wtorek, lutego 09, 2021

Pulpety w sosie pomidorowym z fasolą



Pulpety w sosie pomidorowym z fasolą to doskonała propozycja na szybki i rozgrzewający obiad, który u mnie często gości kiedy za oknem panują przede wszystkim niższe temperatury.
Uwielbiam delikatne pulpeciki utulone w mocno pomidorowym, aromatycznym sosie z dodatkiem fasoli.
Spróbujcie takiego połączenia!


Pulpety w sosie pomidorowym z fasolą - składniki:

(około 12-16 sztuk w zależności od wielkości, ja robię niewielkie)
 400g mięsa mielonego
1 jajko
2 łyżki kaszy manny
1 łodyga selera naciowego
kawałek pora
2 ząbki czosnku
papryka słodka i ostra
sól, pieprz
Dodatkowo:
2 puszki pomidorów
1 puszka fasoli


Pulpety w sosie pomidorowym z fasolą - przygotowanie:

 Pora z selerem drobno pokroić, a czosnek przecisnąć przez praskę.
Wszystkie składniki pulpecików dokładnie wymieszać.
Z masy mięsnej uformować niewielkie kuleczki, które należy ostrożnie umieścić w wodzie gotującej się z liśćmi laurowymi.
Całość gotować około 10-15 minut - od momentu wypłynięcia kuleczek na powierzchnię wody.
Następnie odlać wodę, aby w garnku pozostało około 200-400 ml oraz dodać pomidory w puszce.
Wszystko razem gotować aż sos zgęstnieje.
Na końcu wmieszać fasolę i całość doprawić do smaku.
(Ja używam bazylii oraz odrobinę soli z pieprzem.)


W przepisie użyłam przypraw ze sklepu Swojski Wyrób.
 

22 komentarze:

  1. wygląda pysznie, własnie szukałam przepisu na pulpety. Chętnie wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama robi takie pyszne pulpety. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo apetycznie 🙂

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie, już jadę do Ciebie na taki obiadek :-)))))

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne, pożywne i aromatyczne. Idealne! <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Pulpety moje dziecko uwielbia. Kiedyś wykorzystam twój pomysł

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam! Z chęcią przygotuję na obiad! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zjadłabym z dokładką :)

    OdpowiedzUsuń
  9. jeny jak to smakowicie wygląda!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam w planach pulpety, a że została fasola od barszczu ukraińskiego, to zrobię z twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger