to lekkostrawny produkt z pszenicy durum, który dzięki zawartości węglowodanów złożonych dostarcza organizmowi solidną porcję energii. Zawiera także białko roślinne, odrobinę błonnika oraz witaminy z grupy B – zwłaszcza B1, B3 i B5. Wśród cennych minerałów znajdziemy w niej selen, fosfor i mangan, które wspierają pracę układu nerwowego, odpornościowego oraz pomagają w prawidłowym metabolizmie.
Ilość porcji: 1
Czas przygotowania: 10 minut + czas studzenia
Kasza kuskus na słodko – składniki:
- 50 g kaszy kuskus
- 2 łyżki serka lub twarożku waniliowego
- ulubione owoce i/lub inne dodatki
Kasza kuskus na słodko – przygotowanie:
Kaszę kuskus należy zalać wrzącą wodą – około 0,5 cm ponad poziom kaszy. Gotowy i ostudzony kuskus wymieszać z serkiem lub twarożkiem waniliowym. Podawać z ulubionymi dodatkami – można je umieścić na wierzchu lub też wmieszać do środka. Dobrze w tym przypadku sprawdzają się np. owoce, ziarna oraz orzechy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!