Pulpety w sosie pomidorowym z fasolą to doskonała propozycja na szybki i rozgrzewający obiad, który u mnie często gości kiedy za oknem panują przede wszystkim niższe temperatury.
Uwielbiam delikatne pulpeciki utulone w mocno pomidorowym, aromatycznym sosie z dodatkiem fasoli.
Spróbujcie takiego połączenia!
Pulpety w sosie pomidorowym z fasolą - składniki:
(około 12-16 sztuk w zależności od wielkości, ja robię niewielkie)
400g mięsa mielonego
1 jajko
2 łyżki kaszy manny
1 łodyga selera naciowego
kawałek pora
2 ząbki czosnku
papryka słodka i ostra
sól, pieprz
Dodatkowo:
2 puszki pomidorów
1 puszka fasoli
Pulpety w sosie pomidorowym z fasolą - przygotowanie:
Pora z selerem drobno pokroić, a czosnek przecisnąć przez praskę.
Wszystkie składniki pulpecików dokładnie wymieszać.Z masy mięsnej uformować niewielkie kuleczki, które należy ostrożnie umieścić w wodzie gotującej się z liśćmi laurowymi.
Całość gotować około
10-15 minut - od momentu wypłynięcia kuleczek na powierzchnię wody.
Następnie odlać wodę, aby w garnku pozostało około 200-400 ml oraz dodać pomidory w puszce.
Wszystko razem gotować aż sos zgęstnieje.
Na końcu wmieszać fasolę i całość doprawić do smaku.
(Ja używam bazylii oraz odrobinę soli z pieprzem.)
W przepisie użyłam przypraw ze sklepu Swojski Wyrób.
wygląda pysznie, własnie szukałam przepisu na pulpety. Chętnie wypróbuję :D
OdpowiedzUsuńPolecam i czekam na efekt.
UsuńMoja mama robi takie pyszne pulpety. Pychota.
OdpowiedzUsuńSuper <3
UsuńLubię takie jedzonko :)
OdpowiedzUsuńJa również.
UsuńWyglądają bardzo apetycznie 🙂
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńPysznie, już jadę do Ciebie na taki obiadek :-)))))
OdpowiedzUsuńZapraszam <3
UsuńPyszne, pożywne i aromatyczne. Idealne! <3
OdpowiedzUsuń<3
UsuńPulpety moje dziecko uwielbia. Kiedyś wykorzystam twój pomysł
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńMniam! Z chęcią przygotuję na obiad! :)
OdpowiedzUsuńSuper.
UsuńZjadłabym z dokładką :)
OdpowiedzUsuńMiło mi.
Usuńjeny jak to smakowicie wygląda!!
OdpowiedzUsuń<3
UsuńMam w planach pulpety, a że została fasola od barszczu ukraińskiego, to zrobię z twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńSuper. Pochwal się efektem.
Usuń